Šport > Euro 2020
128 ogledov

Trije goli, še dve neizkoriščeni enajstmetrovki

Andrej Jarmolenko Epa
Ukrajina ostaja v igri za napredovanje.

Ukrajinska nogometna reprezentanca je v Bukarešti v 2. krogu evropskega prvenstva premagala Severno Makedonijo z 2:1 (2:0). Ukrajina je sicer bže na prvem dvoboju proti Nizozemski drago prodala svojo kožo in po hudem boju v Amsterdamu izgubila z 2:3, na tokratnem obračunu v romunski prestolnici pa je po obojestransko všečni predstavi na kolena položila Severno Makedonijo. Slednja je na svojem drugem dvoboju na tako veliki sceni doživela še drugi poraz, v uvodnem krogu je bila od nje boljša Avstrija s 3:1.

Obračun med Ukrajinci in Makedonci bo v zgodovini evropskih prvenstev ostal zapisan kot prvi, na katerem je pravico delila sodniška trojka iz neevropskih držav. V Bukarešti je bila ta vloga v rokah argentinskih sodnikov: glavni je bil 43-letni Fernando Rapallini, stranska pa Juan Pablo Belatti in Diego Bonfa. Ob tem je imel Slovenec Slavko Vinčić vlogo četrtega, njegov rojak Tomaž Klančnik pa status rezervnega sodnika.

Izbranci ukrajinskega selektorja Andreja Ševčenka so prevladovali v prvem polčasu. Že v osmi minuti je soigralec slovenskega reprezentanta Josipa Iličića pri Atalanti iz Bergama Ruslan Malinovskij z roba kazenskega prostora sprožil močan strel, ki ga je makedonski vratar Stole Dimitrievski z dobrim posredovanjem zaustavil, le tri minute kasneje pa je Stefan Ristovski v zadnjem trenutku blokiral strel Romana Jaremčuka.

Makedonci so si edino priložnost v prvem polčasu priigrali v 16. minuti, po podaji Bobana Nikolova z desne strani je Eljif Elmas slabo zadel žogo in streljal mimo levih vrat dokaj nezaposlenega ukrajinskega vratarja Georgija Buščana. V 21. minuti so Ukrajinci dvakrat zagrozili, po prstem strelu Malinovskija in poskusu z glavo Ilije Zabarnjija pa je bil Dimitrievski obakrat na pravem mestu.

V 28. minuti so Andrija Jarmolenka zavoljo dobrega posredovanja Dimitrievskega malenkosti ločile do gola, po kasnejšem kotu z leve strani pa je član West Hama po "fliperju" v kazenskem prostoru zadel za 1:0.

Ukrajinci so le pet minut kasneje povedli z 2:0, potem ko se je Jaremčuk spretno izognil prepovedanemu položaju in z rutinskim strelom po tleh ukanil makedonskega vratarja.

Roman Jaremčuk | Avtor: Epa Epa

Makedonci so v začetku drugega polčasa uprizorili totalen napad na ukrajinska vrata. Najprej se je v drugi minuti nadaljevanja po dvojni podaji z Goranom Pandevom v lepi priložnosti znašel Arijan Ademi, a je njegov strel ubranil Buščan, v 55. minuti pa so znižali na 1:2. Najprej je Aleksandar Trajkovski z roba kazenskega - tudi zavoljo posredovanja Buščana - zadel vratnico, v boju za odbito žogo pa je Oleksandr Karavajev na nedovoljen način zaustavil Pandeva, tako da je Rapallini pokazal na 11-metrovko.

Kazenski strel je izvedel Ezdzan Alioski, njegov strel je ukrajinski vratar ubranil, odbitek pa je bočni igralec Leedsa vendarle pospravil za njegov hrbet in znižal na 1:2.

V 65. minuti so Ukrajinci znova izpeljali kombinirano akcijo, zaključni strel Malinovskija pa je zaustavil Dimitrievski. Le tri minute kasneje so zagrozili tudi Makedonci, po "žabici" Trajkovskega s 25 metrov pa se je izkazal Buščan. V 74. minuti so bili znova nevarni Ševčenkovi izbranci, po naravnost popolni podaji Malinovskija pa je rezervist Viktor Cigankov z desetih metrov streljal mimo vrat.

V 83. minuti je argentinski sodnik po posredovanju VAR-a naknadno pokazal na 11-metrovko zavoljo igranja z roko Daniela Avramovskega v svojem kazenskem prostoru, a je Dimitrievski prebral namero Malinovskija in ubranil njegov strel.

V sklepnih minutah je Severna Makedonija skušala doseči izenačujoči gol, a je bila ukrajinska obramba odbila vse njene napade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice