Šport
3209 ogledov

Štangelj o Rogliču in Pogačarju: "Tadej je drugačen..."

Gorazd Štangelj Profimedia
Športni direktor kolesarske ekipe Bahrain McLaren Gorazd Štangelj je slovensko sezono na najvišji ravni v pogovoru za STA označil kot fenomenalno, ni pa se mogel opredeliti, kdo je imel boljše leto 2020, Primož Roglič ali Tadej Pogačar. Prispevek slovenskih kolesarjev v svoji ekipi je označil kot soliden.

"Slovenci v ekipi so imeli solidno sezono, dejstvo pa je, da je bilo zelo težko karkoli načrtovati. Do zadnjih trenutkov nismo vedeli, kdaj se bo sezona nadaljevala. In ker tega nismo vedeli, smo želeli biti ves čas na visoki ravni. Ker pa se je sezona zavlekla v november, morda nekateri niso uspeli zadržati forme. Nenormalna sezona, vseeno pa je ekipa zadovoljna z njo," je ocenil 47-letni Novomeščan Gorazd Štangelj.

Gorazd Štangelj | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Vseeno se Grega Bole in Luka Pibernik nista izkazala dovolj, da bi si zagotovila novo pogodbo, kot je to uspelo Janu Tratniku.

"Grega Bole je odličen pomočnik, Luki pa je morda med sezono manjkalo nekaj motivacije, to je moja ocena. To gotovo ni bila njegova najboljša sezona, a treba je dodati, da se delo teh fantov ponavadi ne opazi ob zaključkih dirk, saj je vso delo opravljeno v prvi fazi dirkanja," je o kolesarjih, ki zapuščata Bahrain McLaren, dejal Štangelj.

Nista pa ostala neopažena Matej Mohorič in Domen Novak, ki sta opravljala odlično delo na dirki po Franciji in Italiji. "Matej Mohorič je bil eden ključnih pomočnikov na Touru in pripravah nanj. Ko pa je prišel njegov trenutek na Vuelti, kjer bi lahko izkoristil odlično formo in vknjižil dober rezultat, se je na žalost poškodoval v 2. etapi in moral odstopiti. Domen Novak je bil prav tako eden ključnih pomočnikov na Giru," je dodal in posebej izpostavil Jana Tratnika, ki je na italijanski pentlji slavil etapno zmago.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia
."Nastop na Giru je bil odličen. Tudi njegovih izjemnih dosežkov prej ne smemo pozabiti. Na eni od etap na dirki Pariz - Nica so ga ujeli le nekaj metrov pred ciljem. In morda je to kdaj vredno celo več kot zmaga. Vemo, da ima dneve, ko je nepremagljiv, a se mora marsikaj poklopiti z begom, da uspe to realizirati. Na Giru je bil v etapi, ki jo je dobil, suveren od starta do cilja," je ocenil Štangelj

 

Uspeh slovenskega kolesarstva je fenomen v svetovnem merilu

Spregovoril je o zgodovinski sezoni za slovensko kolesarstvo, ki sta jo v največji meri zaznamovala Primož Roglič in Tadej Pogačar. "Kar naprej nas sprašujejo, kako je za tako majhno oziroma kolesarsko neznano državo to mogoče. Upamo lahko le, da bo to trajalo čim dlje, ne smemo pa biti preveč požrešni in zahtevati, da se takšne sezone ponavljajo," je opozoril. Zato po letu 2020 čuti velik ponos.

Tour de France Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"To, da je Primož Roglič že drugo sezono zapovrstjo na vrhu lestvice, je fenomen. Kar je Primož pokazal s tem, da je bil vrhunski na kriteriju Dauphine, na Touru, neposredno po Touru na svetovnem prvenstvu in nato z zmagami v Liegu ter na Vuelti, tega v preteklosti ni bil sposoben nihče oziroma redki."

