Šport
13 ogledov

Gregorinova s sedmim tekaškim časom, a ...

Teja Gregorin Profimedias
Slovenski biatlonki Teja Gregorin in Anja Eržen sta na uvodni 15-kilometrski tekmi v Östersundu osvojili 61. in 62. mesto med 100 tekmovalkami. Obe sta bili v težkih razmerah neučinkoviti na strelišču, kjer sta zgrešili osem oziroma sedem od 20 tarč.

Osmič v karieri je bila najboljša 23-letna Nemka Laura Dahlmeier, ki je sicer zgrešila dvakrat, a bila vseeno 15 sekund hitrejša od svetovne podprvakinje Francozinje Anais Bescond, ki si je pristreljala vsega eno kazensko minuto, Belorusinja Darja Jurkevič, ki je edina zadela prav vse tarče, je bila z zaostankom 1:17 minute tretja.

"Zmage danes res nisem pričakovala, saj je bila tekma zelo težka," je po nastopu povedala dvakratna svetovna prvakinja iz Nemčije in dodala: "Danes so se mi uresničile sanje iz otroštva. Vedno sem si želela, da vsaj enkrat oblečem rumeno majico, pa četudi le za en dan."

V solidni tekaški formi se je predstavila tudi lanska zmagovalka svetovnega pokala Čehinja Gabriela Koukalova, ki je bila najhitrejša v smučini, zaradi sedmih minut dodatka s strelišča pa je končala na 17. mestu.

Nemka je imela pri težkih pogojih v mislih predvsem veter, ki se je dobesedno vrtinčil na strelišču in tudi najboljše so imele obilo težav s streljanjem. Pomembno vlogo je zato odigrala tudi sreča, ki pa nikakor ni bila na slovenski strani. Teja Gregorin je dobro strelsko pripravljenost potrdila na prvem postanku leže s petimi zadetimi tarčami, že na drugem streljanju pa je poskusila s čakanjem, da bi se razmere malo umirile in bila pri tem neuspešna, na drugi polovici tekme pa ji je na strelišču ostala polovica tarč.

Anja Eržen je začela z dvema zgrešenima streloma leže in stoje, si položaj izboljšala z ničlo, trije zgrešeni streli na zadnjem postanku pa so jo pahnili v drugo polovico uvrščenih. A roke so se v težkih pogojih tresle vsem, tudi kasneje drugouvrščeni Bescondovi, ki je bila na pragu zmage, na zadnjem strelskem postanku pa se je morala po zgrešenem strelu zadovoljiti z drugim mestom.

"Veter je bil res neugoden in enim v takih razmerah uspe, morda imajo tudi to srečo, da se v trenutku, ko so na strelišču malo umiri, drugim pa pač ne. Danes je bil za veliko število zgrešenih strelov 100-odstotno kriv veter, saj je Teja zelo dobro zadevala na treningih in me zanjo ne skrbi. Škoda le, da danes ni zadela več, saj je pokazala tudi zelo solidno tekaško formo," je po tekmi dejal glavni trener Tomaš Kos.

Ta je podrobneje opisal tudi dolgotrajno čakanje Gregorinove na prvem strelskem postanku stoje: "Borila se je. V takem trenutku se je treba hitro odločiti ali tvegati in zgrešiti kakšen strel več, ali pa nekoliko počakati in čakati na primeren trenutek za strel, saj je kazen za zgrešen strel cela minuta. Če bi šli naboji v tarčo, bi se odločila prav."

V četrtek ob 18. uri v Östersundu prva posamična tekma čaka tudi moški del biatlonske karavane, v slovenskem taboru pa si želijo kakšno dobro uvrstitev, ki naj bi v prihodnjem tednu na Pokljuko privabila kakšnega gledalca več. To bo težko predvsem zaradi dejstva, da je obolel najboljši, Jakov Fak, za katerega upajo, da bo nared do Pokljuke. Vloga prvega tekmovalca v slovenski ekipi bo tako pripadla Klemnu Bauerju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.