Šport
22 ogledov

Gorenje pogorelo v Skopju

celje gorenje superpokal Saša Despot
Rokometaši Celja Pivovarne Laško so v 2. kolu Lige prvakov na domačem igrišču izgubili s španskim Atleticom iz Madrida z 22:28 (15:13). Izgubili so tudi rokometaši Gorenja, ki so v Skopju proti Metalurgu klonili s 30:23 (13:6).

"Čestitke Atleticu za zmago, pa tudi našim fantom za dobro predstavo. Naši vratarji so bili danes izjemni, toda naredili smo nekatere napake, ki jih proti izkušenemu Atleticu ne smeš, a smo z igro lahko zadovoljni. Ta dvoboj je dobra popotnica za naprej, fantje sedaj vedo, da lahko igrajo tudi proti najboljšim ekipam, kakršna hočemo postati tudi sami," je po porazu povedal tokrat poškodovani vratar Dejan Perić.

Celjski rokometni mladci so doživeli še tretji poraz v nizu. Po visokem porazu v madžarskem Veszpremu (22:32) in tesnem z velenjskim Gorenjem (24:25) so jih po pričakovanju ugnali tudi rokometni titani iz Španije. Trikratni evropski prvaki, ob tem pa še štirikratni finalisti najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini, so v nekoč izjemno močni rokometni utrdbi v mestu ob Savinji osvojili svoji prvi mednarodni točki v tej sezoni, pred tednom dni so namreč na domačem igrišču izgubili z nemškim Kielom.

Zdesetkana celjska zasedba - ob že dlje časa odsotnem vratarju Dejanu Periću in Luki Žvižeju, ki bo zaradi poškodbe ahilove tetive na prisilnem počitku vsaj še tri tedne, je manjkal tudi Rok Žuran - po sijajnem prvem polčasu v nadaljevanju ni bila kos evropskemu rokometnemu velikanu, ki je po selitvi iz Ciudad Reala v Madrid izgubil nekaj svojega glamurja, še vedno pa je to moštvo, ki se spogleduje z najvišjimi mesti v Ligi prvakov in resno računa, da si bo izborilo nastop na zaključnem turnirju četverice, ki bo v začetku junija prihodnje leto v Kölnu. V domači ekipi je bil najbolj učinkovit Gašper Marguč z osmimi goli, toliko jih je v gostujoči dosegel tudi Kiril Lazarov.

gašper marguč | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Odličen prvi ...

Slovenski podprvaki so z bojevito igro v obrambi, ki je bila na robu izključitve, dobro ustavili napade španskih podprvakov. Še največ težav jim je v prvem polčasu povzročal izkušeni in z vsemi žavbami namazan makedonski reprezentant Kiril Lazarov, ki je v uvodnih petnajstih minutah nasul štiri gole, medtem ko so bili drugi njegovi razvpiti mednarodni soigralci, na čelu s hrvaškim "čarovnikom" Ivanom Balićem in visokoraslim švedskim krilnim igralcem Jonasom Källmanom, bolj ali manj pod nadzorom.

Celjani so v šesti minuti - po treh zaporednih golih Lazarova - zaostali za dva gola (2:4), le tri minute kasneje pa izid poravnali na 5:5. S hitrim kroženjem žoge so povsem nevtralizirali svoj primanjkljaj v višini in do konca prve polovice tekme povsem držali stik z izbranci gostujočega trenerja Talanta Dušebajeva, ki je dokaj enakovredno porazdelil minutažo med svojimi varovanci, česar njegov kolega na nasprotni strani igrišča, Vladan Matič, zaradi celjske kadrovske podhranjenosti ni mogel narediti. A ti so se mu oddolžili z izjemno predstavo, polčas so zaključili z dvema goloma prednosti (15:13).

... slabši drugi polčas

Madridčani so v drugem polčasu vendarle pokazali svoje lepo negovane rokometne mišice, z granitno obrambo in veliko hitrejšo igro so nadaljevanje odprli z delnim izidom 4:0 in zaostanek spremenili v vodstvo s 17:15. Celjska zasedba je prvi gol dosegla šele v 37. minuti, ko je s sedemmetrovke zadel Gašper Marguč, a španska zasedba je medtem že dosegla pravo delovno temperaturo in v 42. minuti svojo prednost povišala na +5 (21:16). Po Matićevi minuti odmora je domača zasedba zaigrala nekoliko bolj učinkovito, v zadnji četrtini tekme pa vendarle ni naredila preobrata kot pred dnevi proti Gorenju. Španska zasedba je z racionalno predstavo zanesljivo držala prednost v svojih rokah, domači zasedbi pa prizadejala drugi poraz v Ligi prvakov.

Za celjsko ekipo pa prave zrelostne tekme šele prihajajo, ena od teh bo na sporedu že čez sedem dni, ko v dvorano Zlatorog prihaja švedski Sävehof, njen glavni tekmec za četrto mesto v skupinskem delu lige prvakov.

navijači šaleški graščaki celje gorenje superpokal | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Metalurg enostavno premočan

Velenjčani so po visoki zmagi v uvodnem krogu proti Sankt Peterburgu danes morali priznati premoč skopskemu Metalurgu. Makedonci so bili vso tekmo boljši tekmec, narekovali ritem od začetka do konca in povsem zasluženo vpisali drugi par točk. V prvem krogu so v gosteh premagali že Chambery in dokazali, da imajo njihove napovedi o napredovanju v naslednji del tekmovanja trdne osnove.

Skopski predstavnik v Ligi prvakov je v prvem polčasu upravičil vse pohvalne besede, ki mu jih je pred tekmo namenil Gorenjev trener Branko Tamše. Makedonci so pokazali izvrstno obrambo, ki Velenjčanom ni dopustila lahkega gola, razpoložen pa je bil tudi vratar Darko Stanić (skupaj 14 obramb), ki je svojim soigralcem omogočil številne protinapade. Tako ni bilo prav nič presenetljivo, da so gostitelji hitro pobegnili na 5:1 v 11. minuti, šest minut pozneje so po protinapadu povedli že z 8:3, najvišjo prednost v prve pol ure pa imeli v 28. minuti, ko se je na semaforju svetilo 13:5.

Čeprav so domači na glavni odmor nesli zadetek prednosti manj, pa Velenjčani niti v drugem delu niso znali preobrniti poteka tekme. Izbranci Lina Červarja so še naprej uspešno ustavljali velenjske napade, spet po zaslugi Stanića in Petra Angelova pa nizali protinapad za protinapadom, s čimer so le poviševali razliko. V 35. minuti je bilo tako 15:9, minuto pozneje 16:9, v 37. minuti pa je Dejan Manaskov po novem protinapadu zabil že za 18:10.

Ko je Goce Georgievski v 39. minuti znova zatresel velenjsko mrežo, je bil zmagovalec praktično odločen. Rumeno-črnim namreč ni šlo prav nič po željah in načrtih. Po visokem vodstvu so domači v zadnjih 15 minutah nekoliko popustili, kar je Gorenje unovčilo za znižanje na 20:25 v 54. minuti, ko je zadel David Miklavčič. To pa je bilo tudi vse, kar je uspelo slovenskim prvakom.

Pri teh je bil z osmimi zadetki najučinkovitejši Marko Bezjak, pri domačih pa sta Georgievski in Manaskov zabila po sedem golov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.