Šport
123 ogledov

Froome povečal prednost, Polanc vse višje skupno

Chris Froome EPA
Chris Froome se je z zmago v deveti etapi še utrdil v vodstvu kolesarske dirke po Španiji.

Kolesar Skyja je imel največ moči na zaključnem vzponu na Cumbre del Sol, na koncu 174 kilometrov dolge etape je imel štiri sekunde prednosti pred Kolumbijcem Estebanom Chavesom in pet pred Kanadčanom Michaelom Woodsom.

Od Slovencev je bil spet najboljši Jan Polanc (UAE Emirates), ki je z zaostankom minute in 28 sekund zasedel 28. mesto. V skupnem seštevku ima Froome, štirikratni zmagovalec dirke po Franciji, 36 sekund prednosti pred Chavesom, tretji, Irec Nicholas Roche, zaostaja minuto in pet sekund. Polanc je zdaj 15., za vodilnim zaostaja štiri minute in sedem sekund.

Začetek etape je bil ravninski, kar je bilo idealno, da se izoblikuje ubežna skupina. Po številnih poskusih se je tudi izoblikovala, a v njej tokrat ni bilo slovenskih tekmovalcev. Ubežniki so vztrajali do vznožja zadnjega vzpona na Puig Llorenco (tekmovalci so ga v zadnjem delu etape premagali dvakrat), a njihova prednost v nobenem trenutku ni bila tako velika, da bi lahko upali na uspeh. Ekipe, ki so v igri za skupno zmago, so tokrat imele svoje načrte, posebno ekipa Skyja, britanska moštvo si je za cilj zadalo zmago Frooma.

Ta se je večji del zadnjega, zelo strmega vzpona skrival v skupini favoritov, v zadnjem kilometru pa silovito napadel, na njegov napad ni mogel odgovoriti nihče, Chaves in Woods sta se mu nato sicer približala, a ujela ga nista.

"V zadnjem kilometru sem dal od sebe vse, kar sem imel v nogah. Bil sem odločen, da me ne ulovijo in da v cilj pridem s prednostjo. To mi je uspelo in res sem vesel. Po enem tednu dirke bi bili težko v boljšem položaju, začetek Vuelte res lahko ocenim kot fantastičen. Imam dobre noge. Na dirki po Španiji sem bil že dostikrat, velikokrat sem napadal zmago, zdi se mi, da letos reči potekajo po željah in načrtih," je bil po zmagi zadovoljen Froome.

Polanc, slovenski junak osme etape, si je pred etapo želel, da zaostane, da ga bodo tekmeci še kdaj spustili v beg. A ekipa je očitno imela drugačne načrte, tako da je Kranjčan ostal visoko v skupnem seštevku, v katerem je najboljši v svoji ekipi, dve mesti pred kapetanom Južnoafričanom Luisom Meintjesom, ki mu je tokrat pomagal na zaključnem vzponu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice