Šport
459 ogledov

Veliki preobrat v finalu New Yorka

Naomi Osaka Profimedia
Naomi Osaka s preobratom do naslova v New Yorku.

Naomi Osaka je zmagovalka odprtega teniškega prvenstva ZDA. V finalu je 22-letna Japonka v treh nizih z 1:6, 6:3 in 6:3 premagala Belorusinjo Viktorijo Azarenko in osvojila tretjo zmago na turnirjih za grand slam, drugo v New Yorku.

V skoraj dve uri trajajočem dvoboju nekdaj prvih igralk sveta je že vse kazalo na zmago 31-letne Belorusinje, ki je v uvodu povedla s 6:1 in 2:0. Japonka pa je v drugem nizu zmogla preobrat in Belorusinji preprečila, da prvič zmaga v Flushing Meadowsu. Azarenka tako pri zmagah na turnirjih za grand slam ostaja pri slavjih iz Melbourna leta 2012 in 2013, v letih, ko je v New Yorku prav tako izgubila finale.

Naomi Osaka | Avtor: Profimedia Profimedia

"Najprej bi polaskala tekmici. Kot otrok sem jo gledala tukaj, kako zmaguje. Zdaj sem se sama pomerila z njo in to v finalu. Če sem iskrena, takih finalnih dvobojev ne želim več igrati. Nisem prav nič uživala," je priznala Japonka, ki je pred 14 dnevi zaradi poškodbe mišice Belorusinji predala turnir, ki so ga v New York prestavili iz Cincinnatija.

Japonka na začetku dvoboja ni ujela ritma. Kazalo je, da jo bo tekmica "odpihnila" s terena, a se je še pravočasno zbrala in ko je dobila nekaj lepih točk, se ji je povečala samozavest, na igrišču je prišlo do preobrata, posledica katerega je bila zmaga Japonke po 112 minutah igre.

"To je tenis. Stvari se hitro menjajo, verjeti moraš do konca," je dejala Osaka, ki je v četrtem medsebojnem obračunu Belorusinjo tretjič premagala.

Viktoria Azarenka | Avtor: Profimedia Profimedia

"Mislila sem, da gre v tretje rado. Očitno bom morala sem še priti," je bila razočarana Azerenka, ki se je prav tako borila do zadnjih atomov oči. V odločilnem nizu je v šesti igri ubranila štiri zaključne žoge, preprečila, da bi tekmica povedla s 5:1. A po izidu 3:4 je spet nekoliko popustila, kar je Japonka, ki se bo na najnovejši lestvici WTA z devetega prebila na tretje mesto (Azarenka pa s 27. na 14.), znala izkoristiti in na najboljši možni način nadaljevala svoj boj proti rasni neenakosti.

Na finale je prišla z masko z napisom Tamir Rice, kar je bilo že sedmo različno ime, ki ga je nosila na igriščih Fleashing Maedowsa in s katerim je opozarjala na žrtve policijskega in rasnega nasilja. Ricea so policisti ustrelili leta 2014 v Clevelandu.

Naomi Osaka | Avtor: Profimedia Profimedia

"Bistveno je, da začnemo govoriti. V zadnjih tednih je bilo sicer težko usklajevati tenis in aktivizem, a mislim, da mi je uspelo. V mehurčku veliko razmišljaš, mogoče celo preveč. A ni mi žal, imena, ljudi, ki so končali pod streli policistov, se je treba spominjati," je dejala Osaka, ki še ne more potrditi, ali bo nastopila na odprtem prvenstvu Francije.

"Bomo videli, kako se bodo reči razvijale. Tudi moja poškodba," Japonka, ki ji pesek ni najljubša podlaga, še ne ve, če bo odpotovala v Pariz ali ne.

Danes zvečer (22.00) bo v New Yorku še moški finale med Nemcem Alexandrom Zverevom in Avstrijcem Dominicom Thiemom.

dominic thiem OP ZDA Šport Avstrijsko-nemški finale v New Yorku
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice