Šport
41 ogledov

Dragonsi vrgli rokavico vodstvu Olimpije

Green Dragons Olimpija Ljubljana Celje Prva liga Telekom Slovenije grad SPS/nkolimpija.si
Ljubljanska Olimpija je v torek izpadla v četrtfinalu Pokala Slovenije proti Domžalam, na tribunah še enkrat več ni bilo Green Dragonsov. Slednji so z obširno objavo na spletni strani še enkrat obrazložili vse razloge za bojkot, zakaj zahtevajo revizijo poslovanja, odstop predsednika Izeta Rastoderja in izpeljavo skupščine.

Najzvestejši privrženci Olimpije svoje zahteve ponavljajo že nekaj časa, tokrat so svoj vidik trenutnega stanja v klubu pojasnili v obširnem zapisu na svoji spletni strani. Glavne zahteve navijačev so odstop predsednika Izeta Rastoderja, izpeljava volilne skupščine in revizija poslovanja. Vodstvu kluba so javno zastavili tudi osem vprašanj, na katera pričakujejo odgovore.

"Navijaška skupina Green Dragons Ljubljana že od julija bojkotira domače tekme NK Olimpije. Za ta skrajni ukrep smo se odločili, ker je klub pod vodstvom predsednika, glavnega pokrovitelja in posojilodajalca Izeta Rastoderja diktatorsko voden in brez kakršnekoli vizije. Prepričani smo, da takšno vodenje klub ponovno vodi naravnost v prepad," so zapisali Dragonsi. "Seveda nas veseli, da je letošnja sezona za zdaj rezultatsko boljša, a rezultati članskega pogona so le majhen delček mozaika naše Olimpije in na žalost skrivajo slabo stanje na poslovnem delu in skrajno mačehovski odnos do mladinskih selekcij kluba," so nadaljevali in dodali: "V marcu smo se, po slabih rezultatih in prekinitvah derbija, sestali s takratnim športnim direktorjem, vršilcem dolžnosti direktorja in predstavnikom enega izmed večjih sponzorjev in dobili zagotovila, da bo klub obvezno volilno skupščino izvedel do konca sezone in da bo klub v naslednjem mesecu razkril nekatere ključne finančne podatke. Nič od tega se do današnjega dne ni zgodilo."

Dvomijo o motivih morebitne privatizacije

Rastoder je ob koncu lanske sezone za POP TV zatrdil, da v klub ne bo več vlagal sponzorskih in donatorskih sredstev, poleg tega pa tudi posojil klubu ne bo več, če privatizacija kluba ne bo mogoča. Hkrati pa je takoj zahteval ves posojen denar nazaj, so zapisali leta 1988 ustanovljeni "ultrasi" in dodali, da naj bi bili nato igralci in zaposleni v klubu dva meseca brez plač, mladinski pogon pa je ostal brez najemnin za slačilnice. 

Dragonsi so v nadaljevanju zapisa, ki so ga naslovili Bojkot in naša borba za zdravo Olimpijo, poudarili, da načeloma ne nasprotujejo privatizaciji društva, ki sicer po trenutni slovenski zakonodaji ni mogoča. A se sprašujejo o motivih za privatizacijo. Po njihovem je želja predsednika, da klub privatizira s prestrukturiranjem dolga, ki je nastal do njegovega podjetja Rastoder d.o.o. "Problem tega je, da je (Rastoder, op. a.) dolg ustvaril sam, s svojimi nerazumnimi odločitvami, vmešavanjem v športni in poslovni del kluba ter s slabim poslovanjem," trdijo ljubljanski navijači.

"Ačimović vozla ne more presekati"

Dragonsi so zapisali še, da so sedaj govorice o Rastoderjevem odhodu zamrle in da je klub še vedno brez poslovnega direktorja, opozarjajo pa tudi na dejstvo, da med klubom in njimi ni več nobenega dialoga. Dodali so, da so z odobravanjem sprejeli imenovanje Mileta Ačimovića za športnega direktorja, ki se je sam ponudil za posrednika med sprtima stranema, a hkrati poudarjajo da nekdanji slovenski reprezentant "zaradi nekooperativnosti edinega, ki v tem klubu odloča, Izeta Rastoderja, gordijskega vozla ne more presekati."

Dragonsi so vodstvu kluba na koncu zastavili osem vprašanj. Zanimajo jih predvsem konkretne poslovne številke in tudi, kdo so ljudje (in koliko jih je), ki imajo volilno pravico na skupščini kluba. Opozarjajo tudi na to, da se starši otrok, ki trenirajo v mladinskih selekcijah Olimpije pritožujejo nad slabimi pogoji kljub plačani vadnini. Ob tem so ponovili, da o Olimpiji niso znana nekatera dejstva, ki v velikih evropskih klubih niso skrivnost. Vodstvo kluba ima sedaj možnost, da na vprašanja, ki zanimajo tudi športno in širšo javnost, poda svoje odgovore in ovrže (ali potrdi) pisanje Dragonsov. Podrobnejšo razlago vsakega vprašanja si lahko preberete na tej povezavi.

Vprašanja in zahteve, ki so jih Green Dragons naslovili na vodstvo kluba:

1. Koliko sponzorskih in donatorskih sredstev je podjetje Rastoder d.o.o. letno namenilo Olimpiji od prihoda Izeta Rastoderja? Kateri so bili poleg podjetja Rastoder d.o.o. drugi večji sponzorji v tem obdobju (nad 100.000 EUR)?

2. Koliko je podjetje Rastoder d.o.o s povezanimi osebami posodilo klubu v vsakem letu od njegovega prihoda v klub in kdo je še bil med posojilodajalci?

3. Koliko dolga je klub vsako leto vrnil podjetju Rastoder d.o.o. (ter drugim posojilodajalcem)?

4. Koliko je trenutni dolg Olimpije do podjetja Rastoder d.o.o. in koliko je skupni dolg društva (in povezanih oseb)?

5. Koliko znaša trenutna podpisana sponzorska pogodba podjetja Rastoder d.o.o. z blagovno znamko Derby, društvom in s povezanimi podjetji ter za koliko časa je ta pogodba sklenjena?

6. Revizija prestopnih dogajanj (zneski transferjev).

7. Revizija delovanja oz. poraba denarja, ki bi morala biti namenjena mladinskemu pogonu.

8. Zanima nas število članov društva z volilno pravico po letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.