Šport
2186 ogledov

Idol Đoković, na kavo s Cristianom Ronaldom

Darko Jorgić Epa
Veliki up slovenskega namiznega tenisa Darko Jorgić o preteklih uspehih, prihodnjih obetih, življenju v Nemčiji in vplivu Bojana Tokića.

Slovenski namiznoteniški reprezentant Darko Jorgić je kljub mladosti že pustil globok pečat v svoji panogi. 20-letni Zasavec se je s Slovenijo leta 2017 veselil ekipnega brona na evropskem prvenstvu, že dve leti pa si klubski kruh služi v tujini.

Jorgićeva prva izkušnja s tujino se je zgodila v italijanski Carrari, pred začetkom sezone 2017/18 se je preselil v nemško 1. Bundesligo k takratnemu novincu TSV Bad Königshofen. Lani poleti je prestopil v bolj uspešen nemški klub - 1. FC Saarbrücken. 

Z mladim Hrastničanom, ki počasi, a zanesljivo prevzema žezlo najboljšega slovenskega namiznoteniškega igralca iz rok Bojana Tokića, smo se v krajšem pogovoru dotaknili tako preteklosti kot prihodnosti.

Luka Dončić Kdo je številka ena? Šport Spopad evropskih velikanov, ki kraljujeta v ZDA

Že zelo mladi ste začeli nastopati med člani, že pri svojih petnajstih letih. Kdaj ste se sploh začeli ukvarjati z namiznim tenisom?
To se je zgodilo, ko sem imel pet let. Začel sem zaradi prijatelja Natana Urha, že v vrtcu me je navdušil za namizni tenis. Njegov oče je bil trener, povabil me je na trening in tako sem začel.

Kdaj ste se začeli zavedati, da bi lahko profesionalno začeli igrati namizni tenis?
Malce bolj resno sem ga začel jemati, ko sem bil star deset let. Že takrat sem se nekako odločil, kaj želim početi. Začel sem več in bolj resno trenirati in se udeleževati večjih tekmovanj. Ko sem začel dosegati dobre rezultate, se mi je začelo svitati, da bi lahko to postala moja služba. V rosnih letih sem sicer igral še košarko, nato sem jo opustil in se posvetil namiznemu tenisu.

Od leta 2017 ste na delu v Nemčiji. Kako vam godi življenje tam?
Življenje v Nemčiji je težje kot doma, vsaj zame. Lepše je trenirati in tekmovati doma. V Nemčiji so nasprotniki precej težji kot v Sloveniji, liga je zelo močna. Za moj razvoj je to odlično, si pa včasih želim, da bi bil bolj pogosto doma.

Ali razmišljate o podaljšanju pogodbe s Saarbrücknom?
Zaenkrat sem še vezan na Saarbrücken in moram reči, da sem zelo zadovoljen s klubom in verjamem, da so tudi oni z mano. Če bo ostalo tako kot je in če bo v prihodnosti vse v redu, potem bom zelo verjetno podaljšal pogodbo s klubom, v kolikor bo takšna možnost.

Dolga leta je bil prvi slovenski namiznoteniški lopar Bojan Tokić. Vi stopate v njegove čevlje. Kakšno vlogo je on odigral v vaši karieri?
Pred kakšnim letom sem ga že uspel prehiteti na svetovni lestvici, zdaj je spet on spredaj. Je gotovo prvo ime slovenske ekipe. On mi je res veliko pomagal, še vedno mi pomaga. Veliko mi svetuje, pogosto se obrnem nanj, saj sva v dobrih odnosih. Zanj je bila pot do uspeha še precej težja kot zame. Prišel je iz Bosne, ni poznal slovenskega jezika, moral se je prebijati, se boriti. Dokazal je, da je velik borec. Jaz ga želim sčasoma preseči, z malce več talenta priti do še boljših rezultatov.

Darko Jorgić je na januarski svetovni lestvici ITTF zasedal 59. mesto. Najboljši Slovenec je Bojan Tokić na 49. mestu.

Koliko je Bojan Tokić pomagal pri tem, da ste se tako hitro uveljavili v Nemčiji?
Brez njegovih nasvetov bi bilo precej težje. Povedal mi je, kakšni so ljudje tam, kaj pričakujejo od profesionalca. In vse kar mi je povedal, še kako drži. Njegovi nasveti so mi res olajšali pot.

Na lanskem EP do 21 let ste med posamezniki osvojili bron. Ste zadovoljni z doseženim?
Zadovoljen sem bil z medaljo, čeprav sem ciljal na zlato. Letos je EP do 21 let na sporedu že marca in tja bom šel z enako željo - želim vzeti zlato medaljo. Upam, da mi bo letos uspelo in da nadgradim lanski rezultat. Najhujši tekmec pa bo najbrž moj klubski kolega iz Saarbrückna Čeh Tomaš Polansky, aktualni prvak. Mislim, da želi ponoviti lanski uspeh. Bomo videli, če mu lahko to preprečim.

Z ekipo Slovenije ste leta 2017 senzacionalno osvojili bron na EP. Skozi kvalifikacije za elitno skupino letošnjega EP se je Slovenija prebila brez poraza. Kakšni so torej apetiti na letošnjem zboru najboljših evropskih reprezentanc?
Vsi vemo, da je težje nekaj braniti, kot pa napadati. Vsekakor bomo skušali še enkrat priti med najboljše štiri v Evropi. Pot bo zelo zahtevna, gotovo se bomo potrudili po najboljših močeh in kdo ve, morda pa bomo domov prinesli še kaj bolj žlahtnega od brona. Zelo močna bo Nemčija, ki ima dva člana med prvo peterico na svetovni lestvici. Neugodni so Francozi in tudi Romuni, s katerimi imamo sicer dobre izkušnje. Omeniti velja tudi Švede, ki smo jih premagali v četrtfinalu leta 2017. Mi se bomo potrudili, najprej da se prebijemo iz skupine, nato pa bomo v izločilnih bojih napadli medaljo.

Darko Jorgić | Avtor: Facebook Facebook

Kljub bogatim izkušnjam ste še zelo mladi. Na katerih elementih igre največ delate?
Največ delam na forehand udarcu. To je bila v preteklosti moja slabost in temu posvečam največ pozornosti.

Koliko časa imate za gledanje drugih športov? Koga spremljate, za koga navijate?
Časa res ni veliko, poleg treningov tudi veliko potujem. Kadar imam čas, si zelo rad pogledam dvoboje srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića. On je na nek način moj športni idol, prebral sem tudi knjigo o njegovem življenju. 

Je on tisti športnik, s katerim bi šli najraje na kavo in ga pobarali o tej ali oni stvari?
Ne. Če bi lahko izbiral, potem bi šel na kavo s Cristianom Ronaldom. Vedno sem rad gledal nogomet in on je bil zame vedno najboljši. Čeprav je prestopil v Juventus pa še vedno navijam za Real Madrid.

Darko Jorgić že od svojega 15. leta nastopa med člansko konkurenco. Marca 2016 je bil na svetovni lestvici prvič med Top200, ob koncu sezone 2017 pa prvič med Top100. S Slovenijo je na EP 2017 senzacionalno osvojil bronasto medaljo.

Komentarjev 2
  • bostjan36 08:26 19.januar 2019.

    Ne vem ali ste vi neumini ko take naslove pišete, ali sem jaz, ker kliknem na clanek in ze v startu vem da mi bo žal. Priznam! Jaz sem! Tole bo zadnji obisk te bolane strani.

Sorodne novice