Šport > Košarka
1096 ogledov

"Pri Sloveniji ni to nič novega"

Luka Dončić Grega Valančič
Luka Dončić je že pred začetkom evropskega prvenstva deležen velike pozornosti.

Na uradni strani EuroBasketa 2017 so na naslovnico uvrstili tudi prispevek o slovenskem biseru Luki Dončiću. Ta bo le z 18 leti zaigral na svojem prvem evropskem prvenstvu, a to za Slovenijo ni nič novega. "Mladi debitanti so preizkušena formula v slovenski košarki že vrsto let in Dončić ni nobena izjema. Od leta 1991, ko se je Slovenija osamosvojila, je na evropskih prvenstvih pred njim debitiralo že osem slovenskih najstnikov," so zapisali na spletni strani prvenstva. Druga na tej lestvici je Latvija, ki je na pretekle EuroBaskete poslala pet košarkarjev, ki še niso vstopili v tretje desetletje življenja.

Marko Milić in Marko Tušek sta v svojih najstniških letih nastopila na kar dveh EP, poleg njiju pa so kot najstniki Slovenijo poleg Dončića zastopali še Boris Gorenc, Matjaž Smodiš, Sani Bečirović, Gašper Vidmar, Luka Rupnik in Edo Murić.

"Mislim, da gre za spoštovanje nadarjenosti. Vsi, od trenerskega štaba do košarkarske zveze, prepoznajo talent in takšnim igralcem dajo priložnost že v mladih letih," je vso zadevo pokomentiral Boštjan Nachbar, ki je v izbrano vrsto prišel pri 23 letih, od nje pa se je poslovil po evropskem prvenstvu 2013 v Sloveniji.

Klemen Prepelič Eurobasket Šport "Od vloge favoritov ne bežimo"

"Vprašanje je, koliko lahko igralec v tako rosnih letih pomaga ekipi. Gre bolj zato, da se mu da priložnost, da se ga navadi na pritisk in da dobi potrebne izkušnje. Vse to z upanjem, da bodo ti košarkarji kasneje to vnovčili in vrnili reprezentanci. Kar se v veliko primerih tudi zgodi," je še dejal Nachbar.

"Ko je v ekipi mlad igralec, ta ne bo nosil največjega bremena, a hkrati bo moral dodati svoj del. Pomembno je, da jih starejši fantje v ekipi dobro sprejmejo in jih vpeljejo v moštvo od prvega dne naprej. Seveda morajo ti fantje opraviti še dodatne dolžnosti, to so nošenje torb, prinašanje sladic ali kaj podobnega, če jim to naročiš," je v šaljivem tonu zaključil nekdanji steber slovenske izbrane vrste.

košarka Slovenija EP Šport Dončić: Tega ne bom ravno rekel ...

"Poznam ga in opazoval sem njegov napredek, v Španiji sem proti njemu odigral kar nekaj tekem. Njegova mladost, številke pravzaprav ne povedo, kakšen je kot oseba in igralec. Mislim, da so to atributi, ki mu govorijo, poleg seveda košarkarskega znanja, najbolj v prid. Pri mladih igralcih velikokrat vidiš željo, strast, atletske sposobnosti, osredotočenost na uspeh, znanje z žogo, a jim manjkajo izkušnje in mirnost. Luka ima to že zdaj pri tej starosti in to je po mojem mnenju njegova največja prednost," je rojaka ocenil dolgoletni NBA košarkar.

"Morda še ni pravi vodja, ker ima ob sebi Gorana Dragića in še nekatere starejše igralce, a vseeno sodi med košarkarje, ki bodo imeli precej časa žogo v svojih rokah. Morda bo imel na voljo tudi zadnji met. Trener mu zaupa, ekipa mu zaupa in pošteno povedano si to tudi zasluži."

Nachbar sicer Slovenijo uvršča med tihe kandidate za kolajno. "Mislim, da ima ta reprezentanca vse potrebno, da se prebije daleč in se celo bori za odličja. A v zadnjih desetih letih se je število izbranih vrst, ki se lahko vmešajo v boj za zmagovalni oder, izjemno povečalo. Ali sodi Slovenija med njih? Vsekakor. Ali so edni? Nikakor ne! Vsaj 10 reprezentanc lahko pride do kolajne. Veliko reprezentanc bo domov odšlo razočaranih in upam, da Slovenija ne bo med njimi," je zaključil 37-letni košarkar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.