Šport
74 ogledov

Konec za Sereno, belorusko-japonski finale

Serena Williams Victoria Azarenka Epa
Na turnirju za grand slam v New Yorku sta znani obe finalistki.

Belorusinja Viktorija Azarenka in Japonka Naomi Osaka sta finalistki odprtega teniškega prvenstva ZDA v New Yorku. Azarenka je v treh nizih z 1:6, 6:3 in 6:3 premagala prvo zvezdnico Američanko Sereno Williams, Osaka pa drugo Američanko Jennifer Brady po dveh urah in osmih minutah s 7:6 (1), 3:6 in 6:3.

Zdaj že 38-letna Williamsova je s porazom po slabih dveh urah igre pokopala tudi upe na 24. zmago na turnirjih za grand slam. Vse kaže na Sizifovo delo, saj je Američanka, ki je medtem postala mati, že devetič zaporedoma neuspešno napadala novo zmago. Nazadnje je na grand slamu zmagala leta 2017 v Melbournu, ko je bila že noseča.

"Uh, res sem hvaležna," je po zmagi v dvoboju mater povedala Azarenka, ki je prvič v karieri na turnirju za grand slam premagala Williamsovo. Belorusinja je tekmo zaključila z asom in za popolno slavje so na stadionu Arthurja Asha manjkali le gledalci. "Upam, da sva z današnjim tenisom navdihnili vse matere, naj sledijo svojim sanjam," je še dodala Azarenka. In teh na turnirju ne manjka. Med drugim tudi finalistka tekmovanja dvojic Rusinja Vera Zvonarjova.

Začetek dvoboja je obetal drugačen razplet. Že 23. medsebojni dvoboj teh igralk, Azarenka je zmagala petič, je Williamsova začela ekspresno, kaznovala vsako napako tekmice, predvsem pa nekaj slabši servis in bila na poti k finale. A Azarenka se je v nadaljevanju zbrala. "Postajala je vse boljša in tudi sama sem morda malce preveč popustila," je izenačenje opisala Williamsova.

Nato so se v uvodu tretjega niza pri Williamsovi ponovile še težave z gležnjem. Azarenka je to izkoristila za odvzem servisa za 2:0, kar je tudi po psihični plati udarilo Američanko, s čimer si je tlakovala pot v finale. Prvega na največjih turnirjih po sedmih letih.

Novak Đoković PR-ovski bebakl Šport "Bolj kot dejanje, me je pri Đokoviću zmotilo nekaj drugega"

V finalu pa se obeta prava poslastica dveh nekaj vodilnih igralk lestvice WTA. Enaintridesetletno Azarenko čaka dvoboj z devet let mlajšo Japonko, ki je na turnirju v New Yorku slavila leta 2018. Obe igralki upata na tretjo zmago na turnirjih za grand slam. Osaka je dobila US Open leta 2018, lani pa Melbourne. Azarenka se je v Avstraliji veselila leta 2012 in 2013.

Ne gre spregledati, da je Osaka tudi v polfinalu opozorila na boj proti rasizmu in policijskemu nasilju. Med intervjujem je nosila masko z imenom Philanda Castila. Tega je julija 2016 med prometno kontrolo v Minnesoti ustrelil policist, njegovo dekle pa je takrat dejanje v živo prenašalo preko pametnega telefona. Že pred turnirjem je Osaka povedala, da ima s sabo sedem mask z različnimi imeni in da upa, da bo lahko nosila vse, kar ji je z uvrstitvijo v finale uspelo.

V finalu bo zanesljivo zelo izčrpana, saj je danes Bradyjeva nudila izjemen odpor. Vseeno pa Japonka na njej ljubem igrišču napoveduje zmago: "New York je zame drugi dom in tukaj se počutim odlično. Ljubim tudi tukajšnjo atmosfero, a na žalost letos ni gledalcev," je še na igrišču povedala Japonka.

OP ZDA, izida:

Ženske, polfinale:
Naomi Osaka (Jap/4) - Jennifer Brady (ZDA/28) 7:6 (1), 3:6, 6:3
Viktorija Azarenka (Blr) - Serena Williams (ZDA/3) 1:6, 6:3, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice