Šport
37 ogledov

Francoz do prve zmage

pokljuka Žurnal24 main
Francoz Jean Guilaume Beatrix je zmagovalec pokljuške tekme s skupinskim startom.

Jean Guilaume Beatrix je dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Na tekmi s skupinskim startom sta se mu v napetem finišu najbolj približala Norvežana Emil Hegle Svendsen (+0,3/1) in Ole Einar Bjoerndalen (+2,5/2). Francoz si je prvenec zagotovil predvsem na strelišču, zadel je prav vse strele.

Edini slovenski tekmovalec, ki si je zagotovil nastop, je bil Klemen Bauer. Ta je na koncu s štirimi zgrešenimi streli zasedel zadnje, 30. mesto (+3:40,4/4).

"Nimam si česa očitati. Za mano je napornih 11 tekem, davek bolezni je sigurno tukaj. Potreben bo dolg počitek, treba se je regenerirati in se pripraviti za nadaljevanje sezone. Pošteno je, da je bil danes vsaj en slovenski predstavnik na startu. Žal Jaka ni bil zraven. Vseeno je bilo lepo, gledalci so bili zadovoljni," je zadnjo moško tekmo na Rudnem polju pokomentiral 29-letnik, ki je v sprintu osvojil 18. mesto, v zasledovalni 20., v tekmi s skupinskim startom pa 30.

Bauer se je v pripravah na sezono spopadel z mononukleozo, zaradi katere je izpustil kar nekaj tednov treninga, pod vprašajem so bile tudi uvodne tekme. Slovenski reprezentant je bil pravočasno nared, zdaj so za njim prav vse tekme, po številnih težavah Jakova Faka je tudi najboljši tekmovalec med izbranci Tomaša Kosa.

"Nisem pričakoval, da bom startal na vseh tekmah. Bolezen in primanjkljaj dveh mesecev treninga sta pustila svoj davek. To se je danes pokazalo, že včeraj sem se tega bal. Nisem se ustrašil tekme. Ampak fizično stanje ni konkurenčno," je o tem razložil Bauer in še dodal: "Zadovoljen sem s potekom sezone. Posebej glede na to, da sem imel zdravstvene težave. Glede na vse to, je super."

"Gre za zdravje"

"Pripravljen sem bil, da bom moral izpustiti sezono ali pa vsaj prvi del. Da se bom pripravljal na svetovno prvenstvo. Presenečen sem bil, da sem tako hitro okreval. Upam, da je bolezen res zgodovina. Treba je biti pazljiv, da se mi to ne ponovi. V mislih sem med tekmo imel, da nima smisla, da grem v rdečo območje. Včeraj sem šel. V cilju nisem mogel stati. Danes sem si rekel, da je vseeno, ali sem 29. ali 30. Gre se za zdravje," so še bile misli Ihanca.

Še enkrat je izpostavil vzdušje ob pokljuških progah, sončno vreme je danes na Rudno polje privabilo okrog 6000 gledalcev, skupaj je v štirih dneh Pokljuko obiskalo okrog 16.000 ljudi.

"Noro! Veseli me, da nas gledalci podpirajo, tudi ko nismo na stopničkah. Prvič sem začutil, da mesta, ki niso med pet, nekaj pomenijo. Dobil sem ogromno čestitk za 18. in 20. mesto. Javnost je razvajena, takšna mesta nekako nimajo več pomena. Vemo pa, da se je za ta mesta treba dobro boriti," je zaključil Bauer, ki ga glavno dejanje sezone čaka marca na svetovnem prvenstvu v Oslu.

Pri dekletih zmaga na Finsko

Finka Kaisa Mäkäräinen je dobila žensko preizkušnjo. Na zadnji tekmi štiridnevnega tekmovanja na Rudnem polju je drugo mesto osvojila Čehinja Gabriela Soukalova, tretja je bila Rusinja Olga Podčufarova. Slovenk ni bilo na startu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.