Šport
708 ogledov

Izjemen boj, prednost rumene majice vse manjša

Julian Alaphilippe Epa
Druga etapna zmaga za Simona Yatesa. Odličen znova Thibaut Pinot, Julian Alaphilippe izgubil del naskoka.

Britanec Simon Yates je zmagovalec 15. etapa kolesarske dirke po Franciji. Drugi v pirenejski etapi med Limouxom in Foixom je bil po 185 kilometrih Francoz Thibaut Pinot, tretji pa Španec Mikel Landa. Francoz Julian Alaphilippe je ubranil rumeno majico, a je izgubil 27 sekund v skupnem seštevku proti skupno drugemu Geraintu Thomasu.

Simon Yates je dobil proste roke po sobotnem velikem porazu brata dvojčka Adama Yatesa, ki je sicer kapetan ekipe Mitchelton-Scott. Britanec je prišel do druge letošnje zmage na Touru, prvo je slavil v 12. etapi. Simon Yates je bil član ubežne skupine od začetka, odločilen napad pa mu je uspel slabih devet kilometrov pred ciljem. Takrat se je otresel Nemca Simona Geschkeja in se sam odpeljal do cilja.

"Današnji dan je bil drugi od tistih, za katere sem si želel biti v boju za etapno zmago. Priložnost sem zgrabil z obema rokama. Trenutno sem zelo utrujen, za uspeh sem porabil veliko moči. Še bo nekaj priložnosti, bomo videli, če izkoristim še kakšno," je v cilju povedal nasmejani Yates.

Simon Yates | Avtor: Epa Epa

Zmagovalec dneva med favoriti je bil Pinot, ki je napadal kakšnih šest kilometrov od cilja. S pospeševanji je strl vse tekmece in si do vrha Prat d'Albisa prikolesaril 49 sekund prednosti pred največjimi tekmeci za zmagovalni oder. V skupnem seštevku je napredoval na četrto mesto.

Na prvem mestu sicer ostaja Alaphilippe, ki je danes pokazal prve znake ranljivosti. Pred lanskim prvakom Valižanom Thomasom ima zdaj minuto in 35 sekund prednosti. Tretje mesto je obdržal Nizozemec Steven Kruijswijk, ki zaostaja minuto in 47 sekund. Četrti je Pinot, ta za tretjim mestom zaostaja le še tri sekunde. Dvanajst sekund več zaostaja peti Kolumbijec Egan Bernal, še 12 sekund več Nemec Emanuel Buchmann. Ta šesterica se bo bržčas borila za tri mesta na zmagovalnem odru.

Ob prvem pospeševanju Pinota Alaphilippe sicer ni pokazal, da ga danes čaka prva kriza na letošnjem Touru. Brez večjih težav je sledil ritmu rojaka, v težavah pa sta se znašla Thomas in Kruijswijk.

A se je nosilec rumene majice kmalu za tem znašel v težavah. Mukoma je nadaljeval, od zadaj so ga hitro ujeli preostali favoriti. Slabe tri kilometre pred koncem etape je krizo Alaphilippa opazil Kruijswijk in "sprožil" prvi napad. Dva kilometra pred ciljem je udaril še Thomas in Alaphilippu povzročil nove bolečine. Temu napadu Alaphilippe ni mogel odgovoriti, nadaljeval je v svojem ritmu in skušal ohraniti čim večjo prednost v boju za rumeno majico.

Jan Tratnik je bil danes 94., Matej Mohorič 131. Skupno je Tratnik 81., Mohorič pa 112.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice