Šport
6450 ogledov

Slovenca zakuhala obilico drame

primož roglič Epa
Kolesarska sezona je kljub koronavirusnim omejitvam postregla z veliko pestrega in zanimivega dogajanja.

K dramatičnosti pretekle kolesarske sezone sta veliko doprinesla tudi najboljša kolesarja na svetu Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma). Po izboru portala Cyclingnews.com sta na seznamu 13 najbolj dramatičnih trenutkov sezone 2020 tudi dva dogodka s slovenskima asoma v glavnih vlogah.

Tadej Pogačar Veličastno Šport Tuji mediji: Pogačarjev zgodovinski preobrat

Na vrhu seznama se je znašel odločilni gorski kronometer na predzadnji etapi dirke po Franciji, kjer je Pogačar s fenomenalno predstavo senzacionalno izničil zaostanek za Rogličem in se pred formalnostjo v Parizu zavihtel na vrh skupne razvrstitve.

Primož Roglič Roglič: Šport "Tadej je bil močnejši in je zasluženo zmagal"

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Tadej Pogačar Zmagovalec Toura: Šport "Mislim, da sanjam!"

Večina poznavalcev kolesarstva je napovedovala, da bo Roglič brez večjih težav ubranil prednost 57 sekund, ki si jo je v prvih 19 etapah privozil pred Pogačarjem. A slednji je nato izjemno odpeljal kronometer in premagal starejšega rojaka, ki je že na ravnini izgubil polovico prednosti, v zadnjem klancu pa se je tehtnica povsem nagnila v korist kolesarja UAE team Emirates.

Tadej Pogačar Contador, Armstrong ... Šport Tako so velika imena komentirala boj Slovenca

Skrušeni Roglič je po velikem porazu obsedel na cestišču, zavedajoč se, da mu je v samo 36 kilometrih iz rok spolzela končna zmaga na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu. Kljub velikemu razočaranju se je pobral in odšel čestitat zmagovalcu, kar je bil eden najlepših prizorov letošnjega Toura.

 | Avtor: Epa Epa

primož roglič Zelo čustveno Šport O tem, kar je po dirki storil Roglič, govori ves svet

Kolesarska javnost je bila nad razpletom Toura šokirana. "Čestitke Pogačarju, tole je bilo bolno," se je na uspeh komaj 22-letnega Slovenca odzval Valižan Geraint Thomas.

Potem ko je Roglič kar 19 etap suvereno nadzoroval dogajanje, takšnega preobrata ni pričakoval nihče.

primož roglič Odziv moštva Šport Šok in nejevera: "Ko sem gledal Rogliča, so me bolele oči"

Ob drvenju Pogačarja zgodovinski zmagi naproti vožnja Rogliča še zdaleč ni bila tako gladka kot običajno, praviloma metronomsko vrtenje pedal pa na trenutke preveč neenakomerno. Noge so ga tisti dan pustile na cedilu, čeprav so si bili poznavalci kasneje enotni, da njegova predstava ni bila tako slaba. 

Številni strokovnjaki so se v luči razpleta spraševali o psiholoških posledicah za 31-letnega Kisovčana, a je na jihove pomisleke odgovoril s skupno zmago na dirki po Španiji, njegovo drugo zaporedno.

Tadej Pogačar Odzivi Šport Nekdanji zmagovalec: Pogačar, to je bilo bolno!

Neumnost svetovnega prvaka

Ob pregledu najbolj dramatičnih trenutkov ne moremo mimo razpleta dirke Lige-Bastogne-Liege, kjer je vodilni Julian Alaphilippe (Deceuninck–Quick-Step) v ciljni ravnini prehitro dvignil roke, kar je Rogliču omogočilo, da je v zadnjem hipu švignil mimo in se veselil uspeha na eni največjih klasik v svetu kolesarstva.

Alaphilippe je naknadno nazadoval na peto mesto, ker je na zadnji ravnini nevarno spremenil smer, s tem pa ogrožal Marca Hirschija in Pogačarja.

Primož Roglič Fotofiniš Šport Nov vrhunec kariere za Rogliča, padel eden od spomenikov

"To je prvič v moji karieri, da se mi je zgodilo kaj takega. In to bo tudi zadnjič," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal svetovni prvak cestne dirke v Imoli, potem ko je moral priznati premoč Rogliču.

Julian Alaphilippe Svetovni prvak Šport Kaznovani Alaphilippe tako pokomentiral Rogličevo zmago

alaphilippe | Avtor: Epa Epa

Kasneje se je Francoz še opravičil svojim tekmecem za nevarno početje v zaključku 257 kilometrov dolge preizkušnje v belgijskih Ardenih. "Ko sem se ohladil, sem si še enkrat ogledal posnetek. Nisem vedel, da sem toliko spremenil smer in da sem oviral Hirschija, zato se opravičujem," je dejal 28-letni zvezdnik moštva Deceuninck-Quick-Step. "Res mi je iskreno žal. To se ne bo več ponovilo. Hkrati pa sem vesel, da imamo kljub temu zasluženega zmagovalca v Primožu Rogliču."

Zanimivo je, da je Alaphilippe obljubo prelomil že nekaj dni kasneje, ko se je prezgodaj veselil zmage na dirki za Barbantsko puščico, a je bil fotofiniš tokrat na njegovi strani.

Hoja po robu Šport "Ali je Alaphilippe na drogah?" alaphilippe Fotofiniš Šport Saj ni res, pa je: Alaphilippe ponovil neumnost s prehitrim slavjem
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.