Šport
10 ogledov

Grki premočni za Slovence

Slovenija Grčija EuroBasket Stožice Ljubljana Dragić Bourousis EPA
Slovenski košarkarji so doživeli tretji poraz med pripravami za svetovno prvenstvo. tokrat so bili boljši grški košarkarji z 79:71.

Po dveh spodrsljajih proti B selekciji Rusije na turnirju na Kitajskem je morala Slovenija v drugem nastopu na turnirju v Kaunasu zasluženo priznati premoč izbrani vrsti Grčije, ki je vodila praktično celo srečanje in na koncu slavila z 79:71.

Grčija je bila prvi resnejši tekmec Slovenije v dosedanjih pripravljalnih tekmah in že uvodne minute dvoboja so razkrile, da bo imela Slovenija precejšnje težave proti višjim in fizično močnejšim nasprotnikom. To se je odrazilo tako v napadu, kjer selektor Jure Zdovc ni imel razpoloženega košarkarja, še bolj pa v obrambi, kjer so Grki kot za šalo dosegali koše. Ker so imeli hkrati še odličen odstotek zadetih metov - v prvi četrtini je Grčija iz igre metala 9:11, Slovenija pa 5:17, se je razlika na semaforju hitro večala. Po uvodnem vodstvu 4:0 je Slovenija v šesti minuti že zaostajala s 4:13. Čeprav je Zdovc poskusil z menjavami, nekajkrat tudi močno povzdignil glas ob minutah odmora, se stanje na parketu v nadaljevanju prvega polčasa ni bistveno spremenilo. Grčija je v prvem polčasu prednost dvignila na 13 točk, novo težave za strokovni štab junakov pa sta bili tretji osebni napaki Mihe Zupana in Alena Omića v 17. minuti.

Uvodne minute nadaljevanja so prinesle upanje na preobrat. Brata Dragić ter Domen Lorbek so poskrbeli, da se je Slovenija v 24. minuti približala na 40:42, toda tako hitro, kot je prišla blizu, se je hitro tudi oddaljila. Grčija je znala uveljaviti svoje prednosti v kakovosti, višini ter moči, Slovenija pa je znova zapadla v sivo povprečje. V 29. minuti je bilo 57:44, na začetku zadnje četrtine pa že 65:49.

Vseeno se Slovenci niso predali. Goran Dragić je vsakokrat, ko je prišel na igrišče, poskrbel, da se razlika ni višala, Lorbek je bil natančen z razdalje, Zoran Dragić je zaključeval protinapade, svoj delež pa je v zadnji četrtini pristavil tudi Jure Balažić. Tako se je v 34. minuti Slovenija spustila pod mejo 10 točk zaostanka (57:66), štiri minute pred koncem je bilo 63:70, minuto pozneje 66:72, točno 100 sekund do konca pa je imela Grčija le še štiri točke naskoka. V zadnjih napadih so Grki vendarle zadržali prednost, z bolečinami v komolcu pa je igrišče tik pred koncem zapustil Edo Murić, ki je dobil neugoden udarec v živec, vendar je z njim vse v redu.

Najboljša strelca Slovenije sta bila znova brata Dragić. Goran je dosegel 14 točk (4 podaje), Zoran dve manj (5 skokov), dvomestno število točk pa sta imela še Lorbek (11, trojke 3:6) ter Balažić (10). Največ skokov je zbral Murić (8).

"Grčija je zame že dolgo časa eden glavnih favoritov za visoka mesta na svetovnem prvenstvu. Ima zelo dobro ekipo: z raznovrstnimi igralci, izkušenimi, čvrstimi in predvsem pametnimi. Glede na to, da je včeraj visoko izgubila z Litvo, sem pričakoval, da se bo na nas dobro pripravila in visoko motivirana. Zanimalo me je, kako se bodo moji igralci odzvali na takšno ekipo, vendar smo tekmo začeli zelo slabo, medlo in neprofesionalno. Porabil sem veliko energije, da sem prebudil igralce, čeprav to ni moje delo. Jaz moram voditi tekmo, ne pa igralce prepričevati, da igrajo resno. To me zdaj že malce skrbi, saj gre vedno za iste posameznike. Vseeno smo nato ujeli ritem, se približali tekmecu, vendar smo imeli preveč slabih minut, da bi naredili preobrat. Ko gre Goran Dragić na klop, nam igra pade, vendar moramo upoštevati navodila Phoenixa in se držati omejitve 25 minut. Na naslednjih tekmah bo treba igrati čvrsto od prve minute dalje in nadzorovati tako igro kot tekmeca," je po tekmi dejal Zdovc.

Pripravljalni turnir v Litvi:

Slovenija : Grčija 71:79 (12:25, 30:38, 49:59)
Slovenija: Balažić 10 (1:1), Prepelič 8, Murić 4, G. Dragić 14 (2:3), Z. Dragić 12 (1:2), D. Lorbek 11 (2:2), Klobučar 8 (1:2), Omić 4.
Grčija: Borusis 16 (1:2), Zisis 1 (1:2), Vasileiadis 13 (1:2), Papanikolao 20 (7:8), Slokas 2, Kaimakoglu 7, Vogiokas 4 (2:4), Printezis 8 (2:4), Mancaris 3, Antetokonmpo 5 (1:2)

 

Komentarjev 1
  • markus 17:59 17.avgust 2014.

    S takšno igro in igralci bomo zelo veseli osmine finala. Ni centra. Enostavno ga ni.