Šport
65778 ogledov

Incident, ki ga tenis ne pomni

Shuai Zhang Profimedia
Kitajska teniška igralka Shuai Zhang je v solzah sklenila turnir v Budimpešti.

Kitajka Shuai Zhang se je na turnirju v Budimpešti pomerila z domačo igralko Amarisso Kiaro Toth, dvoboj pa se je končal pri rezultatu 6:5 v prvem nizu, ko je trenutno 45. igralka sveta doživela napad panike. Z igrišča je odšla v solzah.

Kitajska teniška igralka je v 11. igri prvega niza po daljši izmenjavi udarcev žogico poslala proti stranski črti tekmice. Na prvi pogled se je zdelo, da je zadela črto, a je bil dosojen avt. Glavna sodnica dvoboja je nato sestopila s stola, odšla k črti in nato potrdila odločitev, čeprav se je odtis najverjetneje držal igralnega polja. Z odločitvijo se Kitjajka ni strinjala in sledila je daljša razprava s sodnico, nato pa je Zhangova zahtevala, da celotno situacijo pregleda tudi nadzorni sodnik.

Med razpravo je domača publika začela žvižgati in žaliti kitajsko igralko, njena nasprotnica Tothotova, na turnirju je nastopila s povabilom, pa se je na vse skupaj odzvala tudi s smehom.

A nato se je dvajsetletnica, ki je očitno presodila, da pritoževanje nekoč 22. igralke sveta traja predolgo, odločila še za potezo, ki je razburila teniški svet. Odšla je proti mestu, kjer je padla žogica, in kljub večkratnim opozorilom Zhangove z nogo podrsala po pesku in tako izbrisala odtis.

"Zakaj si to storila?" je vprašala Zhangova in odgovor se je glasil: "Zato, ker povzročaš težave."

Kitajko, ki je v zadnjem času že izjavila, da ima psihične težave po smrti starih staršev, je naposled vse skupaj zlomilo. Izgubila je omenjeno igro, nato jo je zajel napad panike. Odločila se je predati dvoboj. Ob tem je celo segla v roko sodnici in nasprotnici. Tothova je predajo tekmice proslavila z visoko dvignjenimi rokami.

"Ne razumem, zakaj je vse tako napihnila, želela je spremeniti sodniško odločitev. Ne razumem, zakaj ni sprejela, kaj se je zgodilo, sama sebi je povzročila težave," je po dvoboju dejala Tothova.

Ta si je s tem sicer naredila medvedjo uslugo, saj je večina igralk, ki je na socialnih omrežjih videla incident, podprla priljubljeno Kitajko, mlada Madžarka pa se je znašla v nemilosti. Deveta igralka sveta Maria Sakkari je celo izjavila, da bi morali Tothovi prepovedati udeležbo na WTA Touru, Darja Kasatkina je menila, da je šlo za 'zelo slabo sojenje in zelo slab prikaz športnega duha'.

Shuai Zhang | Avtor: Profimedia Profimedia

Ajla Tomljanovic pa je zapisala: "Naravnost odurno obnašanje. Shuai je precej boljša oseba od večine nas, saj je segla v roko sodnici in tistemu dekletu. Ampak govorimo o Shuai, seveda je čestitala nasprotnici."

Finalistka Wimbledona Ons Jabeur je bila nekoliko krajša: "Vsa podpora Shuai. To je nesprejemljivo."

Drugačnega mnenja so prireditelji turnirja. Ti so med drugim na uradni strani tekmovanja zapisali, da 'Kitajci manipulirajo svet s prirejenim videom'.

Na turnirju v Budimpešti se je sicer v četrtfinale že prebila Kaja Juvan, ki je v drugem krogu po dveh urah in 33 minutah premagala Avstralko Astro Sharma s 6:4, 4:6 in 6:2. Ljubljančanka je zadnjič pred tem v četrtfinalu na najvišji ravni turnirjev WTA igrala maja lani v Strasbourgu.

Dvaindvajsetletna Ljubljančanka je v prvem krogu premagala slovaško tekmico Kristino Kučovo s 7:5 in 6:2 po nekaj manj kot uri in pol dvoboja. V četrtfinalu se bo pomerila z zmagovalko današnjega ruskega dvoboja med Marijo Timofejevo in Dijano Šnajder, ki je v prvem krogu presenetljivo izločila prvo nosilko Bernardo Pero iz ZDA.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 20:43 20.julij 2023.

    Dovolj je že to da je sodnica izbrisala odtis in v tule je naloga WTA , da naredi red , ne pa da gleda tako sojenje, ki ni nikomur v korist.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:18 20.julij 2023.

    Tudi tale Tothova je bolj podobna Kitajki s katero je igrala, kot pa kakšni pristni Madžarki...

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 08:14 20.julij 2023.

    Madžarka bi morala biti kaznovana z izgubo dvoboja...

Sorodne novice