Šport
23 ogledov

Furyju bodo vzeli naslov

Zmaga Tysona Furyja nad Vladimirjem Kličkom EPA
Tysonu Furyju bodo pri IBF vzeli naslov svetovnega prvaka, če se bo odločil za ponovni dvoboj z Vladimirjem Kličkom.

Tyson Fury je minuli konec tedna v Düsseldorfu premagal Vladimirja Klička in tako poskrbel za prvi Ukrajinčev poraz v zadnjih 11 letih, šele četrtega v 68 dvobojih. Sloviti ukrajinski boksar ima zdaj pravico do povratnega dvoboja, tako je bilo namreč zapisano v dogovoru pred prvim spopadom. Spektakel naj bi gostil londonski Wembley.

A pri IBF so Furyju že zagrozili z odvzemom lovorike, če se ne bo pomeril še z enim Ukrajincem Vjačeslavom Glazkovom, ki je prvi na seznamu čakajočih za dvoboj s svetovnim prvakom po lestvici IBF. Gre za tako imenovano obvezno obrambo naslova. V Furyjevem taboru so se z jezo odzvali na zahtevo IBF, ki od njih zahteva dvoboj proti določenemu tekmecu, ali pa odvzem šampionskega pasu.

"Če nam želijo lovoriko vzeti na takšen patetičen in gnusen način, bo to prineslo le sramoto IBF. To je zanesljivo," je dejal Tysonov stric in trener Peter Fury. Ta je še dodal: "To je bila šokantna novica. Zdi se mi, da pri IBF ne vedo, kaj počnejo. Ko smo se dogovorili s Kličkom, je bila v pogodbo vključena klavzula za rematch (povratni dvoboj; op. p.), to je nekaj povsem normalnega pri dvobojih za svetovnega prvaka. Zdaj si želi izkoristiti to pravico. Ne moremo naredite tega, kar želi IBF. Tyson se mora pomeriti s Kličkom."'

"Vse skupaj je smešno. Naj se Tyson najprej pomeri s Kličkom, nato pa bo prišel na vrsto dvoboj proti Glazkovu. Odvzem pasu ne bi bil pošten," je še zaključil Peter Fury.

Povsem drugačnega mnenja je predsednik IBF Lindsey Tucker: "Povsem jasno je, da se mora Tyson Fury najprej pomeriti z Vjačeslavom Glazkovom. Takšen dvoboj ima prednost pred rematchom. V členu 3B o povratnih dvobojih je tako zapisano, da 'nobena pogodba s klavzulo o ponovnem srečanju ne velja, če ni v skladu z obvezno obrambo naslova'."

Komentarjev 2
  • matermila 09:14 05.december 2015.

    Če je Fury tako dober,kot kaže,potem ne vidim nobenega problema.Najprej premaga Glazkova,potem še Klička.Problem nastane.če Fury izgubi borbo proti Glazkovu,potem je rematch brezpredmeten,ker Kličko ne pridobi ničesar,razen osebnega zadovoljstva,v primeru,da zmaga,seveda.Če so pravila zveze takšna,se jih je pač treba držati.Mislim,da ...prikaži več se Fury že malo trese za naslov.

  • Silvester Alič 18:25 04.december 2015.

    neresna -ibf-.s takšnim izsiljevanjem boksarji ne bodo hoteli boksati za ta pas