Šport > Slovenija poka od ponosa
2623 ogledov

Slovenci s težko priigrano zmago na vrhu skupine

Gašper Vidmar EPA
Slovenski košarkarji so proti Finski iskali drugo zmago, po razburljivi končnici pa jim je to tudi uspelo. Slovenija je edina ekipa v skupini A z dvema zmagama.

Slovenski košarkarji so na prvi tekmi prvenstva zanesljivo premagali Poljsko, na drugem dvoboju pa jih je pričakala gostiteljica skupine A Finska. Ta je EuroBasket pred fanatičnimi navijači odprla s presenetljivo zmago po podaljšku proti Franciji. Slednja je bila danes prepričljivo boljša od Grčije in je tako prišla do prve zmage.

"Finska publika je glasna, ko gre dobro njeni reprezentanci, če pa zaostaja, je povsem mirna. To mora biti naš načrt; povesti in ne dopustiti, da publika ponese igralce," je pred tekmo recept za zmago predstavil kapetan slovenske izbrane vrste Goran Dragić, ki je na prvi tekmi proti Poljakom dosegel kar 30 točk, kar je največ na enem dvoboju v njegovi reprezentančni karieri.

Finci so tekmo sicer dobro odprli in po trojki nekdanjega ljubljenca ljubljanskega občinstva Sasuja Salina povedli s 5:2, a je slovenska četa nato nanizala osem zaporednih točk, z dvema točkama in dvema asistencama se je izkazal Gašper Vidmar, finski selektor pa je bil prisiljen vzeti minuto odmora. Ta je obrodila sadove. Slovenci so s košem Luke Dončića sicer prednost najprej povišali na sedem točk naskoka, a so domačini odgovorili z delnim izidom 6:0 za 11:12. Premor je takrat zahteval slovenski selektor Igor Kokoškov.

Ob tretji asistenci Vidmarja je Dragić dosegel svojo šesto točko zapored in popeljal Slovenijo do vodstva 18:13, s trojko pa je najprej odgovoril Lauri Markkanen, kasneje pa je še dva meta za tri točke dosegel Salin. Zadnjega ob izteku prve četrtine, ki se je končala brez zmagovalca - 22:22.

Slovenija - Finska | Avtor: EPA EPA

Slovenci tudi na začetku drugih desetih minut niso uspeli ustaviti finskih trojk, domači pa so ob metu 6/11 za tri točke povedli s 30:26. Slovenci so do takrat trojke metali 0/6, s prvo zadeto Dragića pa so se Slovenci znova prebili v vodstvo. Organizator igre NBA ekipe Miami Heat je do polovice druge četrtine zbral že 15 točk, nato pa je hitro dodal še eno trojko in dva zadeta prosta meta za vodstvo 38:33. 'Dragić show' se je nadaljeval, z njegovim košem in dvema asistencama pa je Slovenija celo prišla do največje prednosti na tekmi - 44:36. Razlika se je nato povečala celo na 12 z dvema košema Jake Blažiča, Salin pa je v zadnji sekundi zadel za 42:52.

Dragić je v prvem polčasu zbral 24 točk, tri skoke in štiri asistence, po šest točk pa sta prispevala Anthony Randolph in Vlatko Čančar. Pri Fincih sta po 11 točk dosegla Salin in Markkanen. Slovenci so imeli nekoliko boljši met iz igre (51,4% - 48,5%), ukradli so več žog (5:2), dobili skok (20:15), predvsem pa so imeli manj izgubljenih žog (8:20).

Tudi tretja četrtina se je začela z uspešnimi meti Fincev za tri točke in prednost Slovenije se je hitro stopila, že po slabih petih minutah je bil na semaforju izpisan rezultat 54:56. Slovenci so v tem obdobju izgubili tri žoge. Po seriji neuspešnih napadov na obeh straneh je šele za peto slovensko točko iz prostega meta poskrbel Randolph, nato pa je za +5 poskrbel Klemen Prepelič. Isti igralec je nato zadel še tretji slovenski met za tri točke in vodstvo 62:56. Vendar so Finci še naprej zadevali, 12. in 13. finsko trojko je zadel Mikko Koivisto.

Slovenija - Finska | Avtor: EPA EPA

V zadnjo četrtino je Slovenija vstopila z dvema točkama prednosti, Blažič pa je kot tretji Slovenec zadel met za tri točke. A nato se je slovenski napad zaustavil. Finci so imeli dvakrat priložnost za prevzem vodstva, po trojki Jamarja Wilsona pa je bil štiri in pol minute pred koncem rezultat izenačen na 72:72. Odgovoril je kapetan Dragić, ki je s košem in dodatnim prostim metom dosegel svoje prve tri točke v drugem polčasu. Markkanen pa je s težkim metom preko Randolpha zadel za 74:75.

Vidmar je v naslednjem napadu zadel en prosti met, Randolph pa minuto in pol pred zadnjim piskom sirene še enega. Ameriški Slovenec je nato blokiral met Petteri Koponena, a je žoga tudi po sodniškem ogledu posnetka ostala v posesti domačih. Markkanen je nato 1:13 do konca zadel dva prosta meta za 76:77, 38 sekund pred zaključkom četrtine pa je po zgrešenem metu Prepeliča na drugi strani mladi Finec zadel še za prvo finsko vodstvo po drugi četrtini.

Sledila je hitra osebna napaka Wilsona, Dragić pa je bil dvakrat natančen. Wilson je šel v prodor, a zgrešil, skok pa je dobil Randolph, nad njim pa so Finci naredili prekršek. A sledila sta dva zgrešena prosta meta, rezultat pa je tako ostal 78:79. Finci so imeli 13 sekund za zadnji napad, Randolph pa je ukradel žogo Markkanenu in po hitrem pritinapadu poskrbel za prednost Slovenije z 81:78. Na semaforju so ostale še tri sekunde. Žoga je šla znova na Markkanena, ki pa je ob metu za tri točke iz kota stopil v avt. Pri tem se je mladi finski zvezdnik tudi poškodoval. Po zaključku je s pomočjo soigralcev odšepal z igrišča.

Slovenija - Finska | Avtor: EPA EPA

"Na koncu smo pokazali karakter. Vseskozi govorimo, da moramo igrati ekipno tudi, če nam ne bo šlo in Randolph je na koncu zabil in popravil zamujeno s tistima prostima metoma. Odlično. Ekipo poskušam voditi po najboljših močeh," je po tekmi dejal Dragić, ki je zbral 29 točk

"Danes ni bil naš dan. V drugem polčasu smo sicer igrali boljše, bili smo bolj odločni v obrambi in bolje smo zaustavljali Dragića. A vse skupaj je bilo premalo," pa je za A kanal dejal Salin.

Evropsko prvenstvo, skupina A:

Poljska : Islandija  91:61
Waczynski 15, Slaughter 12; Vilhjalmsson 16, Hermansson 14

Grčija : Francija  87:95
Printezis 22, Calathes in Sloukas 15; Lauvergne in Fournier 21, De Colo 16

Finska : Slovenija  78:81 (22:22, 42:52, 63:65)
Dragić 29, Randolph 10, Dončić 8 (8 skokov); Markkanen 24, Salin 11

Lestvica:
1. Slovenija   4 točke 
2. Poljska 3
3. Grčija 3
4. Francija 3
5. Finska 3
6. Islandija 2

Komentarjev 1
  • blueone 00:53 03.september 2017.

    Tooo, čestitke na sladki zmagi...samo tako naprej!

Sorodne novice