Šport
29242 ogledov

Đoković v finalu kršil pravila, grozijo mu sankcije

novak đoković Epa
Zmagovalcu OP Avstralije grozi visoka kazen zaradi incidenta med finalnim obračunom z Dominicom Thiemom.

Novaku Đokoviću, zmagovalcu uvodnega grand slama sezone v Melbournu, kjer se je vrnil po zaostanku z 1-2 v nizih in s končnim izidom 6–4, 4–6, 2–6, 6–3, 6–4 premagal Avstrijca Dominica Thiema, grozi kazen v višini 20.000 ameriških dolarjev zaradi hude kršitve pravilnika.

Novak Đoković OP Avstralije Šport Preobrat v finalu, gledalci videli poslastico

Potem ko mu je glavni sodnik Damien Dumusois v zaključku drugega niza izrekel dve opozorili zaradi prekoračitve dovoljenega časa, kar je imelo za posledico izgubo prvega servisa, se je srbskemu tenisaču od jeze stemnilo pred očmi. Šlo je namreč za ključen trenutek niza, saj je imel Thiem na voljo dve priložnosti za odvzem servisa.

Noleta je sodniška odločitev dodobra spravila iz tira. Izgubil je naslednjo točko ter tako nasprotniku pomagal do "brejka", po katerem je imel Thiem priložnost servirati za izenačenje v nizih.

Še prej sta se tenisača odpravila na odmor, takrat pa si je Đoković privoščil nekaj zares bizarnega.

Med sprehodom proti svoji klopi za hip postal pri glavneu sodniku in ga dvakrat potrepljal po stopalu. "Zaslovel si s tem obračunom. Čestitam. Še posebej z drugim opozorilom. Bravo. Zdaj si slaven," je sarkastično vpil na Dumusoisa, ki se ni odzval.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Đovovića bi lahko zaradi incidenta kaznovali z 20.000 dolarji. Pravila namreč zelo jasno velevajo, da se tenisač v nobenem primeru ne sme fizično znašasti nad sodniki, nasprotniki, gledalci ali drugimi obiskovalci. Neupravičen dotik glavnega sodnika bi se v tem primeru smatral kot fizična zloraba.

"Ne morem verjeti, da je Novak pravkar potrepljal stopalo glavnega sodnika," je zapisala nekdanja avstralska teniška igralka Rennae Stubbs.

Oglasil se je tudi priznani teniški strokovnjak Ben Rothenberg. "Večkrat se je dotaknil sodnikovega stopala. Tega ne bi smel narediti," je komentiral. 

Đoković je po zmagi, njegovi osmi na OP Avstralije, kjer v finalih še vedno ne pozna poraza (8-0), vztrajal, da s svojim vedenjem ni prestopil meje.

"Ker sem se dotaknil njegovega čevlja? Nisem vedel, da je to prepovedano. To je bil prijateljski dotik. Nisem bil agresiven do njega. Preprosto nisem mogel verjeti, da sem dobil drugo opozorilo. Izmenjala sva si nekaj besed, vendar ga nisem žalil, ker bi drugače dobil opozorilo. Zdaj ko ste mi to povedali, sem mu hvaležen, da me ni kaznoval zaradi dotika," je povedal Srb, ki se je v ponedeljek znova zavihtel na prvo mesto teniške lestvice.

novak đoković ATP Šport Rošada na teniškem prestolu

"Seveda nisem vesel, da sem se ga dotaknil. Žal mi je, če sem užalil njega ali koga drugega. V žaru borbe pride do odločitev, ki te lahko vržejo iz tira. Prvo opozorilo je bilo na mestu, drugo pa je bilo glede na okoliščine povsem nepotrebno. Po mojem bi tudi on lahko bolje reagiral," je dodal 32-letnik.

 | Avtor: Epa Epa
 

Komentarjev 3
  • badadubada 14:03 03.februar 2020.

    Kakor že gre ta pesem od Mitra Miriča: "Nihče nam ne more nič, smo močnejši od usode, le tisti, ki ga ne marajo, ga lahko sovražijo"

  • Snežinko 11:14 03.februar 2020.

    Prvo: ima čisto prav: tip je res zaslovel s tem. Drugo: sodnik ni bog, zakaj se ga ne bi smel dotikat? Aja, mogoče če ima koronavirus. Tretje: za zmago je dobil 2.853.100 dolarjev. potem ko plača kazen 20.000 mu ostane ...prikaži več borih 2.833.100. A začnemo zbirat denar zanj? ubožec... saj bi rekel, da se mu gladko =be, ampak se mu niti to ne...še hudo manj kot to.

Sorodne novice