Šport
15 ogledov

Hokejski Clásico Jesenicam, zmaji besneli

Acroni Jesenice - Tilia Olimpija Boštjan Tacol
Neverjetni 445. večni derbi v dvorani Podmežakla so s 5:4 dobili hokejisti Acronija Jesenic, potem ko so sodniki v čudnih okoliščinah razveljavili gol Brocka McBrida v zadnji sekundi tekme. Hokejisti Tilie Olimpije so bili po vsej verjetnosti oškodovani za regularen zadetek.

Na 445. večnem derbiju je bil že po dobri minuti izključen Petr Šachl, hokejisti Acronija Jesenic pa so po le nekaj sekundah igre z igralcem več premagali nerazpoloženega vratarja Jeana-Philippa Lamoureuxa, ko je podajo Matevža Ermana izkoristil finski strelec Antti Pusa. Gostje iz Ljubljane se v prvi tretjini nikakor niso znašli in nabirali zgolj nepotrebne minute na kazenski klopi, a zadetek Jeseničanov z igralcem več ni padel po izdelani akciji, temveč mnogo bolj spektakularno. Bivši zmaj Andrej Tavželj je zadrsal čez polovico igrišča in sprožil močan strel pod prečko Olimpijinega gola ter presenetil Lamoureuxa za enega najlepših golov v dolgoletni zgodovini derbijev.

Zeleno-beli so v drugo tretjino zadrsali kot prerojeni. Najprej je mladi Eric Pance izkoristil odpadek Michala Fikrta po močnem strelu od daleč in češkega vratarja premagal s strani, za popoln preobrat pa sta v zadnjih dveh minutah tretjine poskrbela John Hughes in Aleš Mušič. Sodniki so po zadetku Mušiča dolgo časa pregledovali posnetek, a se je kasneje izkazalo, da je ljubljanski hokejist iz neposredne bližine ustrelil še pred iztekom 40. minute.

Rdeči stroj na atomski pogon

Tudi zadnja tretjina se je začela atomsko, tokrat spet za domače. Podmežakla se je stresla že po dveh minutah igre, ko je izza Lamoureuxovega gola pridrsal Jonathan Raymon Juliano in izenačil. Ljubljanski vratar se spet ni izkazal, saj je mislil, da je plošček pri drugem igralcu Jesenic in pri zadetku gledal povsem v napačno smer. Veselje se ob gorenjski avtocesti še ni povsem poleglo, ko so železarji že zabili gol za vodstvo, pod katerega se je podpisal Tomi Hafner, ki je Lamoureuxa premagal s precejšnje razdalje.

Odgovor zmajev je prišel deset minut pred koncem rednega dela. Ljubljančani so zabili še drugi gol z igralcem več, ko je Hughes pridrsal izza jeseniškega gola in podal na drugo stran, kjer se je dobro znašel Petr Šachl in plošček pospravil v mrežo za 4:4. Pet minut kasneje je v Podmežakli padel morda celo odločilni gol, ko je po desnem krilu prodrl Žiga Grahut in v sredini našel osamljenega Miho Brusa, ki je še petič v ponedeljkovem večeru matiral Lamoureuxa.

Infarktni zaključek v režiji sodnikov

Gostje so napadali do izdihljajev tekme in 15 sekund pred koncem dobili sodniški met v jeseniški tretjini, po katerem je v gneči pred golom z dobesedno zadnjim strelom tekme zadel Brock McBride. Ljubljančani so se veselili, sodniki so gol priznali, a nato še drugič v večeru sedli za televizijske ekrane in začeli pregledovati posnetek, ki pa je v dvorani Podmežakla nepopoln, saj ne vsebuje ure. Po nekaj minutah pregovarjanja so gol McBrida razveljavili in tekma je bila odločena v korist rdečih.

"Mislim, da tam niso videli videa. To je njihova odločitev in je tudi pravilna, če so jo res sprejeli oni," je po tekmi za Šport TV povedal eden izmed Olimpijinih strelcev John Hughes. "Gre le za eno sekundo v tretjini, ki bi morala še biti na semaforju. Tekme ne moreš igrati 59 minut in 59 sekund, zato bi morali imeti na voljo še eno sekundo. To je težava. Želeli smo si zmagati na tej tekmi in bi tudi morali, saj se mi zdi, da smo igrali zelo dobro. Oni so danes dobili nekaj srečnih odbitkov, ta ekipa bo garala vsak večer. Dobro zanje, ampak mi nismo zadovoljni," je še pristavil Hughes.

Brus: "Upamo na uvrstitev v končnico"

Strelec zmagovitega gola je bil na koncu 24-letni Miha Brus, ki je štiri minute pred koncem zabil enega izmed najpomembnejših golov v karieri. "Če se lahko pretirava, potem lahko rečem, da je (najpomembnejši gol v karieri, op. a.), drugače pa mislim, da bi se našel še kakšen drug. Mislim, da je bilo srečanje zelo zanimivo zaradi velikega števila golov, drugače pa mislim, da sta obe ekipi začeli precej slabo, živčno," je po tekmi povedal Brus. "Olimpija je bila nervozna, tudi mi smo imeli rahlo tremo, tako da igra ni bila preveč povezana. Na obeh straneh je bilo zato veliko napak in posledično tudi veliko golov. Upajmo, da bomo nadaljevali s tem tempom, čimveč zmagovali in se uvrstili v končnico."

Po tekmi naj bi jeseniški navijači predali igralcem sredstva, ki so jih zaradi klubskih finančnih težav zbirali v zadnjem mesecu, vendar je ta denar klub s hvaležnostjo zavrnil in snovalce akcije pozval, naj sredstva namenijo "za kakšen drug hokejsko humanitarni namen". A navijači vztrajajo, da denar pripada igralcem, ki ga bodo dobili tako ali drugače. Gre za okrog 12 tisoč evrov, številka pa se bo po derbiju zagotovo še povečala. Kot smo izvedeli, bodo sredstva, ki so jih zbirali, na Jesenice prinesli tudi ljubljanski navijači.

Lige Ebel, 34. kolo:

Acroni Jesenice : Tilia Olimpija 5:4 (2:0, 0:3, 3:2)
Pusa (2), Tavželj (18), Juliano (42), Hafner (43), Brus (56); E. Pance (25), Hughes (38), Mušič (40), Šachl (51)

SAPA Fehervar : Orli Znojmo 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

VSV Beljak : Vienna Capitals 2:3 (1:1, 0:0, 1:2)

Medveščak Zagreb : Graz 99ers 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

KAC Celovec : Liwest Linz 2:4 (1:2, 0:0, 1:2)

Red Bull Salzburg prosti.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 13:34 27.december 2011.

    Kjer se prepirata dva tretji dobiček ima ! Ne eden ne drugi ne bo šel naprej. SODNIKI KRETENI VSEH KRETENOV !

  • mukotrpni 11:35 27.december 2011.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZZCIkRGnnf0&feature;=youtu.beposneto