Šport
63 ogledov

Iličićeva Fiorentina v polfinalu

Mohamed Salah EPA
Na povratni tekmi četrtfinala Fiorentina Josipa Iličića in Jasmina Kurtića, slednji ni prijavljen za nastope v spomladanskem delu tekmovanja, gostila kijevski Dinamo in se z zmago 2:0 uvrstila v polfinale. Iličić ni stopil na zelenico.

Fiorentina je izjemno odprla povradni dvoboj proti kijevskemu Dinamu, že do 12. minute je nanizala nekaj izjemnih akcij, Ukrajinci pa so tudi z nekaj sreče ostali nepremagani.

Že takoj na začetku tekme je po podaji Joaquína na drugi vratnici le za las na žogo zamudil Mario Gomez. Nemec je sicer že v 5. minuti zatresel mrežo gostov, a so sodniki njegov zadetek upravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Nato je sledil nevaren strel Mohameda Salaha z roba kazenskega prostora, Egipčan je meril v dolgi kot, a je bil na mestu Oleksandr Šovkovskij.

Ukrajinski vratar je bil nato nemočen v 10. minuti, ko je po lepem prodoru Joaquína po levi strani s 16 metrov sprožil Marcos Alonso, okroglo usnje pa je poletelo v prečko in se nato odbilo v polje. V 12. minuti je od daleč streljal tudi Borja Valero, žoga se je odbila od enega ukrajinskih branilcev in se nato za las odkotalila mimo vrat. 

Gostje v napadu niso pokazali prav nič, Gomez pa je imel v 22. minuti znova izjemno priložnost za vijoličaste, a se je ob njegovem strelu s sredine kazenskega prostora izjemno izkazal Šovkovskij. Ta je v 37. minuti zaustavil tudi strel Stefana Savića. Le štiri minute kasneja pa je predčasno pod tuš moral Nizozemec v vrastah ukrajinske ekipe Jeremain Lens. Ta je prejel drugi rumeni karton, po oceni sodnika Jonasa Erikssona je skušal s simuliranjem izsiliti prekršek.

Vijoličasti so številčno prednost hitro izkoristili. Odlični Joaquín je znova podajal v kazenski prostor, do žoge je prišel Gomez in jo poslal tudi za hrbet Šovkovskija. Do konca prvega polčasa je nevarno poizkusil še Nenad Tomović, ki pa ni uspel povišati domačega vodstva.

Blizu tega je bil v 49. minuti Salah, ki je že premagal gostujočega čuvaja mreže, a je žoga zadela branilca Jevhena Hačeridija, od njega pa v vratnico. Egipčanski Messi je znova fenomenalno kombiniral v kazenskem prostoru Ukrajincev tudi nekaj minut kasneje, a je njegov trud s slabim strelom zapravil Valero. Že v naslednji minuti je Šovkovskij ob izbijanju žoge zadel Gomeza, vendar je na njegovo srečo žoga poletela preko prečke.

Kasneje je bil blizu zadetka tudi Matías Fernández, a je žoga po njegovem strelu švignila mimo okvirja gola, enako tudi v 67. minuti, ko je poizkusil Joaquín. Fiorentina je nato mirno zadrževala prednost, nekajkrat so njeni igralci sprožili od daleč, a nenevarno.

V 84. minuti je trener Fiorentine Vincenzo Montella v igro poslal prvega Italijana, na zelenico je stopil Alberto Aquilani. Nato sta naposled le sledili dve nevarni akciji gostov. Po kotu je z roba kazenskega prostora streljal Serhij Ribalka, a je Neto ubranil, po pobegu Andrija Jarmolenka pa je žoga zadela domačega branilca in končala v zunanjem delu mreže. Po kotu je žogo pred vrati zgrešil Oleh Gusev. V zadnji minuti sodnikovega podaljška je nato piko na i k zmagi Fiorentine iz protinapada postavil rezervist Juan Manuel Vargas.

Med štiri še Dnipro, Sevilla in Napoli

Ukrajinci bodo med četverico najboljših vseeno imeli svojega predstavnika. Tudi na drugi tekmi med Dniprom in Club Bruggom je sicer dolgo kazalo na remi brez zadetkov, a je nato podaljške preprečil Jevhen Šahov. Rezervist je izkoristil odlično podajo Ruslana Rotana.

V polfinalu bodo zaigrali tudi branilci lovorike. Sevilla je na prvi tekmi z 2:1 ugnala Zenit, na povratnem dvoboju pa je tudi hiro povedla, iz enajstmetrovke je bil natančen Carlos Bacca. Rusi so se z dvema zadetkoma v drugem polčasu vrnili v igro, podaljške pa je v Sankt Peterburgu preprečil Kevin Gameiro. Ta je v igro vstopil v 75. minuti, deset minut kasneje pa je poskrbel za končnih 2:2. Rusi so sicer pritiskali, Andaluzijci pa so izvedli hiter protinapad, po odlični podaji Vitola pa je zadel francoski napadalec.

Na dvoboju med Napolijem in Wolsfburgom je bili vse rešeno že na prvi tekmi, ko so Neapeljčani v gosteh slavili s 4:1. Tokrat so pred domačimi gledalci povedli z 2:0, Nemcem pa nista veliko pomagala niti zadetka Timma Kloseja in Ivana Perišića.

Liga Evropa, četrtfinale, druge tekme:

Fiorentina : Dinamo Kijev  2:0 (1:0)  /1:1/
Gomez 43., Vargas 94.

Napoli : Wolfsburg  2:2 (0:0)  /4:1/
Callejón 50., Mertens 65., Klose 71., Perišić 73.

Dnipro : Club Brugge  1:0 (0:0)  /0:0/
Šahov 82.

Zenit : Sevilla  2:2 (0:1)  /1:2/
Rondón 48., Hulk 72.; Bacca 6./11-m, Gameiro 85.

/.../ - prve tekme

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.