Šport
54 ogledov

Doktor Rossi izkoristil dež

Valentino Rossi EPA
Na Veliki nagradi Velike britanije je mokro stezo izkoristil Valentino Rossi, ki je slavil pred dvema rojakoma. Jorge Lorenzo je bil le četrti, Marc Marquez pa je padel in odstopil.

Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec 12. dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu. Na preizkušnji v Silverstonu, ki jo je zaznamovalo močno deževje, je v elitnem razredu motopGP premagal rojaka Danila Petruccija (Ducati), tretji pa je bil še en Italijan Andrea Dovizioso (Ducati).

Rossi je s četrto zmago v sezoni spet prevzel skupno vodstvo; dirko sta z moštvenim sotekmovalcem Jorgejem Lorenzom začela z enakim izkupičkom 211 točk, zdaj pa jih ima Italijan 236, danes le četrti Španec pa 224. Še slabše kot Lorenzu se je godilo svetovnemu prvaku Marcu Marquezu (Honda), ki je osem krogov pred koncem padel in končal dirko, s tem pa praktično zapravil možnosti, da bi še posegel v boj za naslov prvaka, saj ostaja pri le 159 točkah.

"Ko sem videl, da je Marquez odstopil, sem mislil, da je že vse odločeno. A to je motoGP, nikoli ne smeš popustiti. Ostal pa sem zbran do konca in mi je uspelo. Vesel sem, tudi motor je deloval brezhibno," je po pomembni zmagi dejal Rossi.

Rossi pa je podrl še en mejnik: dosegel je svojo sploh prvo zmago v Silverstonu, ki je bil doslej eno od redkih zanj še neosvojenih terenov. Dež, ki je voznike zmotil na startni črti, je tudi precej upočasnil dogajanje, saj so morali dirkači zamenjati motocikle in se po polurni zamudi na stezo podati s pnevmatikami za mokro podlago.

Italijan se je po startu v mokrem hitro prebil v vodstvo, njegovemu ritmu pa je lahko sledil le Marquez. Medtem ko je v ozadju navduševal Petrucci in se bližal svojemu največjemu uspehu, pa je Marquez naredil napako. V 13. krogu je v zavoju Copse izgubil ravnotežje in zdrsnil v pesek ter končal dirko, s padcem pa pravzaprav pokopal tudi vse upe na ubranitev naslova, saj je ob le šestih preostalih dirkah zdaj zaostanek že 77 točk.

Sproščeni Rossi je upočasnil, tako da je za kakšen krog celo ponudil možnost razmisleka za napad drugemu in tretjemu Petrucciju in Doviziosu. A nazadnje presenečenja le ni bilo, izkušeni Rossi je ob pravem času spet zvišal ritem in brez težav zmagal, Petrucci pa tudi ni želel ogroziti svojih prvih stopničk. "Saj sploh ne dojemam, kaj se dogaja. Ko sem vozil zadnji krog, se mi je kar smejalo. Ne vem sicer, zakaj je Rossi kar naenkrat začel izgubljati, a sem moral tudi sam paziti, ker se je za mano prebujal Doviziso," je uspeh kariere pospremil Petrucci.

Za prvimi tremi je bil razočaran Lorenzo šele na četrtem mestu, peti je bil drugi Hondin voznik Španec Dani Pedrosa, šesti pa domačin Scott Redding.

V razredu moto2 je petič v sezoni slavil Johann Zarco; Francoz je premagal Španca Alexa Rinsa in Tita Rabata, takšen pa je tudi vrstni red skupno, le da ima Zarco z 249 točkami že precejšnjo prednost pred Rinsom (164) in Rabatom (161).

Najšibkejši razred moto3 se je končal z domačim slavjem. Zmagal je Danny Kent (Honda). Drugi je bil Čeh Jakub Kornfeil (KTM), tretji pa Italijan Niccolo Antonelli (Honda). Skupno je v vodstvu današnji zmagovalec Kent z 224 točkami, drugi je Italijan Enea Bastianini s 154, tretji pa njegov rojak Romano Fenati s 126.

Sezona v SP se bo nadaljevala na terenu Rossija, dirkališču v Misanu, čez 14 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.