Šport
39 ogledov

Gajserju dva padca in dve četrti mesti

tim gajser MXGP motokros Hondaproracing.com
Slovenski dirkač Tim Gajser je v prvi vožnji dirke svetovnega prvenstva v motokrosu za VN Trentina v Pietramurati osvojil četrto mesto. Do enake uvrstitve je prišel tudi v drugo, skupno pa je zasedel tretje mesto.

V prvi dirki dneva je zmagal domačin Antonio Cairoli, drugi je bil Nemec Maximilian Nagl, tretji pa Belgijec Kevin Strijbos. Tim Gajser se je s četrtim mestom še utrdil v vodstvu skupnega seštevka, zdaj ima 317 točk, njegov prvi zasledovalec Romain Febvre pa 306.

Ne Gajser ne Febvre današnje prve vožnje nista začela najbolje, Gajser se je moral naprej prebijati z 18. mesta v prvem krogu, Febvre pa je padel in tudi ni končal povsem na vrhu, bil je šesti.

Gajser je večji del dirke lovil priključek do vodilne trojke, nazadnje mu je v predzadnjem krogu še uspelo prehiteti Belgijca Jeremyja van Horebeeka in priti do četrtega mesta in novih 18 točk za SP.

Ob padcu je vodil

Gajser je v drugi vožnji že vodil, a se je po padcu moral vračati s šestega mesta. To vožnjo je dobil Febvre pred Cairolijem in Jevgenijem Bobriševim. Cairoli je tako postal skupni zmagovalec osme dirke svetovnega prvenstva v motokrosu. Na domači preizkušnji v Pietramurati je premagal Francoza Febvreja, tretji je bil Gajser. Ta je z novimi stopničkami, že osmimi v sezoni, ohranil skupno vodstvo v SP. Zdaj ima 335 točk, drugi Febvre pa 331. Skupno na dirki je Cairoli zbral 47 točk, Febvre 40, Gajser pa 36.

Pravzaprav dirka ni bila domača le za Cairolija, temveč predvsem za Gajserja. Kajti navijači, pretežno oblečeni v rumeno in v znamenju njegove številke 243, so povsem preplavili okolico proge, na posameznih sektorjih pa so popolnoma izrinili in preglasili druge privržence motokrosa. Po številu zastav pa so Slovenci skorajda že spomnili na Planico in brez težav "premagali" gostitelje Italijane.

Ob takšni podpori je Gajser odlično začel konec tedna, kjer je pred letom dni zmagal v razredu MX2 in postavil temelje za svoj bliskovit napredek. V kvalifikacijah je četrtič v sezoni za seboj pustil vso konkurenco, danes, ko so se vremenske razmere precej spremenile (namesto dežja je dirkače pričakala precej suha steza in sončno vreme), pa je želel dokazati, da lahko nadaljuje izjemno serijo v sezoni, kjer je v prvih sedmih dirkah vselej stal na stopničkah in dobil že štiri dirke (Katar, Argentina, Mehika, Latvija).

Poletel čez krmilo

A povsem po načrtih ni šlo. V prvi vožnji je slabše startal in v prvem krogu padel že na 18. mesto, s katerega se je sicer hitro prebijal naprej, vendar povsem na vrh ni mogel. Dolgo časa je bil peti, tik pred koncem pa je po ostrem boju premagal van Horebeeka.

To je bilo dobro izhodišče za drugo vožnjo, kjer je bil start povsem drugačen. Gajser je dosegel "hole shot" za najboljšega dirkača na startu in povedel, že po nekaj krogih pa si je nabral takšno prednost, da ga tekmeci že niso več videli. A je nato sredi preizkušnje naredil napako, zapeljal ob rob steze in poletel čez krmilo motorja. Izguba je bila precejšnja, preden se je pobral in spravil sebe ter motor nazaj v pravo smer, je bil šesti.

Tako ga je spet čakal trd boj za vrnitev med najboljše, podobno kot v prvi vožnji pa je nazadnje prišel do četrtega mesta. To je bilo ravno dovolj, da je skupno še ujel stopničke. Za njim sta točko zaostala Strijbos in Nagl s po 35.

"Vse me boli, ampak ne bo hudega. Sem pa malo razočaran, v prvi vožnji sem slabo startal in se potem vračal naprej. V drugi je bil start bistveno boljši, vse sem imel pod nadzorom, potem pa sem naredil neumno napako. Vseeno hvala vsem, ki me vedno podpirajo, še posebej pa mojim navijačem, ki so se tukaj res izkazali. Ustvarili so izjemno vzdušje in imel sem občutek, kot da tekmujem doma," je po dirki dejal Gajser. "Nad vikendom sem nekoliko razočaran, saj sem včeraj suvereno dobil kvalifikacije in sem pričakoval boljšo dirko. V prvi vožnji nisem dobro startal, potem sem še padel. V drugi vožnji sem v ovinku zapeljal previsoko in zapeljal izven linije ter padel, zato sem spet nazadoval in sem se moral pošteno potruditi, da sem pripeljal na četrto mesto," je podrobnosti o nastopu še razkril Gajser.

Na dirki je nastopil še en slovenski dirkač Peter Irt; v prvi vožnji je bil 25., v drugi pa 20., tako da je osvojil prvo letošnjo točko za SP, skupno je bil 23.

"V prvi vožnji sem po dobrem startu naredil napako in izgubil nekaj mest. Z dobrim tempom sem končal na 25. mestu. V drugo sem startal slabše, vendar sem v prvih krogih pridobil nekaj mest. Z vožnjama sem zadovoljen, saj sem bil precej bolj sproščen, kot na prejšnji dirki v Nemčiji," je prvo točko pospremil Irt.

Poleg tekem svetovnega prvenstva so svojo drugo dirko sezone odpeljali tudi motokrosisti evropskega prvenstva EMX 125. Luka Milec, Jan Pancar in Luka Crnković so si v močni konkurenci 70 tekmovalcev z uspešnimi kvalifikacijami zagotovili nastop na dirki. Pancar je bil v prvi vožnji 11., pred startom druge pa mu je v krogu za ogrevanje kamen zablokiral motor in ni mogel na start. Osvojil je skupno 17. mesto. Milec je v drugi vožnji osvojil točke za 16. mesto, skupno je bil na koncu 22. Crnković ni osvojil točk in je bil na koncu 36. Zmagal je Francoz Stephen Rubini.

Komentarjev 1
  • draman 18:01 15.maj 2016.

    Bravo Tim,tudi najboljšim se dogajajo napake,nič zato,gremo naprej. Tim The Doctor