Šport
237 ogledov

Predsednik vlade tokrat čestital med prvimi

Primož Roglič Epa
V Madridu na Plazi de Cibeles se je končala še ena zgodovinska dirka za slovensko kolesarstvo in Primoža Rogliča.

Enaintridesetletni Kisovčan je še drugič po vrsti osvojil dirko po Španiji v sezoni presežkov za slovensko kolesarstvo. Novi stari kralj Vuelte prejema številne čestitke, med prvimi je Primožu Rogliču čestital slovenski premier Janez Janša. "Čestitka @rogla za zmago na #LaVuelta2020. Ponos Slovenije," je prek Twitterja Rogliču čestital predsednik slovenske vlade.

Primož Roglič je drugič osvojil Vuelto in končal letošnji izjemen niz s kar 12 zmagami, 47. v karieri kolesarskega profesionalca. Na 75. Dirki po Španiji je dobil štiri etape, trikrat pa je bil drugi.

Slovensko kolesarstvo v vsega 14 mesecih slavi končno zmago že na tretji od zadnjih štirih tritedenskih dirk. Septembra je Tadej Pogačar osvojil dirko po Franciji, na kateri je bil Roglič drugi, potem ko mu je mlajši rojak na kronometru, ki se je vtisnil v svetovni kolesarski spomin, vzel zmagovito rumeno majico na predzadnji etapi.

Roglič je z obrambo naslova na Vuelti ubranil tudi lanske točke, medtem ko jih je lani tretji Pogačar izgubil, s čimer se bo 31-letni Slovenec vrnil na vrh lestvice Mednarodne kolesarske zveze (UCI), kjer bo tudi prezimil do začetka prihodnje sezone, ocenjujejo na spletnem portalu MMC RTV Slovenije.

Rogličeva življenjska pot je bila najprej povezana s smučarskimi skoki, zato je lahkotnost, s katero osvaja najtežje kolesarske preizkušnje še toliko bolj presenetljiva. Dosežki slovenskega kolesarstva pa so dejansko nekaj nepredstavljivega glede na slovensko kolesarsko infrastrukturo in državne vložke v kolesarstvo.

"Primož je dirkal, kot da je vsak dan zgodba zase, kot da ne bo nikoli cilja v Madridu. To je drugačna izvedba Primoža kot na Touru, lahko smo spremljali pravega Primoža, sprintal je, se boril za zmago, kjer se kolesarski strategi sicer ne bi odločili za to," je prepričan Igor Tominec, novinar in poznavalec kolesarstva na Radiu Slovenija.

"Primož je naredil nekaj, kar lahko uspe samo šampionom, odpeljal je vrhunski Tour in vrhunsko Vuelto, vmes je dobil še Liege - Bastogne - Liege. To vse ne potrebuje komentarja," je prepričan nekdanji kolesar Gorazd Štangelj, zdajšnji športni direktor pri Bahrain McLarnu.

Šlo je seveda za zelo posebno leto 2020 zaradi koronske krize, priznava tudi sam Roglič, ki je pohvalil organizatorje, da so v težkih razmerah dobro izpeljali dirko. "Užival sem v vsakem tekmovalnem dnevu," je dejal Roglič.

"Prelepo je osvojiti rdečo in zeleno majico. Krona za konec sezone. Najlepša hvala in se vidimo prihodnje leto!" je na zmagovalnem odru Vuelte v središču Madrida sklenil Primož Roglič, veliki "campeon" Španije, ki je še drugo leto po vrsti osvojil tudi zeleno majico za uvrstitev po točkah.

Primož Roglič Šampion! Šport Takšne so Rogličeve osupljive številke

Na Rogličev uspeh je treba pogledati tudi z zornega kota zelo natrpanega jesenskega dela, od 29. avgusta do 8. novembra. "Se še spominjate, kako je Primož Roglič obsedel na asfaltu zanj preklete, za Tadeja Pogačarja pa nebeške ceste na La Planche des Belles Filles? Tik pred ciljem in največjim zmagoslavjem v Parizu je v dvoboju z rojakom izgubil rumeno majico, ki jo je na Touru nosil 11 dni. Takšen udarec bi zlomil marsikaterega športnika, ne pa Rogliča. Le poldrugi mesec kasneje je na vrh odra za zmagovalce stopil v Madridu," poudarja novinar Dela Miha Hočevar, v zapisu na spletni strani tega časnika.

"Dvoboj med Pogačarjem in Rogličem je bil brez dvoma vrhunec letošnje kolesarske sezone in ko smo mislil, da smo videli že vse, je Roglič s pomočjo svoje izjemne ekipe Jumbo-Visma spisal še eno pravljico. Najprej s krstno zmago na najstarejši klasiki na svetu Liege - Bastogne - Liege, zdaj še z drugim zaporednim zmagoslavjem na Vuelti," nadaljuje Hočevar.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

V zgodovino se ni zapisal kot prvi slovenski zmagovalec Toura, ta čast je pripadla Pogačarju, najmlajšemu šampionu velike pentlje po letu 1904, so pa vse druge Zasavčeve številke impresivne. Drugo leto po vrsti je nastopil na dveh tritedenskih dirkah in na obeh stopil na oder za zmagovalce. Takšnega niza (3. na Giru 2019, 1. na Vuelti 2019, 2. na Touru 2020 in 1. na Vuelti 2020) ta čas ne premore nihče drug. Najbližje sta mu Pogačar s 1. mestom na letošnjem Touru in 3. na lanski Vuelti ter Ekvadorec Richard Carapaz s 1. mestom na lanskem Giru in 2. na letošnji Vuelti, je prepričan Hočevar.

Med aktivnimi kolesarji se z več kot enim osvojenim Grand Tourom ponašajo le še Chris Froome, Vincenzo Nibali in Nairo Quintana.

Primož Roglič Vuelta Šport Tako slavi slovenski šampion, ekipa delila šampanjec

Roglič je postal šele šesti kolesar v zgodovini, ki je ubranil zmago na dirki po Španiji, prvi po Robertu Herasu, ki je bil med letoma 2003 in 2005 najboljši trikrat zaporedoma. Prvi po Laurentu Jalabertu leta 1995 je v isti sezoni dobil tritedensko dirko in enega od enodnevnih spomenikov, navaja Hočevar nekaj izjemnih dosežkov Kisovčana.

"Res je težko, če je bilo leto zaradi pandemije čudno in obrnjeno na glavo, potem lahko mirno izberemo tudi dva športnika ali kolesarja leta, mislim, da s tem ne bi bilo nič narobe," strokovni komentator RTV Slovenija Martin Hvastija odgovarja na dileme, kdo bi si zaslužil naziv najboljšega slovenskega športnika leta 2020, Roglič ali Pogačar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice