Šport
1206 ogledov

Preobrat v finalu, gledalci videli poslastico

Novak Đoković OP Avstralije Epa
Končan je prvi teniški grand slam sezone. Finale je bil zelo razburljiv.

Srb Novak Đoković je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V finalu prvega turnirja velike četverice v sezoni je drugi nosilec s 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 po štirih urah premagal petopostavljenega Avstrijca Dominica Thiema in osmič osvojil pokal Normana Brookesa.

Dvaintridesetletni Beograjčan v finalih v Melbournu ostaja nepremagljiv. Vselej, ko je nastopil na zadnji stopnički, je dvoboj tudi dobil. Prvič leta 2008, kasneje pa je nanizal še zmage v letih 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019.

S 17. naslovom na turnirjih velike četverice še vedno zaseda tretje mesto večne lestvice za Švicarjem Rogerjem Federerjem (20) in Rafaelom Nadalom (19), s katerima še naprej prevladuje v svetu tenisa.

OP Avstralije Šport Neustrašna Keninova šokirala nekdanjo število ena

Đoković Thiem AO | Avtor: Epa Epa

Đoković je že takoj na začetku pokazal zobe in s sijajno igro ter z globokimi udarci omejil Avstrijca, ki ni mogel razviti svoje prepoznavne agresivne igre. Vseeno sta oba precej nihala, prvi niz pa je Srb osvojil po 54 minutah.

V drugem se je Đoković zlomil v deveti igri. Takrat so mu popustili živci ob kazni, saj si je vzel preveč časa za servis. Na poti do svojega sedeža je celo potrepljal francoskega sodnika Damiena Dumusoisa po nogi in mu sarkastično zabrusil: "S tem si obeležil finale in postal znan, zelo dobro si opravil."

V tretjem nizu je bil na igrišču samo Avstrijec, ki je bil zelo blizu prvemu slavju na največjih turnirjih, a Đokovića je v takšnih situacijah moč odpisati le na lastno odgovornost. Vrnil se je z breakom v osmi igri četrtega niza in nato izsilil odločilni niz, ki ga je začel odlično.

V tretji igri mu je uspel še šesti odvzem servisa v dvoboju, kar je bilo kljub prizadevanjem Thiema, da se še vrne v obračun, dovolj, da se je po natanko štirih urah veselil še svoje 31. zmage v 41 dvobojih, ki so bili odločeni v petem nizu.

Thiem Đoković AO | Avtor: Epa Epa

Srb, ki je prejel ček za 2,49 milijona evrov in bo po zmagi v finalu v ponedeljek znova številka 1 tenisa, je bil zelo spoštljiv do tekmeca, ki ga je gnal do zadnjih atomov moči. "Dominic, čestitke. Ni se izšlo, bil si zelo blizu, a prepričan sem, da boš kmalu v rokah držal več kot le en pokal za najboljšega na grand slam turnirjih," se je najprej poklonil Thiemu.

Tople besede je Srbu vrnil tudi Avstrijec, ki je izgubil še svoj tretji finale po dveh porazih na OP Francije proti Rafaelu Nadalu. "Najprej bi seveda rad čestital Novaku. To je res izjemen dosežek. Čestitke tebi in ekipi za to, kar počnete vsa ta leta. Si eden izmed tistih, ki ste tenis dvignili na višjo raven. Ponosen sem, da lahko igram v tem obdobju tenisa," je dejal Thiem in dodal, da je bil tokrat malenkost prekratek in da že kuje maščevanje za naslednje obračune z 78-kratnim turnirskim zmagovalcem na turneji ATP.

Šestindvajsetletnik je požel še glasne ovacije, ko je dejal, da je tenis v teh tednih nepomemben v primerjavi z uničujočimi požari, ki so zajeli državo v mesecih pred OP Avstralije. Tudi 32-letnik se je poklonil žrtvam požarov, z oznako KB na jopici pa je spregovoril tudi o preminulemu nekdanjemu košarkarskemu zvezdniku Kobeju Bryantu, ki ga je v čustvenem govoru označil za svojega mentorja.

"To je opomin, da moramo držati skupaj in se imeti radi. Seveda smo športniki in tekmujemo, dajemo vse od sebe, ampak vedeti moramo, da so nekatere stvari še pomembnejše od športa," je zaključil Đoković. Naslednjo lovoriko na turnirjih velike četverice bo, tako kot vsa karavana tenisa, lovil v Parizu, kjer bodo med 24. majem in 7. junijem potekali boji na peščenih igriščih Rolanda Garrosa.

OP Avstralije, finale (M):

Novak Đoković (Srb/2) - Dominic Thiem (Avt/5) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice