Šport
99 ogledov

Dogovor za 2,2 milijardi evrov

michel platini uefa EPA
Uefa in Združenje evropskih nogometnih klubov (ECA) sta v Stockholmu podpisala memorandum o razdelitvi več kot dveh milijard evrov med klube za evropski prvenstvi leta 2016 in 2020, ter za ligo prvakov in evropsko ligo. Dokument bo veljal do leta 2022; prvi dosedanji sporazum je stopil v veljavo leta 2008.

"Rekordna vsota, 2,24 milijarde evrov, kar je 32 odstotkov več, kot doslej, bo razdeljeno po novem sistemu, ki bo temeljil na solidarnosti. Večji delež kot doslej bodo dobili udeleženci evropske lige in kvalifikacij ter klubi iz srednjih in majhnih prvenstev. Ta koncept bo prinesel več vsem, vsak udeleženec bo imel več koristi od stalne rasti samega tekmovanja," so zapisali v sporočilu iz ECA.

Uefa je sporočila, da bodo v obdobju 2015-2018 klubi dobili po 1,638 milijarde evrov, od tega 1,257 milijarde ekipe v ligi prvakov, kar je 25 odstotkov več kot doslej. Kar 64 odstotkov pa bodo višje premije za evropsko ligo, iz 232,5 milijona bodo sredstva narasle na 381 milijonov. Zmagovalec lige prvakov bo tako leta 2016 le za končno zmago prejel 15 milijonov namesto dosedanjih 10,5 milijona evrov.

"Prvič v zgodovini bodo klubi za EP 2020 dobili finančno nadomestilo v odstotkih; osem odstotkov od televizijskih pravic, komercialnega dobička in od prodaje vstopnic ter VIP paketov; najmanjša možna vsota pa je 200 milijonov evrov; kar je 50 milijon evrov več kot za EP 2016," so bili zadovoljni predstavniki ECA.

"Zelo smo veseli, da smo podaljšali partnerstvo z ECA do leta 2022 in podpisali memorandum, ki bo še izboljšal delovanje evropskega nogometa in njegovih klubov," je ocenil predsednik Uefe Michel Platini, ki je memorandum podpisal skupaj s predsednikom ECA Karl-Heinzom Rummeniggejem. Ta je zatrdil: "V našem članstvu je okrog 220 klubov in naša skrb je razvoj celotnega klubskega nogometa, ne samo veliki in bogati klubi. Zelo smo zadovoljni z doseženim sporazumom, ki daje temelje za nadaljnjo rast klubskega nogometa."

Prejšnji teden so na kongresu Uefe že odločili, da bosta v izvršnem odboru Uefe sodelovala tudi dva predstavnika ECA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.