Šport
12 ogledov

Ivaniševićev varovanec ugnal Changovega

Marin Ćilić
1/7
EPA
Hrvaški Marin Čilić je slavil na OP ZDA, potem ko je v finalu brez izgubljenega niza premagal Japonca Keia Nišikorija. Čilić je v svojem prvem finalu na turnirjih velike četverice osvojil prvi turnir za veliki slam.

V finalu je Marin Čilić suvereno (6:3, 6:3, 6:3) premagal Japonca Keia Nišikorija. Ćilić je postal šele drugi Hrvat po Goranu Ivaniševiću s to lovoriko. Ivanišević, ki je v Wimbledonu slavil leta 2001, je tokrat spremljal veliki podvig s tribun kot Čilićev trener. Trener Nišikorija je nekdanji ameriški tenisač kitajskih korenin Michael Chang, ki se je pogosto srečeval tudi z Ivaniševićem. 

Čilić je tako kot v četrtfinalu Čeha Tomaša Berdycha in v polfinalu Švicarja Rogerja Federerja s tekmecem v finalu odpravil brez izgubljenega niza prav po zaslugi zelo močnega servisa. Finalni dvoboj z Nišikorijem, ki je v polfinalu izločil prvega nosilca Srba Novaka Đokovića, je trajal eno uro in 54 minut.

Prerojen z Ivaniševićem

Tako Čilić kot Nišikori sta z uvrstitvijo v finale obrnila novo poglavje v zgodovini tenisa, saj sta na poti do finala izločila favorizirane tekmece, tudi prva nosilca. Prvič po letu 2005, ko sta se na OP Avstralije pomerila Marat Safin in Lleyton Hewitt, je finale turnirja za grand slam potekal brez Đokovića, Rafaela Nadala, Federerja ali Andyja Murraya.

Petindvajsetletni Hrvat iz bosansko-hercegovskega Medžugorja je lanski US open moral spremljati doma pred televizijskim zaslonom zaradi dopinške kršitve, v enem letu pa se je tudi po zaslugi sodelovanja z 42-letnim slovitim Ivaniševićem v teniško karavano vrnil kot prerojen ter prav na igriščih Flushing Meadows osvojil največji uspeh doslej.

Nišikori: "Grenak poraz"

"Vse, kar sem dosegel, je plod trdega dela in vseh naporov, ki sem jih skupaj z ekipo vložil v zadnjem letu. Rad bi se zahvalil sodelavcem, še zlasti pa Goranu, ki je veliko prispeval, tisto najbolj pomembno, naučil me je, da uživam v tenisu. To se je videlo tudi danes na igrišču, ko sem užival in igral svoj najboljši tenis v življenju," je bil v zahvalnem govoru na stadionu Arthur Ashe presrečen Čilić.

Nišikori, prvi japonski in azijski finalist na turnirjih za veliki slam, ki je na Japonskem kot Čilić na Hrvaškem požel izjemno navdušenje javnosti, je bil razočaran, vendar pa je po izgubljenem finalu čestital tako Čiliću kot njegovi ekipi: "Marin je res pokazal izjemen tenis, saj mi ni dovolil, da bi razvil svojo igro. Gre za grenek poraz, vendar pa sem obenem zelo vesel, da sem se uvrstil v svoj prvi veliki finale. Žal mi je, ker svojega dela nisem nadgradil še z osvojenim pokalom, upam, da se mi bo še kdaj ponudila priložnost."

Prvi po Samprasu izven deseterice

Čilić je prvi igralec v 12 letih, po Petu Samprasu, zunaj prve deseterice z osvojenim naslovom v New Yorku. V zadnjem desetletju sta tako kot Čilić prva naslova na turnirjih grand slam osvojila tudi Argentinec Juan Martin Del Potro leta 2009 in Andy Murray leta 2012. Hrvat se je pred finalom New Yorka najdlje prebil leta 2010 s polfinalom Australian opna in četrtfinalom Wimbledona.

Čilić je dobil več kot lepo zadoščenje za bolečo in po njegovem mnenju nepravično kazen, ki ga je lani oddaljila od vrhunskega tenisa. Čilić je 24. septembra lani zaradi pozitivnega dopinškega testa dobil devetmesečno prepoved igranja. Po pritožbi na Mednarodno športno razsodišče v Lozani so mu sicer kazen znižali na štiri mesece. Za osvojeno lovoriko na US opnu je prejel lepo število točk in tudi ček v višini treh milijonov ameriških dolarjev. Skočil je tudi leto mlajši Nišikori, z uvrstitvijo v finale pa je bogatejši za 1.450.000 ameriških dolarjev.

Odprto prvenstvo ZDA, finale:

Marin Čilić (Hrv/14)  : Kei Nišikori (Jap/10) 6:3, 6:3, 6:3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.