Šport > Košarka
824 ogledov

Slovenci so si ogledali volčje krdelo

Luka Dončić EPA
Naslednja tekma Slovenije na EuroBasketu bo vse prej kot lahka.

Slovenski košarkarji so arhivirali uvodno zmago na evropskem prvenstvu proti Poljski in so z mislimi že pri sobotnem dvoboju z gostitelji skupine A Finci, ki po presenetljivi zmagi nad Francijo odkrito napovedujejo nove podvige pred bučno domačo publiko.

Finska je v zadnjem desetletju postala stalnica na evropskem košarkarskem zemljevidu, njeni navijači pa jo podobno kot slovenski spremljajo na vsakem koraku. Pred štirimi leti, ko je evropsko prvenstvo gostila Slovenija, jih je v Koper prišlo več kot 3000. Sami sebe imenujejo spremljevalci volčjega krdela (po finsko Susijengi), takšen je namreč vzdevek finske košarkarske reprezentance.

"Susijengi so dobro organizirani. Čutijo močno pripadnost skupini, so enotni in vedno pripravljeni naskočiti nepripravljeno žrtev. Volčje krdelo krvavi modro-belo in vsak njen član je ponosen, da je del skupine," je zapisano ob predstavitvi finske košarkarske reprezentance, ki bo tekmec Slovenije v soboto ob 19. uri.

Anthony Randolph Damian Kulig Slovenija Poljska Dober začetek Šport Slovenija do rutinirane zmage

Finci so v četrtek pripravili prvo presenečenje v skupini A. Pred več kot 12.000 gledalci v dvorani Hartwall so po podaljšku premagali Francijo. Izstopali so: prvi zvezdnik ekipe, 20-letni Lauri Markkanen (213 cm) z 22 točkami, še en visoki igralec Tuukka Kotti, ki je dosegel 14 točk, enako tudi Sasu Salin, Jamar Wilson pa je zbral 12 točk.

Po zmagi finski košarkarji niso mogli prehvaliti vzdušja v dvorani, govorili so o zgodovinskem dogodku in velikem veselju ter zadovoljstvu, o tem, da je zanje le nebo omejitev, ko pa je beseda nanesla na Slovenijo, so se hitro zresnili. "Gledali smo današnjo tekmo. Slovenija ima izjemne igralce, ogromno talenta, veliko energije, igra hitro in atraktivno. Težko jo bo zaustaviti. Imamo dan časa, da se pripravimo nanjo in se je lotimo skupaj z navijači," je dejal igralec Barcelone Petteri Koponen.

Navijači Finske | Avtor: EPA EPA

Nekdanji član Olimpije Salin je bil podobnega mnenja: "Ko sem pred polno dvorano slišal finsko himno, so mi šle kocine pokonci. Vzdušje je bilo izjemno in po tej zmagi sem prepričan, da bo na naslednjih tekmah še boljše. Slovenija bo težak tekmec, a mi potrebujemo zmage, da se uvrstimo v nadaljevanje tekmovanja."

Slovenski košarkarji so si tekmo med Finsko in Francijo ogledali v živo in občutili, kaj jih čaka v soboto zvečer. Do dvoboja bodo opravili še tri treninge, vsem je jasno, da bo preizkušnja z gostitelji in njihovo publiko veliko bolj zahtevna kot prva proti Poljski. "Finska igra na krilih publike, ima nekaj odličnih posameznikov in premagamo jo lahko le, če bomo igrali čvrsto v obrambi," opozarja Edo Murić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.