Šport > Košarka
1628 ogledov

Slovenija do rutinirane zmage

Goran Dragić A.J. Slaughter Slovenija Poljska EPA Goran Dragić je proti Poljakom dosegel kar 30 točk.
Izbrana vrsta Slovenije je na otvoritveni tekmi evropskega košarkarskega prvenstva v Helsinkih suvereno premagala Poljsko (90:81)

Izbranci Igorja Kokoškova so bili proti Poljakom v vlogi izrazitega favorita, od tega Slovenci pred srečanjem niso bežali. V finski prestolnici presenečenja ni bilo, zmago je pospremilo tudi nekaj sto slovenskih navijačev.

Naslednjo tekmo bodo slovenski košarkarji igrali v soboto ob 19. uri proti Finski, v skupini A pa jih nato čakajo še Grčija, Islandija in Francija. V nadaljevanje tekmovanja se bodo uvrstile prve štiri ekipe.

V predtekmovalni skupini A  bosta v četrtek na sporedu še srečanji Islandija - Grčija in Francija - Finska.

Slovenija Eurobasket Otvoritvena tekma Šport Še drugič razžalostiti Poljake!

Slovenija je suvereno upravičila vlogo favorita in zanesljivo prebila led uvodne tekme. Svojo prednost je gradila postopoma, imela je dovolj raznovrstno igro, hkrati širok spekter strelcev, predvsem pa razpoloženega vodjo, kapetana Gorana Dragića, ki je v prvih dvajsetih minutah dosegel 20 točk, na koncu pa pristal pri 30, kar je njegov osebni rekord v reprezentanci.

Prav Dragić je bil tisti, ki je soigralce razbremenil morebitne uvodne treme. Dosegel je sedem od prvih desetih točk Slovenije, ob tem pa uspešno podajal in držal Slovenijo korak pred tekmecem. V prvi četrtini se je med strelce vpisalo sedem slovenskih košarkarjev, v 17. minuti pri izidu 45:34 pa je bilo takih že deset, oziroma vsi, ki so stopili na parket.

Odločilni udarec Poljski so izbranci selektorja Igorja Kokoškova zadali v tretji četrtini, v kateri so poleg dobre igre v napadu pokazali tudi pravo, čvrsto obrambo. Ta je bila tako trda, da so Poljaki v sedmih minutah in pol dosegli vsega pet točk ali dva koša (72:51).

Kljub visoki prednosti se slovenski igralci in navijači - v dvorani v Helsinkih jih je bilo kakih 200 - niso mogli povsem sprostiti, saj so Poljaki zadeli nekaj trojk, hkrati pa je Slovenija že v startu zadnje četrtine zaradi petih osebnih napak ostala brez obeh najvišjih posameznikov, Gašperja Vidmarja in Žige Dimca.

A dokler sta bila na parketu Goran Dragić in Luka Dončić, ni bilo večje bojazni. Slednji je prevzel naloge pod obročema in tri minute pred koncem zadel trojko za 86:75, ki je tekmecu prestrigla peruti, kapetan pa je dodal še nekaj košev za potrditev zmage in izboljšanje osebnega reprezentančnega rekorda. Za dve točki je presegel dosežek izpred štirih let na evropskem prvenstvu v Stožicah, ko je Grčiji zabil 28 točk. Rekorder slovenske reprezentance pa ostaja Teoman Alibegović s 33 točkami iz leta 1995.

Goran Dragić je iz igre metal 12:23 (za dve točki 11:18, trojke 1:5), imel pa je še dva skoka ter štiri podaje. Luka Dončić je bil ob skromnem metu 3:12 dovolj raznovrsten - 11 točk, 8 skokov, 6 podaj, 2 ukradeni žogi, Anthony Randolph je zbral 10 skokov in sedem točk, Gašper Vidmar je ob metu 5:7 dosegel 11 točk in štiri skoke, do dvomestne številke pa je prišel še Klemen Prepelič (10 točk).

Slovenija Poljska EuroBasket 2017 navijači | Avtor: EPA EPA

EuroBasket 2017 (skupina A), 1. kolo:

Skupina A (Helsinki)

Slovenija - Poljska 90:81 (24:22, 29:24, 21:12, 16:23)
Dragić 30, Vidmar, Dončić po 11 (8 sk, 6 as); Ponitka 22, Slaughter 12.

Islandija - Grčija 61:90
Francija - Finska 84:86 - podaljšek

Skupina B (Tel Aviv):

Nemčija - Ukrajina 75:63
Litva - Gruzija 77:79
Italija - Izrael 69:48

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.