Šport
83 ogledov

Domače zmagoslavje

Estelle Nze Minko
Francija je osvojila zlato kolajno na evropskem prvenstvu.

Francoska ženska rokometna reprezentanca je po zmagi nad Rusijo s 24:21 (13:12) osvojila odličje zlatega leska na evropskem prvenstvu v Franciji. Nizozemska je v tekmi za tretje mesto premagala Romunijo s 24:20 (15:8).

Izbranke selektorja Olivierja Krumbholza so po lanskem naslovu svetovnih prvakinj v Nemčiji tako na omačem zaključnem turnirju stare celine osvojile svoj prvi naslov evropskih prvakinj. Do končne zmage so prišle po hudem boju, v velikem finalu v sloviti pariški dvorani Bercy so jim bile Rusinje večji del tekme povsem enakovredne.

Francozinje so v začetku drugega polčasa ostale brez nosilke igre v obrambi Allison Pineau, ki je prejela rdeči karton po "namernem" strelu v glavo v rusko vratarko Ano Sedojkino. Gostiteljice so bile navkljub temu vselej v vodstvu, a nikoli niso vodile več kot za tri gole. V prelomnih trenutkih dvoboja jim ni popustila zbranost, predvsem to velja za obrambo, ki je bila granitna, zdržale so do konca in se tekmicam oddolžile za poraz v skupinskem delu letošnjega turnirja, ko so v Nancyju izgubile s 23:26, ter tudi za poraz v finalu olimpijskih iger. V francoski izbrani vrsti je bila najbolj učinkovita Alexandra Lacrabere s šestimi, v ruski pa Ana Vjahireva s sedmimi goli. 

V skupini B je nastopila tudi Slovenija, ki je po uvodnih porazih proti Črni gori in Franciji zapravila vse možnosti za preboj v drugi del tekmovanja, v "tekmovalno nepomembni tekmi" pa nato premagala Rusijo in po zaslugi tega osvojila končno 13. mesto.

Francija je osvojila svojo deseto jubilejno kolajno na velikih turnirjih. Na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 je osvojila srebrno kolajno, na svetovnih prvenstvih je bila dvakrat zlata (Hrvaška 2003 in Nemčija 2017) ter trikrat srebrna (Danska in Norveška 1999, Kitajska 2009 in Brazilija 2011), na evropskih prvenstvih pa je pred današnjim zmagoslavjem trikrat osvojila odličje bronastega leska (Danska 2002 ter Švedska 2006 in 2016).

Najbolj koristna igralka (MVP) turnirja je Rusinja Vjahireva, najboljša obrambna igralka Nizozemka Kelly Dulfer, najboljša strelka pa nekdanja krilna igralka ljubljanskega Krima - Srbkinja Katarina Krpež Šlezak s 50 goli.

V idealni postavi turnirja so vratarka Amandine Leynaud (Francija), krilni igralki Carmen Martín (Španija) in Majda Mehmedović (Črna gora), zunanje igralke Alicia Stolle (Nemčija), Stine Bredal Oftedal (Norveška) in Noemi Hafra (Madžarska) ter krožna napadalka Crina Pintea (Romunija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.