Šport
20653 ogledov

Toliko spanca si Đoković privošči vsako noč

Profimedia
Srbski teniški zvezdnik je izpostavil pomen zadostnega spanca za rehabilitacijo telesa pa naporih, s katerimi se na vsakodnevni ravni srečujejo profesionalni športniki.

Srbski veteran Novak Đoković (36) je že vrsto let eden fizično in psihično najbolje pripravljenih športnikov na svetu, saj pri zagotavljanju popolnega telesnega ravnovesja prav ničesar ne prepušča naključju.

To vključuje strog prehranjevalni režim in uporabo najnaprednejših tehnologij za okrevanje in rehabilitacijo. Velik del njegovega vsakdana predstavlja meditacija, zelo predan pa je tudi raziskovanju človeške duhovne dimenzije.

Thiago Seyboth Wild Družina na nogah Šport Vrhunski športnik razkril šokantno povezavo s Hitlerjem

Đoković slovi po vrhunski igri pod pritiskom, kar mu je tekom celotne kariere prineslo številne uspehe. Njegova zavidanja vredna zmožnost ohranjanja koncentracije je skupek različnih dejavnikov, poleg že omenjenih pa zelo pomembno vlogo igrata tudi spanje oziroma počitek.

"Spanje je izredno pomembno. Verjetno pomembnejše od katerekoli druge metode okrevanja, ki nam je na voljo," je novinarjem na OP Francije, kjer je še vedno v igri za končno zmago, povedal Đoković.

Zverev Saj to ni res! Šport Na igrišču si je želel vbrizgati inzulin, nastala je cela drama

"Ponoči spim približno osem ur in pol. Moj spanec je zelo globok. Ponoči se ne zbujam, tako da moje telo nemoteno opravi vse, kar je potrebno. Če sem čez dan podvržen večjim naporom, potem telo potrebuje več spanca. REM spanec je zelo pomemben med prvo in četrto uro zjutraj. Če je mogoče, takrat že trdno spim. Ne hodim spat zgodaj, pa tudi pozno ne, tam nekje ob polnoči. Potrebujem nekje osem, devet ur lepotnega spanca. Verjamem, da mi to pomaga pri okrevanju in dobrem počutju."

"Če dremam? Ja, včasih tudi. Čez dan meditiram in se na ta način poskušam resetirati. 10, 15, 30 minut, odvisno, koliko časa imam. Včasih samo nekaj minut delam dihalne vaje, kar zvišuje nivo energije čez dan. To je moja rutina," je razkril Srb.

Đoković je po uvrstitvi v polfinale Roland Garrosa samo še dve zmagi oddaljen od 23. zmage na grand slamih. S tem bi na večni lestvici prehitel Rafaela Nadala, s katerim si trenutno delita rekord (22).

OP Francije četrtfinale OP Francije Šport Đoković s precejšnjimi mukami v polfinale, Alcaraz odpihnil Cicipasa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 13:10 08.junij 2023.

    To je že res, da je spanec zelo pomemben , vendar pa predolg spanec povzroči polenjenost mišic, ki zato zahtevajo več truda za ohranjanje kondicije, da ne postanejo ohlapne. In tega Đokovič očitno ne ve. Vendar to še ni tak ...prikaži več problem, kot pa je problem spanja v ležečem položaju, ki zelo uničuje ožilje zaradi prehude razlike v krvnih tlakih , kar posledično povzroči za več kot tretjino, pa do skoraj polovico krajšo življenjsko dobo. Zato je najzdravilnejši spanec v 3 x 45 stopinjskem položaju .