Šport
50 ogledov

Z Gogijem do zmage

goran dragić Saša Despot
Košarkarji Slovenije so v 1. krogu turnirja Huawei v Kaunasu premagali Novo Zelandijo z 80:74 (14:13, 27:37, 50:46).

Slovenska košarkarska reprezentanca je uspešno začela turnir v Litvi, ki sodi v okvir priprav za nastop na svetovnem prvenstvu, ki se bo v Španiji začelo čez točno dva tedna. V uvodnem nastopu je premagala Novo Zelandijo z 80:74.

Slovenija je pokazala dva različna obraza; v prvem delu zelo slabega, v nadaljevanju pa dovolj dobrega, da je strla odpor žilavega tekmeca. Ključna je bila znova obramba ter brata Dragić, ki sta skupaj dosegla 31 točk, od tega 27 v drugem polčasu.

Slovenija bo v Kaunasu odigrala še dve tekmi. V nedeljo prav tako ob 15.15 se bo pomerila z Grčijo, v ponedeljek ob 19. uri pa z Litvo. S turnirjem za pokal Huawei bodo slovenski "junaki" končali predzadnji sklop pripravljalnih tekem. Do odhoda na prizorišče svetovnega prvenstva bodo nastopili še na turnirju Telemach v Ljubljani - od 21. do 23. avgusta -, generalko pred začetkom mundiala pa bodo opravili na Gran Canarii proti ZDA.

Slab prvi polčas ...

Prvi polčas je bil eden najslabših Slovenije v dosedanjih sedmih pripravljalnih tekmah. Ne dovolj agresivna obramba je Novozelandcem omogočila številne odprte mete, ki so jih ti tudi zadeli (trojke 5:9, met iz igre 57 %), in si v prvih dvajsetih minutah nabrali deset točk naskoka. Sloveniji ni mogel pomagati niti Goran Dragić, ki je odigral prvo tekmo v pripravah. Zvezdniku Phoenixa se je pač poznalo, da je bila zanj to prva tekma od sredine aprila, podobno razglašeni pa so bili z izjemo Eda Murića tudi drugi slovenski košarkarji. Polčas so Slovenci končali s komaj 33-odstotnim metom iz igre, izgubili so bitko pod obročema (10:19), slabši od tekmeca pa so bili tudi v večini drugih elementov igre.

... boljše nadaljevanja

Med odmorom je selektor Jure Zdovc vendarle prepričal svoje varovance, da brez prave, čvrste obrambe ne bodo mogli streti fizično močne zasedbe Nove Zelandije. Že v uvodnih minutah je Slovenija pokazala povsem drug obraz, pravi odnos do igre pa se je hitro odrazil tudi na semaforju. V dobrih dveh minutah so se Domen Lorbek, Murić, Alen Omić in brata Dragić približali na 34:37, v 27. minuti pa je Zoran Dragić poskrbel za izenačenje na 45:45.

Čeprav je Slovenija tretjo četrtino dobila s 23:9, zmaga še ni bila zagotovljena. Nekaj minut nezbranosti v obrambi je Nova Zelandija izkoristila za novo vodstvo, tako da je bilo vprašanje o zmagovalcu odprto vse do konca. Odločitev je padla v zadnjih treh minutah, ko je Slovenija presekala nekaj napadov tekmeca ter iz hitrih protinapadov prišla do lahkih košev ter prednosti, ki je v zaključku ni izpustila iz rok.

Prvo ime Slovenije je bil Goran Dragić, ki je dosegel 18 točk, 16 v drugem polčasu, oziroma 14 v zadnji četrtini. Metu iz igre 7:16 je dodal osem podaj, ukradeno žogo ter tri skoke. Odlično je nastopil tudi njegov mlajši brat Zoran, ki je dosegel 13 točk. Brata Dragić sta v zadnji četrtini skupaj dosegla 19 od 30 točk Slovenije. Domen Lorbek je bil tretji strelec Slovenije z 12 točkami, dvomestno število pa je imel tudi Edo Murić (11).

Jure Zdovc | Avtor: Simon Maljevac Simon Maljevac
"Ekipa je bila utrujena, saj smo imeli včeraj intenziven trening, hkrati pa je bil tudi tekmec zelo neugoden. Ima dobre strelce na vseh pozicijah, kar je zlasti v prvem polčasu tudi pokazal. Za ta del priprav je bila to tekma, ki smo jo potrebovali. Takšne bodo tudi na svetovnem prvenstvu; se pravi tekmec, ki ga moraš premagati, vendar ga ne smeš podcenjevati. V prvem polčasu smo igrali preveč anemično. Ni bilo prave komunikacije med igralci, čvrstosti v obrambi in tudi v napadu smo bili v krču. V drugem polčasu smo te stvari delno popravili, še vedno pa s celotno sliko ne morem biti zadovoljen, saj nekateri igralci niso bili na svoji ravni. Odličen je bil Goran Dragić, za katerega je bila to prva tekma po dolgem času. Nisem pričakoval, da bo odigral tako, kot je. V odločilnih trenutkih je prevzel odgovornost nase in odločil tekmo. Vendar on sam ne bo mogel premagati vsakega nasprotnika. Potrebuje soigralce, teh pa danes žal ni imel dovolj," je po prvi tekmi turnirja v Litvi dejal selektor Zdovc.

Pripravljalna tekma:

Slovenija : Nova Zelandija 80:74 (14:13, 27:37, 50:46)
Slovenija: Balažič 5 (2:2), Slokar 5 (3:4), Murić 11, Blažić 2, Zupan 2 (2:2), G. Dragić 18 (2:2), Z. Dragić 13 (3:5), D. Lorbek 12 (2:2), Klobučar 3, Omić 9 (3:6)
Nova Zelandija: Penney 17 (4:5), Vukona 6, Kenny 1 (1:2), C. Webster 23 (3:4), Abercrombie 7, Fotu 7, Frank 2, Loe 6, T. Webster 2, Horvath 3 (1:1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.