Šport
54 ogledov

Doping v kenijskem taboru

Vivian Jepkemoi EPA
Kenija je na tokratnem svetovnem prvenstvu že osvojila šest zlatih, tri srebrna in dve bronasti odličji, zdaj pa je najuspešnejšo državo v Pekingu pretresel škandal z jemanjem dopinga.

Na svetovnem prvenstvu v Pekingu sta na testu padli dve kenijski reprezentantki. Devetindvajsetletna Joyce Zakary in 21-letna Koki Manunga, ki tekmujeta na 400 metov in 400 z ovirami, sta bili testirani 20. in 21. avgusta v hotelu reprezentance.

Zakaryjeva je sicer v ponedeljek s časom 50.71 postavila nov državni rekord, a nato v polfinalu ni nastopila. Manj uspešna je bila Manunga, ki je v svoji predtekmovalni skupini osvojila šesto mesto z rezultatom 58.96.

"Predstavniki kenijske atletske zveze in omenjeni atletinji so se že sestali z IAAF. Začela se je preiskava, naslednji koraki pa bodo sprejeti v Keniji," so zapisali v sporočilu za javnost pri Mednarodni atletski zvezi in dodali, da več ne morejo sporočiti, saj je v pravilih zapisano, da se lahko rezultati objavljajo šele po koncu postopkov. Trenutno je sicer suspendiranih kar 13 atlrtov in atletinj iz najuspešnejše afriške atletske države.

"Po eni strani je veliko razočaranje, da ljudje še vedno poizkušajo goljufati, a je dobro, če se jih ujame," je dejal nekdanji evropski prvak v teku na 1500 metrov Steve Cram, ki je zdaj strokovni komentator pri BBC. "To je zelo slaba stvar za kenijsko reprezentanco. Že pred SP je bilo na njen račun usmerjenih veliko obtožb o uporabi krvnega dopinga," je še dodal Cram.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.