Šport
12 ogledov

Hrvaški 135, Rusiji 185 tisoč evrov kazni

hrvaška španija hrvaški navijači EPA
Evropska nogometna zveza (Uefa) je sprožila disciplinski postopek zoper špansko in rusko nogometno zvezo zaradi navijaškega rasističnega zmerjanja na tekmah evropskega prvenstva. Hrvaški nogometni zvezi pa je naložila plačilo 30 tisoč evrov zaradi razobešanja rasističnih transparentov na tekmi proti Španiji.

Hrvaško nogometno zvezo bo tako precej drago stala avantura njihove reprezentance na Euru. Zaradi neustreznega ravnanja navijačev je zveza že morala plačati 25 tisoč evrov po tekmi z Irsko, 80 tisoč evrov po tekmi z Italijo in zdaj še 30 tisoč evrov po tekmi s Španijo, ki je prekinila hrvaške sanje na Euru. Hrvaška ekipa se tako ni prebila v četrtfinale.

Dodatno škodo pa so s svojim povsem neustreznim obnašanjem hrvaški zvezi povzročili še navijači, ki so prižigali in metali na igriščih in tribunah prepovedane bakle, razkazovali pa so tudi prepovedane simbole in transparente z žaljivo, rasistično vsebino. Na tekmi proti Italijanom pa so se znesli nad temnopoltim Mariom Balotellijem. Vsega skupaj bo hrvaška zveza v blagajno Uefe morala plačati 135 tisoč evrov.

Uefa bo pod drobnogled vzela tudi dogajanje na tekmah Španija – Italija ter Rusija – Češka. Španski navijači so v skupinskem delu tekmovanja na uvodni tekmi skupine C proti Italiji s posnemanjem opičjega vpitja žalili italijanskega reprezentanta Balotellija. Ruski navijači pa so si za tarčo rasističnega zmerjanja vzeli temnopoltega češkega igralca Theodorja Gebre Selassieja. Uefa bo o obeh primerih odločila v četrtek.

Ruska nogometna zveza je do zdaj zaradi neustreznega navijaškega obnašanja med evropskim prvenstvom že morala plačati 185 tisoč evrov. V primeru ponovitve pa reprezentanci grozi odvzem šestih točk v naslednjem kvalifikacijskem ciklusu pred naslednjim evropskim prvenstvom. Uefa je kaznovala tudi portugalsko zvezo s kaznijo v višini sedem tisoč evrov, ker je eden od navijačev poskušal vdreti na igrišče med četrtfinalno tekmo s Češko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.