Šport
275 ogledov

Vasilij Žbogar bo še naprej tekmoval

Vasilij Žbogar srebrna medalja Rio 2016 jadranje razred finn Stanko Gruden/STA
Trikratni dobitnik olimpijskih odličij se še vidi v olimpijskem jadranju. Tudi v letu 2024.

Najboljši slovenski jadralec doslej Vasilij Žbogar bo tekmovalno jadranje nadaljeval v razredu zvezda in ga v začetku maja že čaka regata. Po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in osvojeni srebrni medalji v razredu finn je razmišljal o koncu olimpijskega jadranja ali pa nadaljevanju v finnu.

Že 7. februarja letospa  je na razglasitvi najboljših jadralcev lanskega leta na Ljubljanskem gradu dejal, da je jadrnica v finnu tehnično zelo zahtevna in terja veliko telesno težo, ki pa jo Žbogar zelo težko vzdržuje, z manj kilogrami pa se tudi počuti precej bolje. Zato se je odločil, da tekmovalne izzive najde v drugem razredu, v zvezdi, v katerem se je že preizkusil tudi na tekmovanju.

"Nastopil bom na odprtem prvenstvu Vzhoda v sosednjem Trstu. Enostavno še vedno želim jadrati, še vedno želim tekmovati in se dokazovati na morju. Zvezda je zelo razširjen razred, v katerem tekmujejo največje jadralske legende," je povedal Žbogar, ki vedno išče nove izzive: "Želim si novih izkušenj, tudi na jadrnici s fiksno kobilico. Tekmovanje v Trstu je kot uvod v moje jadranje v tem razredu, saj želim v prihodnje sodelovati na več regatah v tem razredu."

Pred odhodom v Trst nima rezultatskih pričakovanj, na jadrnici pa bo skupaj z italijanskim jadralcem Giorgijem Poggijem. "Zame je pomembno, da se čim več naučim, da čim bolje spoznam jadrnico, opremo in vse ostalo. Poggi je moj prijatelj iz razreda finn in si tako kot jaz želi jadrati v razredu zvezda. Oba sva zelo neizkušena v tem razredu, a oba sva tudi željna učenja in novih izzivov."

Žbogar ima v tem razredu dolgoročne cilje, tudi olimpijske, še vedno pa bo tudi trener v razredu laser. "Velika verjetnost je, da bo med olimpijskimi razredi na igrah leta 2024 v Parizu tudi jadrnica s fiksno kobilico. Moja želja je, da pod petimi krogi nastopim tudi v francoski prestolnici. Če bo vse tako, kot mora biti, se vračam v olimpijsko jadranje."

Žbogar je na olimpijskih igrah osvojil tri kolajne. V razredu laser je bil bronast leta 2004 v Atenah, srebro je osvojil štiri leta kasneje v Pekingu, po selitvi v razed finn pa je srebrno kolajno osvojil tudi na OI v Rio de Janeiru 2016.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice