Šport
2409 ogledov

Po dolgem begu odločali sprinterji, Roglič ostal hladen

Primož Roglič Vuelta Epa
Kolesarji na Vuelti so v četrtek v slabem vremenu opravili z najdaljšo etapo.

Belgijec Jasper Philipsen je zmagovalec letošnje najdaljše etape na dirki po Španiji. Na poti od Mosa do Puebla de Sanabrie (230,8 km) je glavnina tik pred ciljem ujela zadnjega ubežnika in se udarila v ciljnem sprintu. Drugi je bil Nemec Pascal Ackermann, tretji pa še en Nemec Jannik Steimle. Favoriti za končno zmago so končali v času zmagovalca.

V hladnem, vetrovnem in deževnem vremenu do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. V boju za rdečo majico tako še naprej vodi slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki ima 39 sekund naskoka pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) ter 47 sekund pred Britancem Hughom Carthyjem (EF Pro Cycling).

primož roglič Zažugal Šport Froome poslal glasno svarilo Rogliču

Roglič je že pred začetkom najdaljše preizkušnje na letošnjih etapnih dirkah na najvišji ravni poudaril, da si želi pomoči ekip v narekovanju ritma. Po vzpostavitvi bega s 13 kolesarji in prednosti petih minut, ki so si jo nabrali, je v glavnini v ospredje prišla ekipa Bora-Hansgrohe, ki je s pomočjo NTT Pro Cyclinga in Lotto Soudala lovila ubežnike v želji po zaključnem sprintu.

V glavnini so morali biti kolesarji ob vse večji hitrosti lova na ubežnike pozorni predvsem zaradi močnega vetra, ki je pihal na izpostavljeni galicijski trasi ob portugalski meji. Roglič je bil ves čas na varnem v ospredju glavnine, v kateri so ga varovali moštveni kolegi pri Jumbo-Vismi.

Vuelta glavnina | Avtor: Epa Epa

Sprva se je zdelo, da je odločitev v etapi prišla pred zadnjim vzponom na Padornelo, ko je ubežnikom, ki se jim je bližala glavnina, ušel Italijan Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick-Step), ki je dobil proste roke, potem ko je iz glavnine v ozadju odpadel njegov kapetan, irski sprinter Sam Bennett. V dežju, vetru in mrazu si je hitro nabral več kot minuto in pol prednosti pred zasledovalci, ki niso imeli moči za lov na Italijana, medtem ko je ritem glavnine prav tako padel.

Toda po prečkanju vrha so v ozadju pospešile ekipe s sprinterji, ki so ostali v glavnini, Cattanea pa so ujele vsega 3,4 kilometra pred ciljem. V sprintu na nekoliko vzpenjajoči se cesti pa je bil prepričljivo najmočnejši Philipsen (UAE Team Emirates), ki je slavil petič v karieri in prvič na tritedenskih dirkah.

"Ne vem, koliko smo sploh lahko uživali ob tako močnem in hitrem ritmu skozi ves dan. Poleg tega je bilo hladno, deževalo je. Dobro, da je ta zahteven dan za nami," je povedal Roglič.

tadej pogačar Šef Šport Pogačarju se ne piše nič dobrega: "Odslej bo drugače"

V petek bo na sporedu razgibana 16. etapa od Salamance do Ciudad Rodriga (162 km), v kateri bodo morali kolesarji premagati vzpona druge in prve kategorije.

Zadnji klanec na El Robledo bo na vrsti 47 kilometrov pred ciljem, a ne bi smel ponuditi terena za boj med favoriti, saj je po vrhu do konca etape še 35 razgibanih kilometrov.

Vuelta, 15. etapa (Mos - Puebla de Sanabria, 230,8 km):

1. Jasper Philipsen (Bel/UAE Team Emirates)         6:22:36
2. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe)           isti čas
3. Jannik Steimle (Nem/Deceuninck-Quick-Step)
4. Fred Wright (VBr/Bahrain-McLaren)
5. Dion Smith (Avs/Mitchelton-Scott)
6. Reinardt Janse van Rensburg (JAR/NTT Pro Cycling)
7. Magnus Cort (Dan/EF Pro Cycling)
8. Dorian Godon (Fra/AG2R La Mondiale)
9. Stan Dewulf (Bel/Lotto Soudal)
10. Michael Morkov (Dan/Deceuninck-Quick-Step)
...
49. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 isti čas
...

Skupni vrstni red na dirki:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                 60:19:41
2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)            + 0:39
3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                    0:47
4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)          1:42
5. Enric Mas (Špa/Movistar)                            3:23
6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                    6:15
7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)           7:14
8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                   8:39
9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                       8:48
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)            9:23
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice