Šport
2684 ogledov

Roglič šele 8. v zgodovini, ki mu je na največjih dirkah uspel ta dosežek

Primož Roglič Epa
Primož Roglič se je z letošnjo Vuelto udeležil svoje sedme velike tritedenske dirke, od tega da bo na vsaki izmed zadnjih štirih stal na stopničkah.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je leta 2016 iz slovenske ekipe Adria Mobil prestopil v nizozemski LottoNL-Jumbo (današnja Jumbo-Visma) in že takoj svoje prvo leto dobil priložnost na eni izmed legendarnih tritedenskih dirk, ko ga je nizozemska ekipa prijavila na Dirko po Italiji.

Roglič je nemudoma pokazal ves svoj razkošni talent, saj so ga stotinke ločile, da bi že na svoji prvi etapi tritedenske dirke slavil zmago ter hkrati tudi prvič prevzel majico vodilnega kolesarja na enem izmed treh tako imenovanih Grand Tourov. Na 9,8 kilometrov dolgem prologu je bil od Rogliča močnejši le izjemni Nizozemec Tom Dumoulin.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Toda Rogla, za katerega se takrat še ni vedelo, da bo nekoč slovel kot nepremagljivi kolesar etapnih dirk, ter je veljal predvsem za enega najboljših kronometristov, je vnedarle prišel na svoj račun še tekom svojega prvega obiska tritedenske dirke, saj je slavil na 9. etapi, 40 kilometrov dolgem kronometru, v skupnem seštevku, kjer je predvsem delal za svojega kapetana Stevena Kruijswijka, pa je na koncu končal na 58. mestu, medtem ko je ekipa izgubila skupno zmago šele v zadnjem tednu po grdi nesreči svojega kapetana.

Za Rogliča pa je bilo prav posebno leto 2017, ko se je prvič v svoji karieri udeležil največje dirke na svetu, legendarnega Toura. Kisovčan ponovno ni dirkal na skupni seštevek, temveč se je osredotočil na posamezne etape, kar se mu je še kako obrestovalo, ko je slavil zmago na kraljevski etapi, ko je med vzponom na grozljivi Galibier premagal celo legendarnega Alberta Contadorja.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Dirko je Roglič sicer zaključil na 38. mestu, a bi mu skorajda uspel še en velik podvig, saj je v točkovanju za pikčasto majico najboljšega hribolazca končal na drugem mestu, premoč je moral priznati le tisto leto izjemnemu Warrenu Barguilu.

Leto 2018 pa je pomenilo nov mejnik za Rogliča, saj se je prvič v karieri na katero izmed tritedenskih dirk odpravil z namenom boja v skupnem seštevku. In skorajda bi mu že v prvo uspelo končati na stopničkah!

Primož se je namreč leta 2018 udeležil Dirke po Franciji, na kateri je znova dosegel etapno zmago, večino časa preživel na 4. mestu v skupnem seštevku, se vmes celo prebil na tretje, a je na koncu vseeno moral priznati premoč Geraintu Thomasu, Dumoulinu in Chrisu Froomu.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Roglič je tako dokazal, da se lahko kosa s samimi najboljšimi kolesarji sveta, zato ga je v izjemnem letu 2019 njegova ekipa določila za kapetana na Giru in kasneje tudi va Vuelti.

Dirko po Italiji je Kisovčan odprl spektakularno, saj je po zmagi na uvodnem kronometru tudi oblekel rožnato majico, katero je nosil na naslednjih petih etapah, preden jo je namerno izgubil, da bi olajšal delo svoji ekipi. Po zmagi na kronometru 9. etape je kazalo, da bo Roglič na Giru nezaustavljiv, a je nekoliko popustil v zadnjem tednu, tako da je končal na izjemnem tretjem mestu, za (večnim rivalom) Richardom Carapazom in Vincenzom Nibalijem.

Istega leta se je udeležil za slovensko kolesarstvo zgodovinske Vuelte, saj je Slovenec prvič v zgodovini dobil skupni seštevek katere izmed treh največjih tritedenskih dirk. Rogla je rdeči majici najboljšega kolesarja dodal še zeleno za najboljšega po točkah ter eno etapno zmago.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

In smo že v letu 2020, kjer sta si Jumbo-Visma in Roglič za glavni cilj sezone zastavila zmago na "dirki vseh dirk", legendarnem Touru. A vse skupaj bi skorajda padlo v vodo po grdem padcu Rogliča na Kriteriju Dauphine, ki služi kot zadnja priprava na Dirko po Franciji. A Primož je kljub ne popolnoma zaceljenim ranam odvozil herojsko dirko, na kateri je dosegel etapno zmago, rumeno majico vodilnega pa je nosil kar na 11 etapah, preden jo je na predzadnji dan izgubil v boju s Tadejem Pogačarjem.

Mnogi strokovnjaki so bili mnenja, da bo tako boleč poraz strl Rogliča, ki pa je znova dokazal svojo veličino, saj se je nemudoma pobral, dobil svoj prvi veliki "kolesarski spomenik" z zmago na dirki Liege-Bastogne-Liege, obenem pa je postalo jasno, da bo sezono zaključil z branjenjem lanske skupne zmage na Vuelti.

Kljub temu, da so ga po čustveno in fizično neverjetno naporni sezoni mnogi že odpisali, pa je Roglič znova dokazal, zakaj je že drugo sezono zapored najboljši kolesar na svetu. Dirko po Španiji bo namreč zaključil kot veliki zmagovalec ter nosilec rdeče majice, kateri bo znova dodal še zeleno za najboljšega po točkah, z dirke pa bo odnesel tudi štiri nove etapne zmage.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Roglič se je tako iz kolesarja, ki je na svojem prvem Grand Touru leta 2016 veljal za zgolj izjemnega kronometrista, prelevil v pravega kralja tritedenskih dirk.

O njegovi dominanci najlepše govori podatek, da je šele osmi kolesar v zgodovini, ki se lahko pohvali, da je v dveh zaporednih sezonah v vsaki vsaj dvakrat stal na stopničkah katere izmed velikih tritedenskih dirk (2019: Giro in Vuelta, 2020: Tour in Vuelta). Že drugo sezono zapored pa mu niti ni veliko manjkalo, da bi se zapisal tudi v legendarni klub kolesarjev, ki jim je v eni sezoni uspelo osvojiti kar dve izmed tritedenskih dirk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice