Šport
162 ogledov

Po prvi pirenejski etapi ima elitni razred novega člana

Simon Yates Epa
Uspešen dan za britanskega asa.

Britanski kolesar Simon Yates je zmagovalec 12. etape, prve pirenejske, na dirki po Franciji. Po 209,5 kilometra je v Toulousu v sprintu ugnal Španca Pella Bilbaa in Avstrijca Gregorja Mühlbergerja. Rumeno majico vodilnega je obdržal Francoz Julian Alaphilippe.

Yates je danes prikolesaril do 17. poklicne zmage in prve na Touru, zdaj ima etapna prva mesta na vseh treh tritedenskih dirkah - Giru d'Italii, Tour de Franceu ter Vuelti. S tem je postal 20. aktivni kolesar s tovrstnim dosežkom. Pred njim je na letošnji francoski pentlji to uspelo še Avstralcu Calebu Ewanu ter Italijanu Elii Vivianiju.

"Ponosen sem, da sem zmagal še na tretji tritedenski dirki," ni bil posebej evforičen Yates, ki se zaveda, da je na Touru v prvi vrsti pomočnik bratu dvojčku Adamu: "Moja naloga je pomagati bratu. Danes sem dobil proste roke. Bomo videli, kako se bo dirka nadaljevala."

Niki Terpstra Tour de France Šport Rogličevo ekipo milimetri delili od nove zmage, grda poškodba zvezdnika

O današnji etapi je povedal: "Varčeval sem z močmi, dokler nismo prišli v hribe. Imel sem možnost in jo zgrabil z obema rokama. Nisem bil prepričan, da bom Bilbaa in Mühlbergerja premagal v sprintu. Poznam ju z drugih dirk. Iz avtomobila so mi povedali, naj pospešim iz zadnjega ovinka in to sem naredil."

Simon Yates | Avtor: Epa Epa

Yates, Bilbao in Mühlberger so bili člani velike, 40-članske ubežne skupine, v kateri ni bilo nobenega od dveh Slovencev. Matej Mohorič je na začetku večkrat poskušal priti v beg, vendar neuspešno.

Glavnina s favoriti se posebej ni naprezala, dva pirenejska prelaza je premagala v svojem ritmu. Na koncu je zaostala devet minut in 35 sekund. Alaphilippe je ohranil prednost pred zasledovalci. Lanski prvak Valižan Geraint Thomas na drugem mestu zaostaja minuto in 12 sekund, še štiri sekunde več zaostaja Kolumbijec Egan Bernal na tretjem mestu.

Prvi Slovenec na cilju v Toulousu je bil Jan Tratnik, ki je na 117. mestu zaostal 18:58 minute. Njegov moštveni kolega pri Bahrain-Meridi Mohorič je bil 138. z zaostankom 20:56 minute. Skupno je Tratnik 76., Mohorič pa 106.

Jan Tratnik Tour de France Šport Slovencu za las ušla zmaga na Dirki po Franciji

V petek kolesarje v Pauju čaka 27,2-kilometrski posamični kronometer. Na njem ne bo svetovnega prvaka, Avstralca Rohana Dennisa, ki je 80 kilometrov pred koncem etape sestopil s kolesa in končal letošnji Tour.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice