Šport
78 ogledov

Blamaža: Hrvati dosegli le 40 točk

Gruzija Poljska EuroBasket
1/40
Saša Despot
Košarkarji Gruzije so v uvodnem krogu v "slovenski" skupini v Celju premagali Poljsko (84:67). Španija je povsem nadigrala Hrvaško in slavila s kar 28 točkami razlike (68:40).

Košarkarji Španije, branilci evropskega naslova, so v uvodnem krogu prvega dela eurobasketa v Celju (skupina C) premagali Hrvaško z 68:40 (24:9, 33:20, 49:37).

Delni izid 16:0 ohromil Hrvate

Derbi prvega kroga v skupini C med Španijo, naslednjo tekmico slovenske reprezentance, in Hrvaško je pripadel evropskim prvakom, ki so si zmago priigrali po odlični prvi četrtini. Po delnem izidu 16:0 so Hrvatom pobegnili, visoke prednosti pa do konca tekme niso več izpustili iz rok.

Dve minuti in 15 sekund sta ekipi potrebovali, da sta dosegli koš, prvi pa se je med strelce vpisal španski center Marc Gasol. Hrvati so nato izenačili, po trojki, ki jo je zadel Krunoslav Simon, pa so Hrvati prvič na tekmi povedli. Igralci s Pirenejskega polotoka so nato napravili delni izid 16:0 in Hrvatom ušli na varno prednost, prvo četrtino pa dobili s 24:9. V nadaljevanju so Hrvati zaigrali bolje. Z agresivnejšo obrambo so tekmecem povzročili precej težav, zmanjšali zaostanek, a so Španci v zadnjih minutah druge četrtine znova stopili na plin in si do konca polčasa priigrali 13 točk prednosti (33:20).

Španci držali varno razdaljo

Hrvati so skušali zmanjšati zaostanek, a se na manj kot 11 točk niso približali. V zaključku tretje četrtine, ko je že kazalo, da bodo Španci v zadnjo četrtino vstopili še z izdatnejšo prednostjo, je tehnični prekršek dobil španski selektor Juan Orenga, Hrvatom pa se je uspelo približati na 12 točk zaostanka (37:49). V zadnji četrtini so Španci povsem zasenčili Hrvate in jo dobili z 19:3.

jasmin repeša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Tekma še zdaleč ni bila lahka. Hrvaška je na trenutke odigrala dobro v napadu, tako da smo imeli kar nekaj dela v obrambi. Ta je bila ključ naše zmage, saj smo z dobro obrambo prišli do lahkih točk. V napadu sicer nismo blesteli, a je tokrat obramba zadostovala za visoko zmago," je povedal Ricky Rubio.

V hrvaškem taboru so bili kakopak razočarani. "Niti sam ne vem kaj na rečem. Igrali smo v krču. Tudi sam sem imel številne odprte mete, vendar tako kot ostali soigralci, nisem zadeval. Nato smo preprosto razpadli in doživeli visok poraz. Upam, da bomo proti Gruziji pokazali pravi obraz in dokazali, da smo vendarle dobro moštvo," je povedal Bojan Bogdanović, selektor Jasmin Repeša pa je dodal: "Igrali smo proti favoritom skupine. V začetnih minutah smo imeli veliko energije in odprtih metov. Obramba je bila v prvem delu korektna in glede tega dela igre, fantom nimam kaj zameriti, žal mi je le, da smo v zadnji četrtini prenehali igrati. Ni vseeno če izgubiš z 10, 15 ali 25 točkami razlike. Zelo mi je žal naših navijačev. Upam, da jih bomo razveselili v nadaljevanju prvenstva.''

Gruzijci razbili Poljake

Prva tekma "slovenske" skupine C v Celju je pred okrog 500 gledalci pripadla Gruziji. Poljaki so vodili s 6:2 v uvodnih minutah tekme, nato pa so Gruzijci na krilih Viktorja Sanikidzeja, ki je dosegel 23 očk, povsem potolkli tekmece in prišli do prve zmage na EuroBasketu.

Čeprav so Poljaki uvodne minute odigrali bolje, so Gruzijci sredi prve četrtine povedli s 7:6, nato še 9:6. Prednosti Gruzija do konca uvodne četrtine ni več zapravila, ampak jo je samo še povečala na +6 (20:14). Gruzijci v nadaljevanju niso popuščali, po dobrih petih minutah druge četrtine so prednost povišali na 29:20. Gruzijci se niso ustavljali, z dobro igro v obrambi in uspešno zaključenimi napadi so na odmor odšli s prednostjo 39:22.

Gruzijci so v nadaljevanju nadzorovali potek tekme, dobre dve minuti in pol pred koncem tretje četrtine pa so prišli še do izdatnejše prednosti, na semaforju je pisalo 48:30, z 18 točkami zaostanka pa so Poljaki tudi končali tretjo četrtino. Poljaki v zadnjem delu niso našli načina, kako zmanjšati zaostanek, Gruzijci pa so na drugi strani izkoristili ponujene priložnosti in dobili tekmo s 84:67.

"Dobri fantje, ki dihajo kot eden"

"V prvem polčasu smo igrali katastrofalno v obrambi. Imeli smo nekaj odprtih metov, vendar nam met za tri točke ni stekel. Gruzija je odigrala dobro tekmo. Izkoristili so naše šibke točke ter zadeli nekaj težkim metov. Ko so nam pobegnili na 10-15 točk prednosti, se nismo uspeli vrniti v igro. Po porazu se moramo čim prej zbrati, dvigniti glave in na naslednji tekmi odigrati bistveno bolje," je po tekmo razočarano dejal Przemyslaw Zamojski.
 
"Tekma je bila zelo težka, kljub temu, da morda rezultat ne kaže tega. Imeli smo zelo naporno poletje, saj so igralci trdo delali, kar se jim sedaj obrestuje. Prikazali smo dobro igro. V tekmo smo šli kot avtsajderji, a smo z borbo in tekmovalnostjo uspešno oddelali našo prvo nalogo. Gre za dobre fante, ki so danes dihali kot eden, kljub temu, da imamo določene težave. Sanikidze je odličen košarkar, ki je dal prednost reprezentanci pred ostalimi obveznostmi in na tej tekmi je prikazal odlično predstavo," pa je bil razumljivo boljše volje srbski selektor Gruzije Igor Kokoškov.

Skupina C (Celje, Zlatorog):

Gruzija : Poljska 84:67
 (55:37, 39:22, 20:14)
Sanikidze 23, Markoišvili 18; Gortat 12, Lampe, Zamojski po 10.

Španija : Hrvaška 68:40
 (49:37, 33:20, 24:9)
Fernandez 15, Gasol 14; Bogdanović 12, Žorić 8

Slovenija : Češka 62:60 (21:19, 36:32, 51:46)
Balažič 11, Blažič 9, Nachbar 9, Vidmar 9; Vesely 17, Satoransky 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.