Šport
50 ogledov

Evroliga dobila dvoboj s Fibo

Planinić Anadolu Efes Armani Milano Evroliga Top 16 obroč koš Youtube
Vodstvo košarkarske evrolige s Špancem Jordijem Bertomeujem na čelu je doseglo veliko zmago za prevlado v evropski košarki. Najmočnejši klubi na stari celini so se namreč odločili, da bodo nadaljevali pod okriljem evrolige oziroma Uleba s sedežem v Barceloni. Kako se bodo do najboljših prebili slovenski klubi, še ni jasno.

Evroliga in Fiba Europe sta v zadnjih letih krenili v odkrit spopad, vrhunec pa se je zgodil letos poleti, ko je Fiba Europe zagrozila igralcem in klubom s sankcijami, če bodo še naprej podpirali oziroma nastopali v teh tekmovanjih. Kopja so se lomila tudi na plečih lige Aba.

Zdaj je dokončno jasno, da je v "vojni za top klube v Evropi" zmagala Evroliga. V začetku novembra so se klubi sestali na Fiba Europe, prisluhnili njenim zamislim in predlogu za sistem tekmovanja, včeraj pa so v Barceloni podpisali desetletno zvestobo Evroligi. Tehtnico je med drugim prevesil denar; Fiba Europe je klubom ponudila razdelitev kolača v velikosti 30 milijonov evrov na sezono, evroliga pa bo s podjetjem IMG poskrbela, da bo ta pogača še nekoliko večja.

"To je brez dvoma najpomembnejša odločitev, ki so jo klubi sprejeli v zgodovini Euroleague. Seveda takoj za tisto junija 2000, ko so se odločili pridružiti novemu projektu in ustanoviti Evroligo. Ta pogodba je uresničitev začetnih ciljev klubov, se pravi formiranju prave Evrolige, ki bo od partnerju IMG evropsko košarko popeljala na novo raven," je ob tem dejal Jordi Bertomeu.

Nov sistem tekmovanja bo v veljavo stopil 2016/17. Evroliga bo štela 16 klubov, od tega enajst z zagotovljenim statusom. Prvi naslednji bo prvak evropskega pokala, trije preostale člani bodo prvaki treh prvenstev, zadnji pa si bo mesto zagotovil prek dodatnih kvalifikacij. Vseh 16 ekip se bo pomerilo med seboj, torej bodo po ligaškem sistemu odigrale 30 krogov. Sledila bo končnica na izpadanje, nato pa 'final four'.

Klubi z zagotovljenim statusom so: Anadolu Efes Istanbul, CSKA Moskva, Emporio Armani Milano, Barcelona, Fenerbahče Istanbul, Laboral Kutxa Vitoria, Maccabi Tel Aviv, Olympiacos Pirej, Panathinaikos Atene, Real Madrid in Žalgiris Kaunas.

Spremenjen bo tudi evropski pokal. Po novem bo štel le 24 ekip, 21 prek državnih prvenstev in trije s povabilom organizatorja. Sistem tekmovanja bo zdajšnji Evrolige, se pravi uvodnih deset tekem, nato Top 16 ter izločilni boji do prvaka.

Kakšna bo vloga slovenskih klubov v novih evropskih tekmovanjih - Košarkarska zveza Slovenija je ves čas podpirala Fiba Europe, še ni znana. Evroliga je namreč sporočila, da bo vse podrobnosti o obeh tekmovanjih uskladila s klubi tekom te sezone.

Po poročanju hrvaških in srbskih medijev, ki se sklicujejo na neslužbene informacije, evroliga razmišlja, da bi ligi Aba dala eno mesto neposredno v najmočnejšem tekmovanju, drugo mesto pa za kvalifikacije za evroligo. Kandidati naj bi bili tudi prvak Nemčije, Francije, Poljske in lige VTB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.