Šport
35 ogledov

Federer in Đoković v zgodovinskem finalu

roger federer cincinnati Reuters
V finalu teniškega turnirja serije masters v Cincinnatiju se bosta pomerila Roger Federer in Novak Đoković. Prvič v zgodovini odprte dobe tenisa se bosta za srebrnino na tem tunirju udarila prvi in drugi igralec sveta. V ženski konkurenci nas čaka kitajsko-nemški finale.

Švicarski teniški as Roger Federer si je z zmago v sobotnem polfinalu zagotovil prvo mesto na lestvici ATP in bo na prihajajočem US Openu postavljen kot prvi nosilec. Novak Đoković pa bo poskušal zacementirati status številke dve svetovnega tenisa.

federer đoković roland garros | Avtor: EPA EPA
Tenisača se bosta pomerila četrtič v letošnji sezoni. Dva obračuna je dobil Srb, enkrat pa je slavil Švicar. V medsebojnih dvobojih s 15 proti 12 vodi Federer (11-9 na trdi podlagi), vendar je potrebno dodati, da je Đoković dobil zadnje štiri obračune na tej površini. Pred tremi leti sta se že pomerila v finalu turnirja v Cinncinatiju, takrat pa je s 6:1, 7:5 slavil prvi igralec sveta. Na poti do finalnega obračuna nihče od njiju ni izgubil svojega servisa, prav tako pa nista oddala niza. Prvič v zgodovini odprte dobe se je zgodilo, da oba finalista na poti do finala nista niti enkrat izgubila začetnega udarca. Federer je dobil 38 servisnih iger (ubranil je tri brejk priložnosti), medtem ko jih je Đoković dobil 31 (ubranil deset brejk priložnosti).

Roger Federer

roger federer cincinnati | Avtor: Reuters Reuters
Za Švicarja bo to že dvaindvajseto finale na turnirjih serije masters, kjer se bo kot prvi igralec sveta pomeril z drugim na lestvici ATP. Do tega trenutka je dobil 11 obračunov, 10 pa jih je izgubil. Vseh deset porazov mu je prizadejal Rafael Nadal, medtem ko ima z ostalimi brezhibno statistiko (Andy Roddick 3-0, Lleyton Hewit 2-0, Andy Murray 1-0).

Švicarski maestro bo zaigral že v 108 finalu (75-32) in 33 na turnirjih serije masters (20-12). Z morebitno zmago bi se po številu lovorik izenačil z Rafaelom Nadalom, ki je osvojil rekordnih 21 mastersov.

Novak Đoković

novak đoković cincinnati | Avtor: Reuters Reuters
Srb bo zaigral v skupno 49 finalu (31-17) in 22 na turnirjih serije masters (12-9). V boj za srebrnino se bo v Cincinnatiju podal že četrtič, a Cincy ostaja eden izmed treh mastersov v sezoni (od skupno devetih), ki jih Đoković še ni uspel osvojiti (druga dva sta Monte-Carlo in Šanghaj). Srb je z zmago v Torontu pred tednom dni po številu mastersov prehitel legendarnega Peta Samprasa (11).

Na poti do finala je Federer premagal Alexa Bogomolova ml., Bernarda Tomica, Mardyja Fish in Stanislasa Wawrinka. Đoković pa je ugnal Andreasa Seppija, Nikolaja Davidenka, Marina Čilića in Juana Martina Del Potra. Zmagovalec bo prejel 535,600 ameriških dolarjev in 1000 točk na lestvici ATP, viceprvak pa se bo moral zadovoljiti z 262,610 dolarji in 600 točkami.

Kitajsko-nemški finale v ženski konkurenci

Li Na je prvič dvignila pokal na turnirjih za grand slam! | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na teniškem turnirju serije WTA v ameriškem Cincinnatiju (2,1 milijona dolarjev nagradnega sklada) se bosta v finalu pomerili Kitajka Na Li in Nemka Angelique Kerber. Kitajska igralka, v Cincinnatiju je deveta nosilka, se bo merila za svoj prvi turnirski naslov po lani osvojenem turnirju za grand slam v Roland Garrosu. V polfinalu je vzela skalp ameriški zvezdnici Venus Williams s 7:5, 3:6, 6:1. V finalu se bo pomerila s peto nosilko Kerberjevo, ki je bila v polfinalu boljša od četrte nosilke Čehinje Petre Kvitove, lanske zmagovalke Wimbledona, s 6:1, 2:6, 6:4. Kerberjeva je v četrtfinalu izločila Sereno Williams.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.