Šport
114 ogledov

Guardiola: "Sovražim tiki-tako!"

Pep Guardiola Bayern EPA
Trener Bayerna je, v svoji novi avtobiografiji, razkril svoje "sovraštvo" do "tiki-take". Njegovo moštvo naj ne bi želelo igrati po tem konceptu, ki naj bi pomenil, da držiš žogo le zato, da jo držiš, brez želje po napredovanju proti golu.

Ob omembi "tiki-take" večina nogometnih navdušencev danes pomisli na dominantno ekipo Barcelone iz časa, ko je na klopi katalonskega velikana sedel Pep Guardiola. Slednji se je pred lansko sezono preselil k münchenskemu Bayernu, kjer so mu mnogi očitali, da želi igro Bavarcev spremeniti v kopijo koncepta, ki ga je gojil z Blaugrano in ki naj bi spominjal na igro Barcelone iz trenerskih časov Johana Cruyffa.

V svoji novi avtobiografiji, ki jo je spisal novinar Marti Perarnau, je Guardiola razkril, da sovraži koncept, po katerem moštvo le drži žogo, brez da bi želelo napredovati proti golu. "Preziram vse podajanje, ki je samo sebi namen, vsa ta 'tiki-taka'," je Guardiola dejal nogometašem Bayerna po slabi predstavi na tekmi lanskega prvenstva proti Nürnbergu, ki so jo njegovi varovanci sicer srečno dobili.

"Žogo morate podajati z jasnim namenom"

"To je sranje in nima smisla. Žogo morate podajati z jasnim namenom, s ciljem, da pridemo do nasprotnikovega gola," je Katalonec še povedal po zmagi proti Nürnbergu, na sestanku dan kasneje pa je dodal: "To si morate 'vpisati' v svoj DNK: jaz sovražim 'tiki-tako'. 'Tiki-taka' pomeni, da držiš žogo le zato, da jo držiš, brez jasnega namena. To je nesmiselno," je dejal Pep, ki je ob tej priložnosti še enkrat pojasnil koncept igre, ki ga želi od svojih varovancev.

"Barcelona ni igrala 'tiki-take', to je popolna izmišljotina, ne verjemite tega. V vseh ekipnih športih je skrivnost uspeha, da nasprotnika obremeniš na eni strani, da mora skoncentrirati svojo obrambo tam in pusti drugo stran izpostavljeno in šibko. In ko to storiš, potem udariš na drugi strani. Zato morate podajati žogo, a samo z jasnim namenom. Gre le za to, da tekmeca spraviš iz ravnotežja, da ga zvabiš na eno stran in mu nato zadaš nepričakovan udarec. To nima ničesar skupnega s 'tiki-tako'," je Guardiola na kratko pojasnil bistvo svoje strategije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.