Šport
15509 ogledov

Contador: "Roglič sicer še vodi, a ni najmočnejši kolesar na dirki!"

Alberto Contador Profimedia
Alberto Contador je mnenja, da je najmočnejši kolesar na letošnji Dirki po Španiji Hugh Carthy, a se boji, da mu bo zmanjkalo časa, da ulovi Primoža Rogliča, potem ko pred odločilno etapo zaostaja za 53 sekund.

Ikona španskega kolesarstva, legendarni Alberto Contador, ne verjame, da je trenutno vodilni kolesar Vuelte Primož Roglič tudi najmočnejši kolesar na dirki, temveč kot takšnega vidi mladega Angleža Hugha Carthyja.

"Na sobotni etapi ter vzponu na la Covatillo se lahko še marsikaj pripeti. Roglič je sicer še vedno v skupnem vodstvu, toda sam vidim Hugha Carthyja kot najmočnejšega kolesarja na dirki," je pred ključno etapo, ko bodo morali kolesarji premagati šest kategoriziranih vzponov, od tega tri tretje kategorije ter po enega druge, prve in posebne kategorije, za Eurosport razlagal Contador.

Hugh Carthy | Avtor: Epa Epa

Vzpon na Covatillo je sicer dolg 11,4 kilometra s povprečnim naklonom 7,1 odstotka. Najtežji je srednji del, zadnjih sedem kilometrov vzpona pa povprečje znaša nekaj nad osem odstotkov.

"Če se bo sama dirka razbila že pred tem vzponom, bo zelo zanimivo, toda če bo celotna glavnina vozila defenzivno vse do samega vzpona na Covatillo, ne verjamem, da lahko Roglič izgubi letošnjo Vuelto. Bojim se, da bo Carthyju zmanjkalo časa," je kljub svojim simpatijam do angleškega kolesarja realen Contador.

 

"Ineos je pustil Carapaza na cedilu"

Nekdanji trikratni zmagovalec Dirke po Španiji se je nato dotaknil še drugega velikega Rogličevega nasprotnika na letošnji dirki, Richarda Carapaza, ter njegove ekipe Ineos, za katero je legendarni Španec mnenja, da je svojega kapetana pustila na cedilu.

Contador je mnenja, da Ineos na Vuelti preprosto nima dovolj močne ekipe, da bi njihov kapetan Carapaz sploh imel kakšne možnosti za zmago v skupnem seštevku.

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

Roglič si je na petkovi etapi uspel privoziti še dodatnih 6 bonusnih sekund, s čimer je povečal svojo prednost pred Carapazom na 45 sekund, strokovni komentator televizijske hiše Eurosport pa se po koncu etape ni mogel načuditi taktiki ekipe Ineos.

"Zelo težko razumem Ineosov pristop. Carapaz je kolesar, ki bi moral imeti, če se želi boriti za skupno zmago na Vuelti, okoli sebe močnejšo ekipo. Takšno, kot jo je Ineos pripravil za Tour, ali Giro. Razumem, da imajo svoje prioritete, toda ekipa na letošnji Vuelti je nekaj stopenj slabša."

Alberto Contador | Avtor: Profimedia Profimedia

Ineos je resnično pristopil k letošnji Dirki po Španiji s precej slabšo postavo, kot jo je prej poslal na drugi dve veliki tritedenski dirki. Prav tako so neuspešno stavili na vrnitev Chrisa Frooma, ki po grozljivi poškodbi preprosto več ni isti kolesar, kot je včasih bil.

Ob popolnoma nepripravljenem Froomu, ki ima v skupnem seštevku že skoraj tri ure zaostanka za najboljšimi, lahko Carapaz na najtežjih etapah računa le na Andreya Amadorja, medtem ko ostali kolesarji niso dovolj kvalitetni, ali pa so v zelo slabi formi, kot recimo Ivan Sosa, ki je eno največjih razočaranj dirke. Prav to pomanjkanje podpore s strani moštvenih kolegov je po mnenju Contadorja glavni razlog, da Carapaz ne more konkurirati Rogliču in njegovi izjemno močni ekipi Jumbo-Visme.

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

"Pustili so ga na cedilu. Carapaz opravlja svojo vlogo in ne verjamem, da bi lahko naredil kaj več, glede na to, kaj počnejo njegovi sotekmovalci. Upam, da se bodo na koncu, ko ne bodo izpolnili zastavljenih ciljev, vprašali, kaj je bil razlog. Jumbo-Visma zmaguje brez težav ter skoraj brez truda, tako da bi morali to malce analizirati."

"Mislim, da že dolgo ni nihče na tako enostaven način dobil Vuelte, kot jo bo letos Roglič. Nihče se ga ni niti trudil spraviti v težave v preteklih dneh. Smo vse bližje koncu, a dnevi grejo mirno mimo. Bilo bi zanimivo videti, kako bi bilo, če bi kdo resnično preizkusil Rogliča na tej dirki. Prepričan sem, da bi lahko bilo zelo drugače," je zaključil sedemkratni zmagovalec velikih tritedenskih dirk.

 

Komentarjev 4
  • arthur 14:01 07.november 2020.

    Contador pač želi pet minut pozornosti. Če bi rekel, da je Vuelta odločena, jih ne bi dobil.

  • Žurnalček 11:01 07.november 2020.

    Res je , da Anglež lahko vozi tudi v 30 ° klanec , vendar pred njimi so samo še največ 10° klanci , ki jih Roglič zlahka vozi !

  • Avatar Celje Celje
    celje 08:44 07.november 2020.

    Roglič ima na tej Vvuelti 4 zmage in 3 druga mesta kar ni uspelo še nobenemu do danes in se najde en penzionist, ki pravi, da ni najmočnejši.........verjetno se šali ali pa je zadaj kak drugi interes, ke Slovenec jim ...prikaži več je vsem trn v petah zadnja 3 leta

Sorodne novice