"Primoža so že v preteklosti klicali 'Mr. 100 percent". Ko se je pojavil na dirki, je bil 100-odstoten in je bilo v veliki večini prvo mesto oddano, kar je letos dokazoval. Tadej je drugačen tekmovalec, je bolj napadalen. V skupnem seštevku vrhunskih in povprečnih dni pa je sposoben zmagovati. Na oba bo treba računati tudi v prihodnosti," je ocenil.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Za Pogačarja po zmagi na Touru ni bilo pričakovati, da bo dirkal tako pozno v sezono kot Roglič. "Tadej je imel nekoliko lažji program po Touru. Je le mlajši in ga varčujejo. Z njim imajo dolgoročne načrte in so se odločili, da po nastopu v Liegu zaključi sezono ter si spočije noge. Z glavo se že pripravlja na novo sezono."

Štangelj je prepričan, da je nemogoče oceniti, kdo ima za sabo boljšo sezono. "Kdo je imel boljšo sezono, je težko ovrednotiti. Poznamo dva dejstva. Tour je največja dirka na svetu in dobil ga je Pogačar. Prvi na kolesarski lestvici pa je letos znova Primož. Za nekoga je heroj eden, za nekoga drugi. Oba pa sta heroja celotne Slovenije."

Tadej Pogačar in Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj bi se moralo zgoditi, da bi postala heroja Bahrain Mclarna? "Takšen kader je zaželen v katerikoli ekipi. Zakaj nista pri nas, najbolje vesta sama. Vseeno v sredini, kjer sta, poznata pogoje dela, kaj lahko pričakujeta in se tam najbolje počutita. Zato zagotovo ne razmišljata o menjavi ekipe," je dodal Štangelj.

 

Kljub pandemiji izpeljana večina dirk, težava predvsem za mlade kolesarje

Kot celotna kolesarska karavana tudi on razmišlja o prihodnosti. "Kot smo videli v začetku letošnjega leta, je bila stvar zelo dramatična, na koncu pa smo izpeljali kompleten program, odpadlo je zelo malo dirk. Predvsem so odpadale manjše dirke, ker so odpovedali sponzorji, vse velike pa so bile izpeljane z izjemo Amstel Golda in Pariz - Roubaixa," je dejal Novomeščan in izpostavil težavo za mlajše kolesarje.

primož roglič Na vrhu sveta Šport Statistiki odkrili nov šokanten podatek o izjemnosti Rogličeve sezone

Ti so hitro ostali brez dirk, čeprav meni, da so v Sloveniji uspeli izpeljati vsaj nekaj preizkušenj, medtem ko so v drugih državah najprej odpovedovali prav te. Vseeno dodaja, da so bile odpovedi primerne in da mlajši kolesarji to razumejo ob pogledu v prihodnost, ki je na tej ravni negotova. Na višji pač ne.

"Glede na izpeljan Giro in predvsem Vuelto, ko je bil položaj še slabši kot ob prvem valu, so organizatorji uspeli narediti varno dirko in jo tekoče izpeljati do konca. To je lahko zgled celotnemu športu po vsem svetu. Zagotovo so morale skupaj stopiti vsi deležniki, da so to zagotovili. Vse je bilo brezhibno. Zato se v novi sezoni ni bati za dirke, vprašanje je le, pod kakšnimi pogoji bodo izpeljane. Položaj ni rožnat, a delati se da. Vrhunski šport se je na to znal prilagoditi," je za konec poudaril Štangelj.

Primož Roglič O Rogliču Šport "Je še kakšen drug športnik, ki bi mu to uspelo?" primož roglič Uživajte! Šport Ekipa objavila ekskluzivne posnetke na poti do Rogličeve zmage Primož Roglič Pogačar bo težava Šport "Naj vas Roglič ne prevara, je morilec na kolesu"
Komentarjev 1
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 14:45 12.november 2020.

    Če se prav spomnim, je na Touru Pogačarja vlekla Jumbo Visma in ne njegova ekipa. Za Pogija bo dober razmislek, če naj svojo prihodnost ustvari v taki ekipi.

Sorodne novice