Šport > Slovenija poka od ponosa
4068 ogledov

Naši fantje Francoze spravili na kolena

Anthony Randolph Slovenija
Košarkarji Slovenije so se z galskimi petelini pomerili za prvo mesto v skupini A in s tem za na papirju lažjega tekmeca v osmini finala. Četa Igorja Kokoškova je bila presenetljivo zelo prepričljiva in visoko zmagala proti prvakom iz leta 2013.

Košarkarji Slovenije so se proti izbrani vrsti Francije pomerili na tekmi zadnjega kola skupine A. Zmaga proti Franciji je zagotavljala Sloveniji prvo mesto, prav tako poraz s točko ali dvema razlike. Poraz s tremi ali štirimi točkami razlike bi ji prinesel drugo, poraz s petimi ali več pa tretje mesto na končni lestvici skupine A.

Tudi po koncu tekme s Francijo tekmec Slovenije v osmini finala še ni bil znan, saj je bilo pred zadnjim kolom v skupini B še vedno pet potencialnih tekmecev varovancev Igorja Kokoškova. Slovenija, ki je bila ob Španiji edina neporažena reprezentanca po štirih tekmah, je Francijo nazadnje ugnala na EuroBasketu 2007. 

Goran Dragić Slovenija S kom v 1/8 finala? Šport Možnih kar pet različnih tekmecev

Slovenija je z dvema trojkama, natančna sta bila Goran Dragić in Luka Dončić, v drugi minuti dvoboja povedla s 6:2, a so Francozi odgovorili s šestimi zaporednimi točkami. Kljub temu so Slovenci nadaljevali z dobrim metom za tri točke, natančen je bil še Jaka Blažič, po novem košu Dončića pa je Slovenija znova povedla s štirimi točkami naskoka. Mladi košarkar madridskega Reala je nato zadel novo trojko (20:13).

Četa Igorja Kokoškova je uspela ohranjati priigrano prednost, po koših Klemna Prepeliča in Dončića je Slovenija povedla z 28:20, v zadnjih trenutkih prve četrtine pa je za šest točk razlike poskrbel kapetan Francozov Boris Diaw.

Tudi drugih deset minut igre se je dobro začel za slovensko izbrano vrsto, peto trojko iz osmih poizkusov Slovenije je zadel Prepelič (31:22). Ob odsotnosti Dragića in Dončića, slednji je potreboval led zaradi udarca v obraz, je slovenski napad vodil Aleksej Nikolić, ki je nanizal pet točk in poskrbel za prvo dvoštevilčno vodstvo Slovenije (36:26).

V naslednjih minutah se je ustavilo v napadu, a tudi Francozi niso uspevali zadeti, z ukradeno žogo in blokado se je v obrambi izkazal Vlatko Čančar. Po lepi akciji Gašperja Vidmarja je Slovenija prišla do +12, a so po hitro dosojeni tehnični napaki slovenski klopi in osebni napaki Dragića Francozi trikrat zadeli s prostih metov. Vendar je bilo to vse, kar je uspelo galskim petelinom v tem obdobju igre. Po asistenci Dragića je zadel Vidmar, edini slovenski NBA-jevec na tem EP je zadel dva prosta meta, nov koš za 15 točk prednosti pa je dodal še Blažič (44:29).

Branilci brona z zadnjega EuroBasketa so postajali vse bolj nervozni, Evan Fournier pa je dobil tehnično napako. Slovenija je po košu Eda Murića vodila že z 49:32. Po novi trojki Dragića je razlika do polčasa ostala povsem enaka.

Jaka Blažič Joffrey Lauvergne Slovenija Francija EuroBasket 2017 | Avtor: EPA EPA

Prvi strelec tokratnega EuroBasketa, po štirih tekmah je imel povprečje 25 doseženih točk na dvoboj, je v prvem polčasu zbral 15 točk in pet asistenc. Dončić je k vodstvu dodal 10, Vidmar 8 in Blažič 7 točk. Slovenija je dobila skok (21::19), največjo razliko pa je naredila pri metu za dve točki. Tega so imeli Slovenci kar 81-odstotno uspešnega, Francozi pa so bili natančni v 45 odstotkov metov. Tudi met za tri točke je bil na strani Slovenije (37% - 15%).

Tretjo četrtino so Francozi, tudi ob izmišljeni osebni napaki Vidmarja v napadu, odprli z delnim izidom 9:1, Kokoškov pa je bil pri izidu 53:44 prisiljen vzeti minuto odmora že po slabih treh minutah igre v drugem polčasu. Odmor je pomagal, Prepelič je zadel met za tri točke, nato asistiral Žigi Dimcu, Dragić pa je ukradel žogo in uspešno zaključil še protinapad (60:44). Ko je trojko zadel še Dončić je minuto odmora vzela francoska klop.

Vendar tudi ta ni zaustavila slovenskega naleta, po košu Anthonyja Randolpha in še uspešno izvedenem dodatnem prostem metu je Slovenija vodila že za +22 (66:44). Slovencem je tako uspel delni rezultat 13:0. Ameriški Slovenec je nato dodal še trojko in en zadeti prosti met, Čančar pa je uspešno skočil v napadu in porinil žogo skozi obroč  (75:46).

Slovenija je v zadnjo četrtino vstopila s prednostjo 26 točk, japonski sodnik pa je bil očitno mnenja, da je prednost previsoka, saj je Čančarju ob prvem kontaktu dosodil nešportno osebno napako. Galski petelini so naredili delni izid 7:0, Dragić pa je nato zadel dva prosta meta za 79:58.

Vendar sta bili to edini dve točki za Slovenijo v dobrih štirih minutah in pol igre, Francozi pa so prišli celo le na zaostanek 12 točk (67:79). Nato pa je Fournier popolnoma pobesnel ob dosojeni obojestranski napaki, si prislužil izključitev, Dragić pa je zadel prosti met. Sledil je še koš Vidmarja.

Slovenski center je štiri minute pred koncem tekme zadel še enkrat in poskrbel za rezultat 86:69. Ob izpolnjenih bonusih in številnih prostih metih so na vrsto prihajali izvajalci prostih metov, razlika pa je tako do zadnjega piska sirene vseskozi ostajala približno enaka. Slovenski košarkarji so zmago proslavili objeti, na sredini igrišča pa so skakali ob navijaškem sloganu "Kdor ne skače, ni Slovenc!"

"Že na začetku tekme smo pokazali, kaj smo sposobni. Zasluženo smo zmagali. Opravili smo velik posel. V dvoboj smo vstopili zelo motivirano in to je bil ključ do uspeha," je po tekmi za Kanal A dejal Dončić. "Mislim, da takšne kemije še ni bilo. Gremo do konca," je dodal Dragić, o klicih s tribune "MVP, MVP" (najkoristnejši igralec prvenstva; op.p.), ki so mu jih namenili navijači, pa je menil: "Dolga je še pot do tam. Zadovoljen bi že bil s kolajno."

EuroBasket 2017 (skupina A), 5. kolo:

Slovenija : Francija  95:78 (28:22, 52:35, 77:51)
Dragić 22 (8 asistenc), Dončić 15 (9 skokov), Prepelič 14, Vidmar 13; De Colo 16

Ob 16.30:
Grčija - Poljska

Ob 19.00:
Finska - Islandija

LESTVICA:
1. Slovenija 10 točk
2. Francija 8
3. Finska 7 (-1)
4. Poljska 5 (-1)
5. Grčija 5 (-1)
6. Islandija 4 (-1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.