Šport
32 ogledov

Hamilton četrtič do zmage na VN Kitajske

Lewis Hamilton EPA
Svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton je zmagovalec dirke za veliko nagrado Kitajske. Hamilton je povsem dominiral na tretji dirki letošnjega svetovnega prvenstva v Šanghaju, na kateri je bil najhitrejši že v kvalifikacijah.

Zmagovalec je bil znan že pred samim koncem dirke, ki se je zaradi pokvarjenega dirkalnika Maxa Verstappna na ciljni ravnini končala z vožnjo za varnostnim avtomobilom. Ta se je s steze umaknil šele pred zadnjim zavojem.

Prvi dve mesti sta zasedla Mercedesa. Drugi je bil Hamiltonov moštveni kolega Nico Rosberg, tretje mesto pa je pripadlo nekdanjemu svetovnemu prvaku in Ferrarijevemu vozniku Sebastianu Vettlu, sicer zmagovalcu VN Malezije. V drugem poskočnem konjičku je bil četrti Kimi Räikkönen, ki se je uvrstil pred Wiliamsova dirkača Felipeja Masso in Valtterija Bottasa.  

"To je bil odličen posel moje ekipe, za nami je fantastičen konec tedna. Veseli me, da sem lahko povsem nadziral dirko, ob koncu sem imel še zelo dobro ohranjene pnevmatike. Varnostni avtomobil na koncu ni bil koristen, kar nekoliko uniči razburljivost zmage. A njapomembneje je, da se ni nihče poškodoval," je ob prepričljivem uspehu, že svojem četrtem na dirkališču v Šanghaju, dejal Britanec.

Ta se je desetič zapored uvrstil na stopničke za zmagovalce in tako popravil svoj dosedanji najboljši dosežek. Na svojih prvih devetih dirkah, ko je leta 2007 sedel za volan McLarna, je nanizal devet uvrstitev na zmagovalni oder.

Hamilton v skupnem seštevku svetovnega prvenstva vodi z 68 osvojenimi točkami, trinajst točk manj ima na drugem mestu Vettel, ki mu za ovratnik diha drugi Mercedesov voznik Rosberg s pičlimi štirimi točkami zaostanka. V seštevku konstruktorjev ima moštvo Mercedes-AMG 119 točk za prepričljivo vodstvo, Ferrari je drugi z 79 točkami.

"Zelo sem zadovoljen, da smo se po Maleziji zmagovito vrnili na Kitajskem in premagali Ferrari," je dejal Rosberg. "Upam, da bomo uspeli zapolniti vrzel, trenutno nam zelo dobro kaže, tri tekme in trikrat na stopničkah," pa je bil zadovoljen tudi štirikratni svetovni prvak Vettel, ki je priznal Mercedesovo premoč na trših gumah.

Znova je navdušil še ne polnoletni, komaj 17-letni Verstappen (Torro Rosso), ki se mu je nasmihala uvrstitev na osmo mesto, a je moral zaradi okvare Renaultove turbine dirko končati štiri kroge pred koncem.

Izidi, VN Kitajske, 305,066 km:

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                    1:39:42.008
    (povprečno 183,590 km/h)
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)                           + 0,714
3. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                               2,988
4. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                                  3,835
5. Felipe Massa (Bra/Williams-Mercedes)                  8,544
6. Valtteri Bottas (Fin/Williams-Mercedes)                  9,885
7. Romain Grosjean (Fra/Lotus-Mercedes)                19,008
8. Felipe Nasr (Bra/Sauber-Ferrari)                           22,625
9. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull-Renault)                32,117
10. Marcus Ericsson (Šve/Sauber-Ferrari)                 1 krog

SP skupno (3 od 19):

Dirkači:
1. Lewis Hamilton (VBr)             68 točk
2. Sebastian Vettel (Nem)          55
3. Nico Rosberg (Nem)              51
4. Felipe Massa (Bra)                30
5. Kimi Räikkönen (Fin)             24
6. Valtteri Bottas (Fin)               18
7. Felipe Nasr (Bra)                   14
8. Daniel Ricciardo (Avs)            11
9. Romain Grosjean (Fra)             6
10. Nico Hülkenberg (Nem)          6

Konstruktorji:
1. Mercedes-AMG    119
2. Ferrari                   79
3. Williams                48
4. Sauber                  19
5. Red Bull                13
6. Toro Rosso            12
7. Force India              7
8. Lotus                      6

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.