Šport
6 ogledov

Dve srebrni kolajni za Slovenijo

Sašo Taljat, Luka Božič EPA
Na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu so Slovenci posegli po dveh srebrnih odličjih.

Slovenska kajakašica Urša Kragelj je na evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Liptovskem Mikulašu osvojila drugo mesto. Med kajakašicami je zmagala Nemka Melanie Pffeifer, tretja je bila Slovakinja Jana Dukatova, Kragljevi pa se je danes od srca bržkone odvalila velika skala. Kajakašica soških elektrarn je imela dve veliki nalogi in obe je izpolnila brezhibno. Sedemindvajsetletna Goričanka je morala najprej za svoje prve olimpijske igre ugnati reprezentančno kolegico Evo Terčelj, ki je Slovenijo zastopala na olimpijskih igrah v Londonu pred štirimi leti.

Z brezhibno vožnjo brez dotikov je bila v polfinalu druga, Terčeljeva je ena vrata izpustila in s skupnim pribitkom 54 kazenskih sekund pristala na repu trideseterice, kar je pomenilo, da si je olimpijsko vozovnico priveslala Primorka. A to še ni bilo vse. Ob uspešni uvrstitvi na OI, boj za olimpijsko vozovnico je bil v slovenski ekipi odprt le še pri dekletih, posamezno državo pa lahko na igrah zastopa le po en čoln v disciplini, si je nato priveslala še naslov evropske podprvakinje.

Zahtevna proga v umetnem kanalu Liptovskega Mikulaša tudi danes ni prizanašala kajakašicam in kanuistom. Večina je tako veslala z dotiki in le brezhibne vožnje so zagotavljale visoka mesta. Kljub dotiku, Kragljeva se je v finalu dotaknila sedmih vrat, je bila dovolj hitra na progi, da se je na koncu veselila drugega mesta. Po bronu iz Bratislave 2010 je to njena druga posamična kolajna s prvenstev stare celine.

"Super dan, res skoraj sanjski. Danes sem uživala, dobro oddelala progo, se v redu pripravila na pasti, ki jih je postavljavec postavil. Vesela sem, ker mi je uspelo osvojiti srebro, ker ga nimam še z nobene velike tekme, a morda se bo slišalo grdo, vendar se skoraj bolj veselim olimpijske vozovnice, kot pa te kolajne. Na olimpijskih še nisem bila, je pa res, da bom verjetno to srebro začela ceniti kasneje," je po drugem mestu dejala Kragljeva. Eva Terčelj je obtičala v polfinalu in zasedla 28. mesto.

"Tako moraš dirkati"

Na drugo mesto sta se nekoliko kasneje zavihtela tudi Sašo Taljat in Luka Božič med kanuističnimi dvojci. Zmagala sta Slovaka Tomaš Kučera in Jan Batik, tretja sta bila Nemca David Schröder in Nico Betge.

Varovanca trenerja Dejana Testena sta si srebro priborila kljub dotiku, potem ko sta na vmesnem času že zaostajala več kot dve sekundi, pa sta zaostanek v nadaljevanju izničila in tako po Dunaju 2014, kjer sta bila bronasta, tokrat na prvenstvu stare celine stopila stopničko višje.

"Po mostu in skoku sva dodajala hitrost, tudi tvegala nekatere stvari, na koncu se nama je izšlo, tako moraš dirkati. Zdi se mi, da vsi Slovenci dodajamo proti koncu in ne pokažemo vsega na začetku," je o današnjem veslanju dejal Božič.

Za fanta je srebrna kolajna novost, potem ko že imata zlate in bronaste s svetovnih in evropskih prvenstev. "To srebro je nekaj novega, tudi to, da sva v začetku sezone tako lepo stopnjevala hitrost iz tekme v tekmo. Po navadi ne pokaževa vsega v kvalifikacijah, malo sva se še lovila, danes pa nama je proga zelo ležala," pa je povedal Taljat.

Tudi za dvojca bo najpomembnejša tekma na sporedu v Riu de Janeiru, kamor se že čez teden dni podajata na priprave, tako kot tudi ostali olimpijski čolni slovenske ekipe.

Kajakašice ekipno četrte

Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak so v ekipni tekmi osvojile četrto mesto. Zmagale so predstavnice Velike Britanije pred Nemkami in Slovakinjami.

Slovenke so na težki progi naredile preveč napak za višjo uvrstitev, med drugim naj bi ena od tekmovalk tudi izpustila vrata, a so jim nato visoko kazen 50 sekund odšteli, kljub temu pa je bila vožnja za dobro sekundo prepočasna za preboj na stopničke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.