Šport
513 ogledov

Pogačar s fantastično vožnjo osvojil prestižno majico

Ion Izagirre Epa
Adam Yates (Mitchelton Scott) je zmagovalec zadnje etape Dirke po Baskiji, medtem ko je Primoža Rogliča kot zmagovalec dirke nasledil Ion Izagirre (Astana). Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je poslednjo etapo končal na petem mestu in se z desetega prebil na šesto v skupnem seštevku, dobil pa je seštevek za najboljšega mladega kolesarja.

Pred zadnjo etapo Dirke po Baskiji, dolgo le 118 km, a začinjeno s kar šestimi kategoriziranimi vzponi, je najbolje kazalo nemški kolesarski ekipi Bora Hansgrohe, saj je njihov kolesar Emanuel Buchmann vodil s kar 54 sekundami prednosti pred zasledovalci, medtem ko se je na tretjem mestu nahajal še en njihov kolesar, zmagovalec kar treh etap, Maximilian Schachmann. A po zadnji etapi se je vse spremenilo...

Etapa s startom in ciljem v Eibarju se je začela eksplozivno, saj je takoj po startu kolesarje pričakal prvi vzpon, a se med vzponom na ta klanec tretje kategorije glavnina še ne razbije. Prvi na vrhu je vodilni v seštevku za "Kralja gor", Alessandro DeMarchi.

Na spustu se nato za napad odločita Lawson Craddock in Alex Aranburu, a ju manjša skupina ubežnikov, v kateri je tudi De Marchi, ujame že med vzponom na naslednji klanec. Italijan je tako prvi na vrhu naslednjih dveh kategoriziranih klancev, medtem ko glavnina ujame ubežnike med vzponom na četrtega.

Na četrtem vzponu pa napade kolesar Astane Jakob Fuglsang, na njegov poskus pa odgovorijo le moštveni kolega Ion Izagirre, Britanec Adam Yates in pa kolesarja ekipe UAE Emirates Dan Martin in pa vzhajajoča zvezda tega športa Tadej Pogačar. Skupaj prečkajo vzpon s 23 sekundami prednosti pred Buchmannom, ki se poda v lov za vodilno peterico.

Nemec jo nato skorajda ujame med vožnjo po ravnini, a se nato vseeno odloči, da počaka na moštvene kolege. Po vzponu na peti klanec, še drugi prve kategorije, ima tako ubežna peterica dve minuti prednosti, na vrhu poslednjega pa še vedno 1 minuto in 40 sekund. Prvi na obeh gorskih ciljih je Adam Yates, ki si tako zagotovi zmago v seštevku za najboljšega hribolazca.

Na spustu z zadnjega vzpona napade Martin in si prikolesari več kot pol minute prednosti. Kazalo je, da Irec vozi skupni zmagi naproti, Pogačar pa zmagi v razvrstitvi mladih kolesarjev, toda Martin ne zdrži do konca.

Beg Martina je nevtraliziran, Pogačar pa na nekategoriziranem vzponu zaostane in ne sodeluje v boju za etapno zmago. Tega dobi Yates, ki napade prav na omenjenem vzponu 3 km pred ciljem, medtem ko se morata Martin in Fuglsang zadovoljiti le z drugim in tretjim mestom.

Izagirre konča četrti, a postane skupni zmagovalec dirke, pred Martinom ima 29, pred Fuglsangom pa 36 sekund prednosti. Da drugega mesta ne osvoji Buchmann, je bila kriva nepazljivost v zadnjem zavoju, ko njegova skupina zgreši izvoz v ciljni sprint, zato se mora vračati, Nemec pa izgubi dragocene sekunde ter le za sedem sekund zgreši stopničke.

Pogačar pa se danes vendarle prebije do majice najboljšega mladega kolesarja, saj je doslej vodilni v tej razvrstitvi Maximilian Schachmann zaostal. Skupno je bil 20-letni Slovenec z zaostankom minute in 56 sekund šesti, s svojimi predstavami pa je spet navdušil kolesarsko javnost. Bil je prepričljivejši od številnih asov, kot so Mikel Landa, Mikel Nieve, Enric Mas, George Bennett, Bauke Mollema in še kdo.

"Taktični načrt se nam je izpolnil do potankosti, a za kaj več je bilo premalo moči. Ko smo videli, da Izagirre ne bo popustil, je bilo jasno, da na skupno zmago ne moremo računati, sploh, ker je bil v skupini tudi Fuglsang. Tako smo napadli etapno zmago, na žalost nam ni uspelo. Meni je zmanjkalo moči, zato sem na koncu popustil, tudi Martin je bil premalo močan, da bi ugnal Yatesa. Bele majice niti nismo imeli v svojih glavah, bolj nas je zanimalo drugo mesto Martina v skupnem seštevku. Lahko smo zadovoljni, tako z ekipnim kot z mojim dosežkom. Mislim, da je šesto mesto velikanski uspeh, godijo pa tudi pohvale na moj račun. Vse to mi daje še dodaten zagon," je dobre volje dirko končal Pogačar, ki je v zadnjih treh etapah vselej bil med najboljšimi šestimi, tako je izničil tudi minuto zaostanka, ki si jo je pridobil s padcem v tretji etapi.

Množičen padec Šport Prvi kolesar sezone končal v bolniškem vozilu

"Brez tistega padca najbrž ne bi bilo nič drugače. Je pa res, da bi se dirkalo drugače, če ne bi odstopili Julan Alaphilippe, Michal Kwiatkowski in še kdo. V boju nas bi bilo najbrž več, več bi lahko bilo kombinacij. A to je kolesarstvo, tudi na padce in razne nesreče moraš računati," meni slovenski dragulj, ki ga zdaj čakajo nastopi na ardenskih klasikah.

"Tam rezultatskih ciljev ne bom imel. Na razpolago bom kapetanom, sam pa se bom tam poskušal kaj naučiti. Če pa se ponudi kakšna priložnost ..." je pogovor končal Komendčan.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice