Šport
7 ogledov

García pred tekmo s Slovenijo: "Vsa država stoji za nami"

Francisco Garcia Dominikanska republika Žurnal24 main
Košarkarji Slovenije so v olimpijski dvorani Sant Jordi v Barceloni sinoči opravili prvi trening, danes ob 20. uri pa jih čaka prva tekma na izločanje, osmina finala svetovnega prvenstva proti Dominikanski republiki.

Čeprav neradi priznajo, so slovenski košarkarji še vedno pod vtisom zapravljene priložnosti na zadnji tekmi predtekmovanja na Kanarskih otokih. Poraz z Litvo oziroma katastrofalna zadnja četrtina z zgolj enim košem jih je potisnila na drugo mesto v skupini in do zelo verjetnega dvoboj z ZDA v četrtfinalu.

"Težko nam je. Imeli smo enkratno priložnost, toda žal žoga ni šla skozi obroč. Ostaja nam grenak priokus. Vsi smo športniki in vsi želimo zmagati. Le sredstva do cilja so različna. Po bitki je lahko biti general, a obrnilo bi se lahko tudi drugače. Recimo, da bi že v osmini finala naleteli na Turčijo in se poslovili. Tako pa vendarle imamo možnost, da se uvrstimo med osem najboljših reprezentanc na svetu, kar sicer ni mala stvar, je pa dejstvo, da je to manj, kot smo vsi pričakovali," meni direktor reprezentance Matej Avanzo.

Presenetili v skupini C

Pred dvobojem z ZDA varovance selektorja Jureta Zdovca čaka še ena preizkušnja. Dominikanska republika je eno od prijetnejših presenečenj tega prvenstva. V skupini C ji v družbi z ZDA, Turčijo, Finsko, Ukrajino in Novo Zelandijo niso pripisovali praktično nobenih možnosti za preboj v nadaljnje tekmovanje, toda po zmagah proti Finski in Novi Zelandiji je karibska otoška država, ki je po površini še enkrat večja od Slovenije, ima pa petkrat toliko prebivalcev, osvojila celo tretje mesto.

Kot pravi njen trener Orlando Antigua, je preboj v osmino finala za Dominikansko republiko, ki je doslej le enkrat nastopila na svetovnih prvenstvih in to pred 36 leti, velikanski uspeh. "V Barcelono smo prišli uživati, seveda pa ne bi imeli nič proti, če bi nam uspel še en podvig in bi se nato srečali z ZDA," je dejal selektor.

García: "Lahko smo povsem sproščeni"

Osrednja figura Dominikanske republike je Francisco García, 200 centimetrov visoki član Houston Rockets iz lige NBA. Na svetovnem prvenstvu je odigral štiri tekme - izpustil je dvoboj z ZDA - in ima povprečje dobrih 20 točk na tekmo. Na večernem treningu v Barceloni je le metal na koš, saj si je na zadnji tekmi predtekmovanja rahlo poškodoval gleženj. Ostali soigralci mu zvesto sledijo; Eloy Vargas, ki igra v tamkajšnji prvi ligi, je prvi skakalec ekipe, James Feldeine, ki si kruh služi v Italiji, pa je organizator igre in najboljši asistent.

"Za nas je uvrstitev v osmino finala velik dosežek, vendar imamo še višje cilje. Proti Sloveniji, ki ima odlično ekipo in izjemne posameznike, bomo lahko igrali povsem sproščeno. Vsa država stoji za nami in prepričan sem, da se bo med tekmo, ki je po našem času točno opoldan, življenju v Dominikanski republiki ustavilo za dve uri," je slovenskim novinarjem v Barceloni dejal García.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.