Šport
31 ogledov

Favoritov Gira veliko, Slovencev ne

giro 2012 EPA
Pred kolesarji je prvi vrhunec sezone. Od sobote bo 198 tekmovalcev tri tedne vrtelo pedale na dirki po Italiji, ki se bo z 8,7 kilometra dolgim kronometrom začela na najsevernejši točki v njeni zgodovini, v danskem Herningu, končala pa v Milanu. Od Slovencev le Gregor Gazvoda.

Favoritov je letos več kot v prejšnjih letih, poleg številnih domačih adutov naj bi se za visoka mesta potegovali Čeh Roman Kreuziger, Španca Joaquin Rodriguez in Jose Rujano, Luksemburžan Fränk Schleck in Francoz John Gadret.

Scarponi je bil letos prvi, ki je oblekel roza majico. V nekakšni slavnostni "predigri" so mu jo organizatorji podelili za lansko zmago, ki jo je osvojil za "zeleno mizo", potem ko so jo zaradi dopinga vzeli Špancu Albertu Contadorju. "Letos želim zmagati na drugačen način. Čeprav ne podcenjujem lanskega dosežka, pa bi bila prava zmaga slajša. Čaka me težko delo, postopoma bom lovil formo, pomembno je, da jo bom ujel zadnji teden," je optimistično razpoložen kolesar, ki se na generalki, preizkušnji Giro del Trentino, ni izkazal, a ga to pretirano ne skrbi. Na omenjeni dirki je zmagal njegov rojak Domenico Pozzovivo (Colnago), ki bo med glavnimi favoriti tudi tokrat, Italijani pa računajo tudi na nekdanja zmagovalca Ivana Bassa (Liquigas) in tudi na Scarponijevega moštvenega kolega Damiana Cunega.

Gostiteljem bodo načrte poskušali pokvariti peresno lahki Rodriguez, ki je letos v vrhunski formi, kar je dokazal z zmago na enodnevni klasični dirki za Valonsko puščico, in ne bi bilo presenečenje, če bi osvojil svojo prvo zmago na največjih večetapnih dirkah. Podobne želje imajo tudi starejši od bratov Schleck – na dirko so ga prijavili v zadnjem trenutku, tako da se nanjo ni posebej pripravljal, lanski zmagovalec razvrstitve za najboljšega mladega kolesarja Kreuziger in pa lani presenetljivo tretji Gadret, ki pa letos predvsem zaradi zdravstvenih težav še ni v pravi formi.

"Ni mi všeč, da me uvrščajo med favorite. Vedno je bolje napadati iz ozadja, ne pa kot eden od favoritov. A kar je, je. Poskušal bom, pa bomo videli, kaj se bo izcimilo. Dejstvo je, da zaradi bronhitisa nisem tako dobro pripravljen, toda upam, da bom formo ujel na dirki," je dejal Gadret, kolesar AG2r, ekipe, v kateri bo vozil tudi edini slovenski predstavnik Gregor Gazvoda. Štajerec večjih pričakovanj nima, želi se predvsem izkazati na treh kronometrih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.