Šport
44 ogledov

Hirscher do nove zmage

Marcel Hirscher EPA
Marcel Hirscher je zmagovalec veleslaloma v Alta Badii. Drugo mesto je zasedel Ted Ligety (+1,45), ki je na stopničke skočil s sedmega mesta po prvi vožnji. Tretje mesto je pripadlo Francozu Thomasu Fanaraju (+1,48).

Finalna vožnja je minila brez slovenskega predstavnika. Edini Slovenec na startu prve vožnje je bil 22-letni Žan Kranjec, v tej sezoni najuspešnejši predstavnik slovenske moške reprezentance, a je bil naknadno diskvalificiran in je ostal brez nastopa v finalu. Kranjec tako ni ponovil lanskega dosežka, ko je prav na progi Gran Risa s 23. mestom osvojil prve točke v karieri.

Zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v minuli zimi Hirscher je odlično nastopil na prvi progi, ko je s startno številko ena postavil letvico, ki je nihče ni mogel preskočiti. V prvi vožnji sta se Avstrijcu najbolj približala Francoza Alexis Pinturault in Thomas Fanara, ki sta se na progi zadržala 16 oziroma 17 stotink sekunde dlje. Ostali tekmovalci so imeli precej slabše čase, tudi "gospod veleslalom" Američan Ted Ligety, ki je zaostal sekundo in 33 stotink.

Ligety je v drugi vožnji napadel z vso močjo, vpisal je četrti čas druge vožnje, a Hirscherjeve zmage ni ogrozil. Hirscher, ki je bil zelo hiter tudi na drugi progi, je Američana prehitel za 12 stotink sekunde, skupno za eno sekundo in 45 stotink, ter tako še 27. slavil zmago v svetovnem pokalu.

Salzburžan ima zdaj zmago več od slovitega rojaka smukaškega kralja Franza Klammerja, na večni lestvici smučarjev z največ zmagami pa si deveto mesto deli z ameriško legendo Philom Mahrejem. Na vrhu je še vedno Šved Ingemar Stenmark z 86 zmagami, drugi je Avstrijec Hermann Maier (54), tretji pa Italijan Alberto Tomba (50).

Za senzacijo dneva je poskrbel 21-letni Zagrebčan Filip Zubčić, ki se je s startno številko 64 zavihtel v finale, v katerem je s 17. mesta z drugim časom finalne vožnje skočil na sedmo mesto in vpisal najboljši dosežek v karieri. Francoski dvoboj za tretje mesto je pripadel Fanaraju, ki je za zgolj stotinko sekunde ugnal rojaka Pinturaulta.

Hirscher v lovu za Jansrudom

V skupnem seštevku vodi v tej sezoni v hitrih disciplinah izjemni Norvežan Kjetil Jansrud, a ne več tako prepričljivo, saj je Hirscher zaostanek zmanjšal na 70 točk. Možnost za vnovičen prevzem skupnega vodstva se bo Avstrijcu ponudila že v ponedeljek, ko bo v Madonni di Campiglio slalom pod žarometi. Vodilni slalomist je zmagal na slalomu v Aareju, v Leviju pa je bil drugi.

Hirscher, ki je dobil tri od štirih veleslalomov v tej zimi, ostaja vodilni tudi v veleslalomskem seštevku. Ligety, zmagal je na veleslalomu v domačem Beaver Creeku, na zadnjih dveh tekmah pa je bil drugi, zaostaja 74 točk. Najboljši Slovenec Kranjec je v posebnem veleslalomskem seštevku 33. pri 14 točkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.