Šport
428 ogledov

Dramatične scene v New Yorku, pisala se je zgodovina

Epa
Avstrijec Dominic Thiem je v zgodovinskem finalu na OP ZDA po velikem preobratu premagal Nemca Alexandra Zvereva.

Dominic Thiem je zmagovalec teniškega odprtega prvenstva Združenih držav Amerike. Drugi nosilec je v dramatičnem finalu premagal petega nosilca Nemca Alexandra Zvereva z 2:6, 4:6, 6:4, 6:3 in 7:6 (6).

Avstrijec je postal prvi igralec v odprti teniški eri, ki je osvojil turnir v New Yorku, potem ko je v finalu zaostajal že z 0:2 v nizih. Pred odprto ero (1968) je to nazadnje uspelo legendarnemu Panchu Gonzalesu daljnega leta 1949.

Letošnji finale koronskega OP ZDA je bil v vseh pogledih zgodovinski. Prvič je o zmagovalcu odločil tie-break oziroma podaljšana igra v petem nizu.

Sedemindvajsetletni Thiem, sploh prvi Avstrijec z zmago na US Opnu, je svoj premierni turnir za grand slam turnir v karieri dobil po dvoboju, ki je trajal štiri ure in dve minuti.

Turnir so letos igrali pred praznimi tribunami zaradi pandemije novega koronavirusa.

zverev thiem | Avtor: Epa Epa

Thiem se je v četrtem poskusu dokopal do prve lovorike na največjih turnirjih. Pred tem je bil dvakrat finalist OP Francije, enkrat pa OP Avstralije.

Čeprav primarno velja za peščenega specialista je 27-letni Avstrijec letos zaigral v finalih obeh turnirjev na 'betonu'. Pred praznimi tribunami Flushing Meadowsa je osvojil 17. lovoriko (17-10) v karieri in šesto na trdi podlagi (6-3).

"Dosegel sem cilj, izpolnil sem sanje. O tem sem sanjal že kot otrok. V nekem trenutku me je prešinilo, da bi nekoč res lahko osvojil kakšen grand slam. Vložil sem ogromno truda. Življenje sem posvetil temu, da bi osvojil enega od teh štirih turnirjev. Zdaj mi je uspelo," je povedal Avstrijec.

Za Zvereva je bil to prvi finale na katerem izmed največjih turnirjev. Razočaranje je bilo precejšnje, saj je po dobljenih uvodnih dveh nizih tudi v tretjem že vodil z brejkom, a na koncu ostal praznih rok. "Star sem 23 let. Mislim, da to ni bila moja zadnja priložnost. Verjamem, da bom nekoč tudi jaz osvojil grand slam," je optimistično dejal Nemec.

 | Avtor: Epa Epa

* Izid:
- New York, grand slam (53,4 milijona dolarjev):
- moški, finale:
Dominic Thiem (Avt/2) - Alexander Zverev (Nem/5) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice